Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viac ako 280-tisíc účastníkov, spolu 35-tisíc tímov z celého sveta. A v tak obrovskej konkurencii sa dokázali mladí košickí nadšenci robotiky umiestniť medzi najlepšími. Dnes už štvornásobný finalisti súťaže First Lego League (FLL) z tímu TalentumSAP dosiahli na titul absolútneho šampióna.

Do finále, ktoré sa minulý týždeň konalo v estónskom Tallinne, sa prebojovalo 98 najlepších tímov z celého sveta. TalentumSAP ich všetky prevýšil predovšetkým svojim výskumným projektom „SafeFlow” na detekciu prasklín v plastových rúrach. Skladá sa z meracieho prístroja a plastovej rúry vybavenej odporovými vláknami. V prípade, že na základe zmien odporu vo vláknach meranie zistí chybu, SafeFlow odosiela SMS správu na dispečing pomocou GSM modulu. Každá vodovodná rúra má svoje jedinečné ID číslo, pomocou ktorého vie dispečer presne lokalizovať poruchu.

„SafeFlow bol vyzdvihnutý ako skutočne výnimočný. Vynikajúco nám vyšli i aktivity v kategórii Teamwork. Pri našom stánku sa vystriedal aj celý rad porotcov, ktorí chceli zblízka vidieť konštrukciu nášho robota. Tušili sme, že by sme nejakú cenu mali vyhrať, ale aj tak je neuveriteľné, že sme sa stali celkovými víťazmi. Splnil sa náš tajný sen,“ neskrývala nadšenie mentorka TalentumSAP Angelika Haneszová. Ide o doteraz najlepší výsledok tohto zoskupenia, ktoré už sedem rokov robí výborné meno slovenským žiakom po celom svete.

Okrem výskumného projektu a tímovej spolupráce musia účastníci zvládnuť aj zápolenie v dvoch ďalších kategóriach – Robot Game, Robot Design. „Táto neuveriteľná všestrannosť je dôkazom veľmi profesionálnej prípravy. Naši mladí kolegovia sú skutočnou inšpiráciou i pre nás, ktorým sa IT stali celoživotným koníčkom aj povolaním. Sme nadšení, že sa dostali až na úplný vrchol. Ich výsledky nielen z tohto, ale aj minulých ročníkov dokazujú, že si neoficiálny titul svetových šampiónov plne zaslúžia,“ povedal generálny riaditeľ SAP Labs Slovakia Ján Ružarovský.

Do First Lego League sa môžu prihlásiť tímy detí vo veku 9 až 16 rokov. TalentumSAP v tomto roku vytvorili Mária Kuczik, Oszkár Urbán, Maximilián Pándy, Oliver Dávitko, Ján Pavol Luby, Norman Kovács a Matúš Pačuta. Ďakujem im za disciplinovaný prístup a húževnatú prácu. Chcem sa rovnako poďakovať aj všetkým rodičom, sponzorom a našim priaznivcom, ktorí nám fandili počas celej súťaže,“ povedala Angelika Haneszová. Po krátkom oddychu sa začnú pripravovať na budúci ročník súťaže, ktorého hlavnou témou bude INTO ORBIT – Život a cestovanie vo vesmíre.

Oficiálne stránky FLL: www.firstlegoleague.org, www.fll.sk

Informácie o TalentumSAP: www.team.talentum.net

 

 

 

Značky: