Toto obdobie je trochu iné a nepodobá sa doterajšiemu bull marketu. Teda obdobiu rastu trhov a zároveň aj toho kryptomenového.

Nebudeme sa zaoberať tým, čo presne predstavujú vybrané mince a aké problémy riešia. Projekty sú fajn, mnohé majú šancu uspieť. Ako sa ale ukázalo, na fundamente okolo nezáleží až do takej miery, aby ste na jeho základe mohli predpovedať, aká bude hodnota vami preferovaných mincí.

Divoký západ

Zatiaľ je svet kryptomien skutočne divoký západ. Nemáte garanciu ničoho, posielanie z adresy na adresu je síce rýchle a netrvá jeden bankový pracovný deň, ale 15 sekúnd. No, ak sa pomýlite v adrese, nemáte sa ako domôcť svojich mincí (tokenov, kryptomeny) a sú až na výnimky nenávratne preč. Garancia žiadna, lákadlo na závratné zisky alebo množstvo rečí o tom, aké sú kryptomeny dôležité pre slobodu. Vyznať sa v tom je extrémne náročné a aj ľudia ako analytici alebo obchodníci s kryptomenami nemajú v tejto veci jasno.

Trhy neovplyvníte, môžu ale ovplyvniť vás. Nekupujte teda prehnane a najmä nie po mediálnej masáži. Vtedy už býva spravidla neskoro. Ako sa vraví, naskakovať do pumpy nie je dobrý nápad. Avšak žiadne pravidlo nie je platné na absolútne 100 %. Takto to vyzeralo s kryptomenou shiba inu, ktorá okrem toho, že je to fundamentálne žalostná vec, spravila väčšie percentá, ako „skutočné“ kryptomeny. Skutočné v úvodzovkách preto, lebo v podstate sa za skutočné považujú bitcoin a ethereum. Ale ak ich predbehne využitím solana alebo cardano, karty sa obrátia a na internete bude ohromný zástup priaznivcov „nových skutočných“ kryptomien. Netvrdíme, že bitcoin ide zlým smerom alebo sa preceňuje, ale zaručené informácie sa menia v čase. Nie vždy v kryptomenách pretrvávajú. A len malá poznámka, áno, bitcoin sa zatiaľ veľmi preceňuje. Veď je to vidno aj na volatilite.

V dobe okolo 9. 10. 2021 spravila nárast desiatky percent. Na pohľad sa neoplatilo túto mincu kupovať. O dva týždne na to by ste boli radi, keby ste dokúpili. Trh je trh a my môžeme len odhadovať. Ceny na grafe sú voči BTCZdroj: TOUCHIT.sk
V dobe okolo 9. 10. 2021 spravila nárast desiatky percent. Na pohľad sa neoplatilo túto mincu kupovať. O dva týždne na to by ste boli radi, keby ste dokúpili. Trh je trh a my môžeme len odhadovať. Ceny na grafe sú voči BTC

Takže len pre predstavu hodnoty BTC za posledných 5 rokov:

  • 24. 10. 2016 – 654 USD
  • 27. 12. 2017 – 15 800 USD
  • 27. 12. 2018 – 3 654 USD
  • 29. 12. 2020 – 27 300 USD
  • 9. 11. 2021 – 66 971 USD

Ako sa vyrába manipulácia

Máte kryptomenu, klon bitcoinu z jeho voľne dostupného zdrojového kódu, máte youtubera, začnete šíriť reči okolo fundamentu a toto celé hodíte do mixéra. Ak ste svetovo veľmi známa osoba, pošlete nejakú správu na Twitter alebo Facebook. Niečo také ako robí Elon Musk. Najprv verejnosť masíroval statusmi o tom, ako je doge coin jeho obľúbená krytomena. Potom sa vyjadroval k obľube plemena shiba. Spojitosť s kryptomenou shiba inu je naozaj náhodná. A teraz späť k vám, keďže Elon už bohatý je a vy chcete zbohatnúť tiež.

Po vyhlásení tohto objektívne šikovného človeka grafy kryptomien vystrelili do závratných výšok. Behom hodín a dní robia stovky percent. Koľkože vám dáva vaša banka ročný úrok? Toto sú prípady, keď uvidíte nárast absolútne bezvýznamnej mince a chcete zarobiť aj vy. Tak pošlete 100 eur. O pol dňa je z tejto sumy 130 eur. Ej, ale to by v tom bol čert, aby ste práve vy nezbohatli. Čo tam nejaké šetrenie, systém a poctivá analýza. Teraz všetkým ukážete. Nuž a pravda je taká, že toto sa občas pošťastí. Je 90 % pravdepodobnosť, že ste naskočili do pumpy. Inak povedané, riskujete, že kupujete vrchol.

Rozumy sa rozdávajú ľahko, z našej strany tu nejde o žiadne teoretizovanie a autor článku si sám prešiel vrcholmi a pádmi. Nakupoval v tzv. „hype“ a dvakrát to bol aj vrchol. V jednom z prípadov išlo o 80 až 90 % stratu po dobu dvoch rokov, kým sa hodnota kúpenej kryptomeny vrátila na približne vtedy nákupnú cenu. V druhom prípade je minca stratová už štvrtý rok a ide o 95 % stratu. Tá sa už pravdepodobne nikdy nepreberie a zanikne. Toto je psychicky náročné. Zvládnete to prehodlovať alebo predáte v strate? Predáte dnes v strate, keď zajtra to možno znova stúpne? Je naozaj príliš mnoho otázok, ktoré si musíte zodpovedať a držať sa vašich postojov, inak vás krypto trh vyžmýka tak, že si to budete pamätať.

Pokles a následná šanca na kúpu, kým to vystrelí na Mesiac. Nuž, odvtedy XRP veľmi nestrieľa.Zdroj: TOUCHIT
Pokles a následná šanca na kúpu, kým to vystrelí na Mesiac. Nuž, odvtedy XRP veľmi nestrieľa.

HODL

Toto je samostatná kategória. Možno to poznáte sami na sebe. Každý je hodler, najmä vtedy keď trhy rastú. Toto slovo resp. skratka je zámenou od slova hold ako držať. Tu znamená Hold on for dear life. Teda držíte niečo na celý život. Nie je to možno také doslovné a je na každom z vás, aký časový horizont si predstavujete. Spravidla hovoríme o troch rokoch a viac. Sú takí, ktorí majú bitcoin a nech je cena aká chce, stále ho majú vo svojich kryptopeňaženkách. Podľa rôznych schém a cenových hladín dokupujú ďalšie BTC, prípadne inú kryptomenu. Verte, že doge coin alebo shiba inu držať nechcete. Nie tri roky a možno ani rok. Ale to je na vás. Vo vašej psychike sa neustále bije zrejme dobrá cena, za ktorú ste nakúpili a minulé ATH (najväčšia dosiahnutá hodnota). Nakoniec ale príde pokles a vy prídete o 70 % potenciálneho zisku. Predať za menšiu cenu a mať menší zisk, alebo toto obdobie prehodlovať? Ide tu o dobrovoľný či nútený hodl?

Hovoríme o rokoch, aj preto je napočudovanie, keď hodleri každý deň sledujú grafy a emocionálne prežívajú 2 ÷ 5 % poklesy či nárasty. Ak som hodler, tak držím a nepozerám neustále grafy. Ani tu neplatí univerzálna rada, ako sa k tomuto spôsobu držania kryptomien postaviť. Rizikom je, že vaša investícia v hodli klesne príchodom do bear marketu. To je obdobie klesania a akumulácie. Môže trvať roky a musíte znovu čakať, kým sa vaša investícia dostane na hodnotu spred niekoľkých rokov. Je to riziko a a navyše psychicky náročné.

The Verge, rok 2017 veľká mediálna masáž, hype, vyletí na Mesiac. Rok 2021 – strata 90 % hodnoty a k svojmu ATH sa XVG ani len nepriblížil.Zdroj: TOUCHIT
The Verge, rok 2017 veľká mediálna masáž, hype, vyletí na Mesiac. Rok 2021 – strata 90 % hodnoty a k svojmu ATH sa XVG ani len nepriblížil.

Otázky a odpovede

Teraz je načase zamyslieť sa nad niekoľkými záležitosťami. Nie je to nič nové pod slnkom, ale treba mať systém. Obchodovať s kryptomenami je lákavé, no nie je to jednoduché a už vôbec to nie je cesta na rýchle zbohatnutie. Nesledujte len médiá, ktoré si zo státisícov ľudí vyberú perličky a tie vám predostrú. Všetko strhujúce príbehy ako ten či onen zarobil milióny. A prosím, nežite v minulosti: „Keby som včera kúpil za 120 eur…“, prečo ste včera nepodali Keno 10 s dnešnými výsledkami žrebovania? Asi to ďalej nepotrebuje komentár.

A ešte jedna vec. Všetci presne vieme, čo by sme urobili s peniazmi druhých, alebo „keby my sme boli v tej situácii“. Teraz budete mať možnosť overiť si v praxi, aké myšlienky vám začnú víriť hlavou, keď budete mať prvý väčší zisk. Ešte sa spoznávate? Kedy ste sa stratili vo víre fantázií a budúcich násobných ziskov? Všimnite si to, keď to príde. Nemajte z toho výčitky ani obavy. Sme len ľudia a každý si tým viac či menej prejde.

Mám systém

Čo je váš systém? Chytiť dno a predať na vrchole? Málokomu sa to podarí a je to štatisticky nemožné. Koľko percent chcete zarobiť? Neviete? Ale 240 % je málo a čakáte až to ďalej porastie? Na základe čoho to má rásť? Na základe nejakého videa na YouTube? Kto to tvrdí? Veríte tej správe, lebo za ňou stoja nejaké hodnotné informácie, alebo jej veríte, lebo je pre vás pohodlná? Viete, že vždy veríme tomu, čomu chceme veriť, a to nás zvádza k chybám, opakovaným v častých prípadoch.

Mám časový plán

Jedna vec je mať poriadok v tom, koľko percent zisku chcete dosiahnuť, druhá vec je, aký bude váš časový odhad na zisk. Hovoríme o zisku v percentách, nie sume. Tá vás môže pomýliť. Percentá sú lepším ukazovateľom a sú vhodné pri investícii 50, 100 ale aj 1000 eur. Časový plán znamená, že nebudete panikáriť, keď po vašom nákupe kryptomeny jej cena klesne o 5 % a viac percent. Už ste v obchode a čakáte na základe analýzy na jej stúpnutie.

Viete ale, že toto môže dva – tri mesiace trvať. Prečo ste to teda kúpili teraz a nie pri nižšej cene? No, sami si odpovedzte, prečo ste nepočkali na pokles. To je tá psychika, nevedeli ste kam sa trh bude uberať, ale cena bola pre vás prijateľná a ak cena vystrelí, už sa veziete. Zatiaľ čo keby ste nekúpili a iba čakali na nižší pokles (keď to čítate, vidíte ako hlúpo až detinsky to znie), nárast ceny by vám ušiel a už by ste mohli riskovať, že naskakujete do pumpy. A vypumpovaná cena má tendenciu spadnúť tak rýchlo, ako vzrástla.

Ešte raz peniaze

Treba mať jasno, koľko budete dávať do jednotlivých obchodov. Koľko kryptomien si kúpite s cieľom obchodovania? Akú sumu budete dávať do jednotlivých obchodov? Ešte existuje systém Stop-Loss a Take-Profit. To umožňuje automatický predaj vašej kryptomeny alebo jej časti po dosiahnutí určitej sumy. SL znamená predaj v strate, keď kryptomena klesne príliš nízko a vy sa rozhodnete ju pri určitej sume predať.

Za cenu miernej straty, ale nie s vyššou likvidáciou. TP je jasné a je to odpredaj kryptomeny pri vami definovanom zisku. Prečo si dávať TP alebo SL, keď sú mobilné aplikácie a všetko máte stále pri sebe? Nuž, pre časový posun na amerických a ázijských trhoch. Veľa sa udeje v noci, keď spíte a ráno, keď sa budíte, už vidíte spravidla premárnenú príležitosť. Preto sú tieto systémy vhodné a je lepšie mať zautomatizované procesy.

Som chamtivý

A posledný bod je presne ten, ktorý spláchne všetky vaše pravidlá, keď ich nebudete dodržiavať. Stačí jedna výnimka. Stačí jedno porušenie a môžete prísť o svoje peniaze. Nie trh ale vaša chamtivosť vás nakoniec dostane.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.