Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mladí košickí experti na robotiku smerujú medzi celosvetovú elitu.

V rámci stredoeurópskeho finále FIRST LEGO League (FLL) skončil tím TalentumSAP na celkovo druhom mieste. V bavorskom meste Regensburg v konkurencii 24 tímov zo siedmych krajín zaknihoval najlepšie umiestnenie tímu zo Slovenska v histórii tejto robotickej súťaže a vybojoval si aj účasť v kvalifikácii na Svetový festival FLL v americkom St. Louis.

„Sme nesmierne radi, že naše niekoľkoročné snaženie bolo takto vysoko ocenené. Ďakujem celému tímu za cieľavedomú prácu, ktorá teraz priniesla svoje ovocie,“ hovorí mentorka TalentumSAP Angelika Haneszová. Výsledok jej zverencov je o to cennejší, že tento rok sa v strednej Európe prihlásilo do súťaže rekordných 955 tímov detí vo veku 10 až 16 rokov.

V rámci FLL sa súťaží v štyroch kategóriách – Robot Game, Robot Design, Team Work a Research Project. Košičania suverénne ovládli poslednú menovanú so svojím projektom o záchrane netopierov. Výborné druhé miesto získali v rámci hodnotenia Team Work, kde sa kladie dôraz aj na tzv. Live Challenge (programátorské a konštrukčné úlohy, ktoré tímy riešia autonómne pomocou lego robotov za daný čas pred očami poroty). Vyrovnaný výkon vo všetkých štyroch kategóriách im v súčte vyniesol strieborný stupienok v celkovom hodnotení.

„Musíme opäť s hrdosťou zagratulovať všetkým členom TalentumSAP k ich úspechom. Opakovane potvrdzujú vysokú úroveň nielen technických, ale aj jazykových schopností našich mladých ľudí. Sme radi, že tento projekt tak výborne reprezentuje celé Slovensko a aj spoločnosť SAP. Verím, že im podarí prebojovať aj do celosvetového finále v USA,“ povedal Richard Guga, generálny riaditeľ SAP Slovensko.

Tím TalentumSAP tvoria: Mária Kuczik, Oszkár Urbán, Maximilian Pándy, Olivér Dávitko, Ján Pavol Luby, Norman Kovács a Matúš Pačuta. Mentormi sú Angelika Haneszová a Zoltán Szitás mladší. Okrem nich sa stredoeurópskeho finále v Nemecku zúčastnil aj ďalší slovenský zástupca – tím IT-PRO-BESST z Trnavy, ktorý v kategórii Robot Game a Design získal 4. miesto a celkovo sa umiestnil na 10. mieste.

Značky: