Svet kryptomien sa dostáva do horúcej fázy, najmä s nadchádzajúcim bull runom.

Používatelia, ktorí sa zaujímajú o situáciu vo svete kryptomien, majú na výber niekoľko možností, ako ich získať. To však nie je jediná záležitosť, ktorou sa v tomto svete musia zaoberať. V častých prípadoch ide o šírenie rôznych správ, ktoré manipulujú myslením používateľov a spôsobujú takzvaný efekt FOMO.

Okrem toho je tu množstvo ďalších aspektov, na ktoré si treba dať pozor a najistejším spôsobom je zachovať chladnú hlavu, používať vlastnú hardvérovú peňaženku, nenechávať kryptomeny na burze a vyhnúť sa KYC. Ako si kúpiť kryptomeny a na čo všetko si dať pozor, sme rozoberali v tomto článku:

Kryptomenové burzy:

Burzy a dôvera

Dá sa hovoriť o tom, že burzám netreba príliš veriť a je vhodné ich používať na to, na čo boli stvorené. To znamená na obchodovanie a držanie len toľkých finančných prostriedkov alebo kryptomien, o ktoré ste ochotní prísť. V roku 2023 sa výrazne zhoršili podmienky na anonymné obchodovanie na burzách. Nemáme na mysli spojitosť s potrebou zdanenia v konkrétnych krajinách. Nie je naším cieľom vás nabádať porušovať zákony. Z nášho pohľadu je vlastníctvo kryptomien otázkou súkromia.

Tým, že absolvujete povinnú registráciu označovanú ako KYC, o toto súkromie prichádzate. Popiera to princíp vlastníctva kryptomien, to mimochodom aj burzy a preto ak chcete byť skutočným vlastníkom je potrebné mať ich na vlastnej peňaženke.

Hardvérové peňaženky

Minulý rok bol zároveň rokom, kedy sa výrazne sprísnili podmienky pre burzy a tak museli postupne ukončiť poskytovanie takzvaných nonKYC služieb. Výzvu o tom, že aktuálne používateľské účty je potrebné verifikovať, zasielali burzy s niekoľkomesačným predstihom. Po dosiahnutí dátumu platnosti, kedy bolo vyžadované overenie, však nedochádzalo k zablokovaniu účtov.

Účty fungovali v režime prezerania. Niektoré burzy poskytovali možnosť prevodu kryptomien alebo respektíve kryptomenových stable coinov. Neskôr sa však aj táto možnosť vytratila a jediným spôsobom, ako si previesť kryptomeny alebo finančné prostriedky, či už do burzy alebo von, bolo prejsť verifikačným procesom. Ten spravidla netrval dlhšie ako 3 dni.

Návod na burze BitGet ako prejsť procesom KYC.

bitget a navod ako spravit kycZdroj: BitGet

Problém s Binance

V minulom roku bolo okolo burzy poriadne horúco. Zastúpenie burzy na Slovensku nám poskytlo nasledujúce informácie:

Zodpovednosť ako správcu aktív berieme veľmi vážne a pre aktíva každého používateľa udržiavame zálohu v pomere 1 : 1. To znamená, že používatelia môžu kedykoľvek stiahnuť 100 % svojich aktív z platformy. Tiež stojí za zmienku, že v našich uzneseniach s americkými agentúrami sa:

  • netvrdí, že spoločnosť Binance spreneverila akékoľvek finančné prostriedky používateľov
  • netvrdí, že by sa spoločnosť Binance podieľala na manipulácii s trhom. 

Jeden z najvypuklejších problémov v minulom roku, okrem spreneverenia peňazí na burze FTX, bol aj vlečúci sa problém s burzou Binance. Ten je stále aktuálny a burza musí zaplatiť 4,3-miliardovú pokutu. Konkrétne ide o burzu Binance US, ktorá v jednoduchosti povedané, nemá s tou celosvetovou nič spoločné. Toto je však veľmi veľké zjednodušenie a je zrejmé, že Binance ako globálny hráč na trhu s kryptomenami, je do istej miery prepojený. Tiež treba dodať, že ide o najväčšiu svetovú burzu s vlastným coinom (BNB), takže len tak ju niečo nepoloží.

1-ročný graf BNB:

bnb 1-ročný graf na coinmarketcapZdroj: CoinMarketCap

Podstatné však je, že podľa vyšetrovaní tu nedochádzalo k takým závažným činnostiam ako v prípade burzy FTX a používatelia sa príliš nemusia obávať o svoje kryptomeny alebo financie. To s prihliadnutím na informácie v úvodných odsekoch, kde sme apelovali na to, že držanie kryptomien je najlepšie na vlastnej peňaženke.

Ak teda hovoríme o potenciálnych problémoch a rizikách a konanie americkej vlády by ovplyvnilo Binance, neznamená to, že by burza ako celok padla. Je pravdepodobné, že hodnota BTC vzhľadom na jej akumulované množstvo priamo na burze by čiastočne poklesla. No nešlo by o vyslovenú tragédiu.

Burza bola obvinená z toho, že umožnila obchodovanie používateľom z krajín, ktoré boli nejakým spôsobom sankcionované zo strany USA a ide napríklad o krajiny ako Irán, Venezuela alebo Rusko. K tomu však burza hovorí nasledovné:

„Významne aktualizovali a rozšírili naše interné kapacity na detekciu a analýzu v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí („AML“). Dodržiavanie pravidiel AML zo strany spoločnosti Binance je v súčasnosti priemyselným štandardom a spoločnosť Binance pokračuje v zdokonaľovaní svojich komplexných zásad v oblasti AML. Spoločnosť Binance tiež zohráva významnú vedúcu úlohu pri pomoci orgánom činným v trestnom konaní v boji proti kybernetickej a finančnej kriminalite a terorizmu.“

ohľadne bezpečnosti aktív svoje vyhlásenie doplnila nasledovne: „Používatelia môžu kedykoľvek stiahnuť 100 % svojich aktív z platformy. V rámci svojho záväzku k transparentnosti Binance zdieľa adresy svojich hot & cold peňaženiek a zverejnila dôkaz o rezervách a dôkaz o zaistení pre B-Tokeny.“ 

Sell the News

O tomto fenoméne ste zrejme počuli a je to nástroj ako ovládať masy prostredníctvom médií. Všimnite si obdobia, kedy kryptomenám málokto venuje pozornosť, respektíve, ak jej pozornosť venuje, rozhodne nejde o bombastické titulky. Spravidla sa vody rozčeria až vtedy, ak chcú inštitúcie zbohatnúť alebo predať používateľom príliš drahé kryptomeny, prípadne ich od nich za lacno vykúpiť. Je to bežné a deje sa to neustále, nielen vo svete kryptomien.

V jednoduchosti povedané, ak už aj vaša babka príde s tým, že jej máte pomôcť kúpiť Bitcoin, je na čase predať a zbaviť sa aktuálne naakumulovaných pozícií. Zdôrazňujeme, že pre kryptonadšencov a maximalistov nie je predaj Bitcoinu správnou cestou a rozhodne vás k tomu nenavádzame. Chápte toto vyjadrenie ako jemnú iróniu toho čo sa deje.

Toto sa dalo vidieť aj pred letom 2023, kedy sa hovorilo o umieraní kryptomien a oproti cenám spred konca roku 2023 boli naozaj na nízkych cenách. A na počudovanie sa šírili pochybovačné správy o tom, ako táto oblasť nemá budúcnosť, ako je riziková a tak ďalej.

Dnes však čítate úplne niečo iné, očakáva sa schválenie ETFkových Bitcoinových fondov americkým SECom. Rôzne zdroje hovoria o tom, že americký SEC by sa mal vyjadriť a vydať jasné stanovisko v prvej polovici januára 2024.

Kúpiť BTC sa dá aj na burze Binance:

binance stranka s grafom bitcoinu a cenyZdroj: Binance

Čo sa deje už niekoľko mesiacov

V roku 2024 má nastať halving bitcoinu. Sledovať ho môžete prostredníctvom počítadla na tejto stránke, kde je odhadovaný čas na základe výkonu a ťažby jednotlivých blokov. S tým súvisí aj znižovanie odmeny pre ťažiarov, čo logicky vyúsťuje v drahší Bitcoin. To zároveň zdvíha jeho cenu, no nie je to jediná udalosť, ktorá má zásadný vplyv na cenu tejto kryptomeny.

Keďže už viete čo znamená sell the news, je treba zbystriť pozornosť a najmä si uvedomiť, že veci nebývajú tak, ako ich očakáva celý svet. Je zrejmé, že halvingu sa nemáme ako vyhnúť a ten nastane, či ho budeme očakávať alebo nie.

Mnohí používatelia však vidia toto obdobie ako jedinečnú šancu zbohatnúť. To je síce možné, medzi týmito používateľmi sú ale aj organizované zločinecké skupiny, ktoré sa vám budú snažiť podvrhnúť rôzne podvody. Či už kompromitované stránky alebo z vás vylákajú podvodným spôsobom kryptomeny, alebo sa ich podvod bude vydávať za softvérovú peňaženku pre vaše kryptomeny.

Tak či onak okrem zlatej horúčky, respektíve kryptomenovej horúčky zažijeme v najbližších dvoch rokoch aj zvýšený počet podvodov. Odporúčame zbystriť pozornosť a nesnažiť sa príliš rýchlo zbohatnúť, nefunguje to. Pozor na Sell the News a FUD (fear, uncertainty and doubt), strach, neistota a pochybnosti.

Zdroj: vlastné, Binance

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.