V Južnej Kórei budú môcť využívať vynovené mapové podklady o nové body záujmu.

Ide o integrovanie bodov, ktoré signalizujú protiletecké kryty a to v nadväznosti na poplach, ktorý sa udial na konci mája. Nové prvky budú integrované v mapových podkladoch aplikácií Naver a Kakao. Je možné, že sa neskôr objavia aj na mapách od Googlu alebo iných firiem, ktoré poskytujú mapové aplikácie.

Juhokórejčania budú môcť odteraz využívať navigáciu do približne 17 000 krytov civilnej obrany. Nájdu ich v oboch uvedených aplikáciách a sú dostupné pre Apple aj Android. Podľa správy z denníka Telegraph ide o reakciu na vyvolaný poplach Ministerstvom obrany, ktorý identifikovalo čínsky špionážny balón ako raketu.

Nakoniec bol poplach po zhruba 20 minútach ukončený, pretože sa podarilo identifikovať objekt a navyše sa balón zrútil do Žltého mora. Celá táto situácia ale poukázala na to, že občania nemali tušenia čo treba robiť.

Námestník ministra vnútra, Han Chang-seob, povedal „Urobíme všetko pre to, aby sme ľuďom poskytli pohodlnejšie služby a zachovali bezpečnosť verejnosti.“. Mnohé z týchto lokalít sú v staniciach metra v podzemných garážach alebo suterénoch nákupných centier.

V budúcnosti budú mať používatelia možnosť lepšej reakcie a v prípade, že zaznie vysokofrekvenčný poplašný tón, budú môcť a na základe týchto mapových podkladov nájsť bezpečné miesto na úkryt. Aplikácia Naver je zatiaľ určená pravdepodobne len pre domácich alebo tým, ktorí rozumejú kórejskému jazyku. Aplikácia Kakao má úkryty označené aj v angličtine, čo bude vhodné najmä pre turistov.

naver kakao korea shelterZdroj: Telegraph UK

Zdroj: Telegraph UK

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.