Stránka, ktorá sa venovala pálčivým témam, no robila to výrazne po svojom.

Kulturblog možno poznáte a aktivita tejto facebookovej stránky nezostala bez povšimnutia ani spoločnosti Meta. Ten jej dnes zastavil prístup ako sám Kulturblog uvádza na svojom telegramovom profile. Z informácie sa teraz nedá určiť, či ide o dočasný zákaz publikovania na Facebooku alebo ide o trvalé zablokovanie účtu. Stránka sa nedá na sieti vyhľadať. Po upozorneniach zo strany FB prišlo rýchle zablokovanie. Vzhľadom na aktivity na stránku aj ich frekvenciu nie je takto rýchle konanie prekvapivé.

Zdroj: Blbec.online
Počet fanúšikov výrazne narástol za poledné obdobie. Nemožno ale s istotou určiť, či ide o pravé účety používateľov Facebooku

Informáciu o blokovaní prináša viacero zdrojov alternatívnej scény, medzi nimi aj Danny Kollár, ktorý s Kulturblogom spolupracoval pri tvorbe obsahu. Teraz sa na rôznych profiloch používateľov objavuje grafika na obrázku nižšie. Je prirodzené, že komunita nie je s blokovaním spokojná. Sankcie zo strany Facebooku boli zdôvodnené ako porušenie podmienok pre používanie tejto sociálnej siete.

Zdroj: Danny Kollar Telegram
O Dannyho Kollára ako kontroverznú osobu internetu sa zaujíma aj polícia

Rušenie účtov sa v poslednom čase rozmohlo, najmä ak ide o iné než bežné účty. Svoje o tom vie politik smeru Luboš Blaha (Smer-SD), ktorý prišiel o svoj účet na Facebooku len pred niekoľkými dňami. Avšak nejde o unáhlené konanie zo strany sociálnej siete. Upozornenia a sankcie voči politikovi uplatňovala už počas minulých mesiacov.

Moderovanie obsahu na sieti nebude pre spoločnosť Meta jednoduchou úlohou. V podcastovom rozhovore pre portál Aktuality.sk uviedol expert Tomáš Kriššák, že na Slovensku je v súčasnosti jeden človek pracujúci ako „fact checker“. To je žalostné málo na státisícový až miliónový trh používateľov Facebooku. Znamená to, že príspevky, ktoré sú škodlivé alebo odporujú podmienkam používania, nemusia byť dostatočne rýchlo odstraňované, hoci veľkú časť spraví robot.

Druhou časťou je, že na posúdenie škodlivosti obsahu je potrebné poznať jazykové reálie, čím by sa mohlo zabrániť automatizovanému príspevku, ktorý by nespadal do škodlivých či urážlivých a nekolidoval by s podmienkami používania. Používatelia, ktorých sa blokovanie dotýka sa cítia dotknutí, považujú tento krok za cenzúru.

Zdroj: Blbec.online, DK Telegram, Aktuality

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.