Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Karanténa a obmedzenie osobných stretnutí prinášajú zmeny aj do konzervatívneho prostredia právnikov. Po novom cez aplikáciu dokážete chrániť aj svoje duševné vlastníctvo.

Obmedzenie osobných stretnutí v súvislosti s karanténou ukázalo, aké dôležité sú inovácie pre slovenské firmy.  Kým stoly právnikov a notárov sa prehýbajú pod kopami nevybavených žiadostí o registráciu duševného vlastníctva, inovátori sa obávajú krádeže svojich nápadov skôr, než na ne získajú patent. Zmeniť to má unikátna aplikácia Digital Proof, ktorá slúži na ochranu duševného vlastníctva a potvrdzuje existenciu nápadu v určitom čase. „Registrácia duševného vlastníctva trvá niekedy aj roky a človek sa pritom nabehá, aj preto sme vyvinuli aplikáciu, ktorá celý proces zjednoduší a prenesie do online prostredia,” hovorí Matej Michalko, riaditeľ spoločnosti Decent.

Spoločnosť ponúkla spoluprácu aj štátu a službu už dnes využívajú aj slovenské a zahraničné právnické kancelárie. Digital Proof nám umožňuje prostredníctvom pár klikov nahrať klientské vynálezy cez blockchain a veľmi jednoducho tak zaregistrovať ich existenciu v čase nahrania. Tento aspekt pomôže klientom nielen lepšie chrániť svoje duševné vlastníctvo, ale ho aj bez obáv zdieľať s obchodnými partnermi a dodávateľmi,” povedal Oliver Majdúch, spolumajiteľ advokátskej kancelárie Schin & Majdúch.

Aplikácia má ambíciu zmeniť aj súdne spory. Nápady, ktoré budú vložené do aplikácie by v budúcnosti mohli obstáť aj ako dôkazy v prípadných súdnych sporoch o duševné vlastníctvo. „Aplikácia využíva digitálnu blockchainovú technológiu, vďaka ktorej potvrdzuje existenciu nápadu v určitom čase, každý nápad dostáva časovú pečiatku, ktorú nie je možné spätne nijak upraviť, vďaka čomu viete dokázať, že váš nápad bol prvý,” dopĺňa Michalko.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.