Ojazdené vozidlo si nekupujete každý deň. Ak sa tak rozhodnete, určite sa oplatí kupovať vozidlo, ktorého históriu dobre poznáte. Vozidlo sa vám samozrejme musí páčiť, ale podstatné je, aby ste si nekúpili mačku vo vreci.

Register prevádzkových záznamov vozidla

Riešením, ako online preveriť históriu vozidla, je Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Je to celoštátny oficiálny register, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy s cieľom vytvorenia prehľadnej histórie vozidiel a medzinárodnej výmeny dát.

Aktuálne obsahuje viac ako 113 miliónov záznamov, z toho u vyše 1,5 milióna záznamov je zaznamenaný  pokles stavu odometra – môže ísť o ľudovo nazývané stáčanie kilometrov. Do RPZV prispieva viac ako 2,6-tisíca prispievateľov. Register odhalil takmer 127-tisíc vozidiel s poškodením a eviduje 5,2-tisíca vozidiel s pozastavenou prevádzkou. Z týchto čísiel je zrejmé, že ide o cenné údaje pre každého, kto si chce kúpiť vozidlo z druhej ruky a ešte predtým si chce spoľahlivo overiť jeho históriu. Je to správne rozhodnutie. „Stáčanie“ odometra (počítadla prejdenej vzdialenosti, často nesprávne označovaného ako tachometer) je totiž stále populárne, a to nielen na Slovensku – veď ide o peniaze.

Avšak auto so stočenými kilometrami jednak preplatíte, ale navyše nezodpovedá očakávanému opotrebeniu. Pri súčasných vozidlách takýto zásah nie je na prvý pohľad vidieť, RPZV to však odhalí. Po nástupe elektromobilov je tento problém ešte vypuklejší, zostávajúca kapacita batérie je závislá aj od prejdených kilometrov. Rovnako je RPZV dobrý zdroj pri preverovaní skutočného veku vozidla. Nedá sa totiž vychádzať len z údajov, ktoré sú uvedené v technickom preukaze vozidla.

ODO-Pass: prehľad o najazdených kilometroch

Kompletnú históriu nájazdu vozidla zobrazuje ODO-Pass. Tu vidíte stav kilometrov zapísaných pri každej servisnej prehliadke, pri TK, EK, KO alebo pri ďalších úkonoch ako napríklad oprava, poistenie vozidla atď. Informácie z tohto registra sú jediným oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje relevantné údaje o histórii najazdených kilometrov prevažne z územia SR. Získate tak spoľahlivý prehľad o tom, či je priebeh stavu kilometrov reálny a odometer nebol stočený.

ODO-Pass tak prioritne chráni kupujúcich pred nekalými praktikami podvodníkov. Stav kilometrov by sa mal v zobrazených údajoch postupne zvyšovať. Pokiaľ ODO-Pass zobrazí náhle zníženie stavu kilometrov, môže ísť o manipuláciu s odometrom. Na druhej strane majiteľom vozidiel umožňuje ODO-Pass jasne deklarovať priebeh najazdených kilometrov pred predajom vozidla.

Príklad vydaného ODO-PassuZdroj: AUTO-Pass
Príklad vydaného ODO-Passu

Ak kupujete vozidlo, vždy požadujte od predávajúceho ODO-Pass a bezplatne si ho overte na stránke www.rpzv.sk. Ak vám ho neposkytne priamo predávajúci, môžete ho získať online na stránke www.rpzv.sk alebo u poskytovateľov výpisov. Cena ODO-Passu zakúpeného online cez RPZV je 7,90 eura.

Overenie vozidla podľa VIN čísla alebo pomocou evidenčného čísla vozidla na stránke RPZV ukáže, či bol k vozidlu vydaný ODO-Pass. Pokiaľ ODO-Pass existuje, je potrebné vyžiadať si od majiteľa alebo prevádzkovateľa vozidla dva údaje potrebné na jeho zobrazenie.

Ak k vozidlu ešte nebol ODO-Pass vygenerovaný, mali by ste požadovať od predávajúceho jeho predloženie. Chránite tak svoje záujmy a peniaze. Pokiaľ vám predávajúci údaje neposkytne a vy na stránke zistíte, že ODO-Pass existuje, je to dobrý dôvod na to, aby ste vašu kúpu automobilu dobre zvážili. Pripomeňme, že ODO-Pass je platný najviac 6 mesiacov od jeho vygenerovania.

AUTO-Pass: komplexné informácie o vozidle

AUTO-Pass poskytuje aktuálne informácie o každom vozidle registrovanom v SR. V najvyššej verzii obsahuje 20 položiek. Získate ho opäť priamo na webe RPZV alebo u poskytovateľov výpisov. Každý nový AUTO-Pass sa zaznamená do RPZV a stáva sa súčasťou historických záznamov o vozidle.

AUTO-Pass poskytuje komplexné informácie o vozidle v aktuálnom čase. Napríklad či nie je vozidlo exekučne blokované, kradnuté alebo či nie je financované leasingovou spoločnosťou. AUTO-Pass obsahuje informácie, kde bolo vozidlo naozaj po prvý raz registrované, koľko malo majiteľov a získate aj informácie o nahlásených škodových udalostiach a dopravných nehodách vozidla.

Príklad AUTO-PassuZdroj: AUTO-Pass
Príklad AUTO-Passu

Základný AUTO-Pass stojí 5,90 eura a obsahuje informácie ako technické údaje, krajinu pôvodu a registrácie, počet majiteľov vozidla, je tu údaj o pozastavení prevádzky vozidla, informácia o poškodení vozidla, kontrola originality, PZP a pod. Rozšírený AUTO-Pass stojí 9,90 eura a obsahuje navyše dôvody brániace prepisu vozidla, údaje o blokácii vozidla, záložnom práve, leasingu a údaje o výbave vozidla. Najvyšší AUTO-Pass úplný obsahuje k tomu navyše podrobnejšie údaje o poškodení vozidla s popisom poškodených dielov, výškou škody alebo aj fotodokumentáciou poškodení. Môžete ho získať za 16,90 eura.

ODO+AUTO-Pass: maximum dostupných informácií

Všetky dostupné informácie o vozidle poskytuje balíček produktov ODO+AUTO-Pass, ktorý získate za zvýhodnenú cenu 19,90 eura.

Overením auta v RPZV získate unikátne informácie, ktoré inde nenájdete. ODO-Pass ako jediný na trhu zobrazuje okrem chronologickej histórie najazdených kilometrov aj presný zdroj každého zápisu. Vďaka tomu zistíte, ktorý subjekt daný záznam vykonal a pri akej životnej situácii bol stav odometra odčítaný. Overenie kilometrov je tak presné, adresné a spoľahlivé.

AUTO-Pass je jedinečným nositeľom informácie o blokácii vozidla, ktorá je dôvodom brániacim prepisu auta na nového majiteľa. Rovnako je to pri informácii o pozastavení prevádzky v dôsledku poškodenia hlavných bezpečnostných prvkov vozidla, výsledku kontroly originality vrátane fotodokumentácie, či počte predchádzajúcich majiteľov a držiteľov vozidla.

V tejto téme budeme ďalej pokračovať, pripravíme aj multimediálne výstupy, kde budeme názorne prezentovať možnosti využitia registra RPZV.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou IRIS IDENT.

Prečítajte si aj:

Značky: