Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčšia dovolenková sezóna je za rohom. Pobyt pri mori však nie je vždy len o zábave a relaxe. Ako vyplýva z informácií o poistných plneniach dát klientov najväčšej internetovej banky na Slovensku mBank, plné hroziaceho nebezpečenstva a úrazov sú najmä obľúbené destinácie Slovákov ako Chorvátsko či Španielsko. Odborníci z mBank radia, ako si spraviť vytúženú dovolenku bezstarostnejšou a vďaka správnemu cestovnému poisteniu vyriešiť všetky nečakané udalosti oveľa jednoduchšie. 

Každoročne sa potvrdzuje, že chorvátske more je aj slovenským morom a do Chorvátska vycestovalo minulé leto viac ako 455 tisíc slovenských dovolenkárov. V obľúbenosti nasleduje Bulharsko, kde oddychovalo viac ako 117 tisíc krajanov. Do top trojky patrí Grécko so všetkými ostrovmi, kde sa vybralo 78 000 ľudí. Nasleduje Taliansko (viac 60 tisíc) a top päťku uzatvára Turecko (okolo 60 tisíc Slovákov). Potvrdzuje to prieskum Slovenskej Asociácie Cestovných Kancelárií a Cestovných Agentúr z minulého leta, ktorý bol vykonaný za účelom zistenia práve najnavštevovanejších letných destinácií Slovákov.

Dovolenkové riziká na nás číhajú v každej krajine. Ako vyplýva z údajov mBank, najviac sa našinci musia s nepríjemnosťami zapodievať v stále najobľúbenejšej letnej destinácii Slovákov – v Chorvátsku. Minulý rok na Balkáne došlo k 16 % zo všetkých zahraničných poistných udalostí. Odnieslo si to pritom najmä zdravie, dominovali totiž choroby a úrazy. Dovolenkári museli riešiť bolesti zubov, zranené koleno, zápal močových ciest, ale aj odreninu holenej kosti o kameň vo vode.

Druhé najrizikovejšie je pre Slovákov Španielsko, kde došlo celkovo k 11 % poistných udalostí. Naši cestovatelia mali najväčší problém s krádežami. Najviac vecí zmizlo z vozidiel, zlodeji sa potom zamerali na kabelky a v jednom prípade aj batoh v hoteli. Ani tu sa však naši dovolenkári nevyhli chorobám. Oddych pri mori im znepríjemňovala napríklad infekcia vnútorného ucha či úrazy, po ktorých mali rezné rany. Trojicu najrizikovejších krajín uzatvára Taliansko s deviatimi percentami poistných udalostí. Tu už poisťovňa dovolenkárom kryla aj prerušenie cesty, poškodenie batožiny či rozštiepenú kosť na ľavej nohe.

Poistenie v exotike

Bez poistenia určite neodchádzajte do vzdialených exotických krajín. Podceniť by ste nemali najmä choroby. Takéto nástrahy na našich dovolenkárov čakajú napríklad v Thajsku, ktoré sa pre Slovákov stalo akýmsi druhým Chorvátskom. Došlo tu celkovo k 7 % poistných udalostí. Nášho cestovateľa tu napadla rotavírusová infekcia. Na základe cestového poistenia s mBank mu boli vyplatené náklady na liečbu vo výške viac ako 4 500 €. 

Správne cestovné poistenie však nie je len o vašom zdraví a majetku. Pripravení musíte byť aj na banálnosti, ktoré ale vedia poriadne znepríjemniť život. Svoje o tom vedia Slováci, ktorí boli vlani ubytovaní v dome vo Švédsku. Ich cestovným kufrom poškriabali podlahu a majitelia domu si ako náhradu škody vypýtali viac ako 500 €. Aj na tento problém však mohli klienti vďaka správnemu poisteniu s mBank zabudnúť.

Pozor na zneužitie karty

Krádeže či strata osobných dokladov v zahraničí nie sú niečím výnimočné. Odborníci preto radia, aby si dovolenkári pred cestou zabezpečili aj poistenie zneužitia karty resp. vecí osobnej potreby. Zlodeji totiž dokážu veľmi nenápadne odpozorovať váš PIN kód a behom pár chvíľ vybieliť účet. „Platobné karty ľudia zväčša nenosia samostatne, ale spolu s ďalšími dôležitými osobnými vecami. V mBank preto poistenie zneužitia karty kryje aj stratu alebo odcudzenie ďalších osobných dokladov, kľúčov, peňaženky, tašky či okuliarov,“ uviedol produktový manažér Jan Kamenský. V jednom balíčku máte pritom poistené aj notebooky či fotoaparáty.

Tento druh poistenia ocenil klient, ktorého násilne prepadli v taxíku v Tanzánii. Vďaka poisteniu v mBank mu boli uhradené poplatky za vydanie nových dokladov a tiež nová peňaženka, taška a kľúče.

Cestovné poistenie a poistenie zneužitia karty je k dispozícii ku debetným a kreditným kartám. Vďaka nim ste krytí 24 hodín 7 dní v týždni, či už idete len na malý výlet či nákupy k našim susedom, alebo sa vyberiete na dlhú letnú dovolenku. „Navyše, mBank teraz všetkým klientom, ktorí si požiadajú o novú platobnú kartu i o cestovné poistenie, vráti poplatok za poistenie za letné mesiace jún, júl a august. Dovolenku si tak môžu užiť naplno,“ uzavrel Kamenský.

Značky: