Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na  cestujúcich autobusom čakajú tento rok pozitívne správy. V dvoch krajských mestách sa zásadne zvýši kvalita infraštruktúry súvisiacej s autobusovou dopravou. V Banskej Bystrici tento týždeň otvorili novú autobusovú stanicu a vyššieho komfortu pre autobusových cestujúcich sa dočká aj hlavné mesto Bratislava.

Od piatka 16. septembra až do 22. septembra prebieha Európsky týždeň mobility. Aktivitu podporujú autobusoví dopravcovia združení v Zväze autobusovej dopravy (ZAD), ktorí vnímajú verejnú dopravu ako nevyhnutnú alternatívu voči stále sa rozmáhajúcemu individuálnemu automobilizmu.

Komfort cestovania vo vnútri autobusu či integrované systémy dopravy s prehľadnou ponukou by mali byť už dnes samozrejmosťou. Potrebujeme však zvyšovať štandard ostávajúcej  dopravnej infraštruktúry v celom hodnotovom reťazci pre zákazníka. V týchto dňoch začnú cestujúcim slúžiť dva nové moderné autobusové terminály, a to v Banskej Bystrici a Bratislave,“ konštatuje prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský.

V Banskej Bystrici očakávajú viac cestujúcich

V prípade Banskej Bystrice je autobusová stanica otvorená od 21. septembra v skúšobnej prevádzke, pričom súčasťou projektu pod názvom „Terminal Vlak Bus Shopping“ je aj obchodné centrum. Nový autobusový terminál v Banskej Bystrici má 23 nástupíšť, ktoré denne zabezpečia odchody približne 500 autobusových spojov diaľkovej, prímestskej a mestskej dopravy.

Doposiaľ využívalo autobusovú stanicu 13-14 miliónov cestujúcich ročne. Nová stanica by mala prilákať väčší počet cestujúcich, keďže na nej budú po novom zastavovať aj spoje MHD zo všetkých mestských častí Banskej Bystrice. Vďaka prepojeniu s mestskou verejnou dopravou cestujúci ušetria sedem minút cesty, ktoré boli potrebné na presun z MHD na stanicu.

Bezbariérový autobusový terminál je napojený cez obchodnú zónu na železničnú stanicu, čo je ďalšou výhodou. Nechýba priestranná čakáreň, prehľadný infosystém pre cestujúcich vrátane LCD obrazoviek či dostupnosti Wi-Fi internetu.

Náhradná autobusová stanica už čoskoro

Už onedlho sa cestujúci môžu tešiť aj na nové priestory Náhradnej autobusovej stanice Nivy v Bratislave, ktoré už teraz prinesú vyšší komfort a kvalitnejšie služby.  Autobusový terminál sa nachádza hneď cez cestu na Bottovej ulici oproti súčasnej stanici a v prevádzke bude počas trojročného prechodného obdobia výstavby projektu Stanica Nivy.

Náhradná autobusová stanica plne nahradí dopravné kapacity súčasných priestorov. Cestujúci budú mať k dispozícii prehľadné informácie o spojoch v elektronickej forme, oddychovú a stravovaciu zónu či priestor na odloženie batožiny, cyklostojany, bezplatné toalety s prebaľovacím pultom a miesta na dobitie telefónov. Chýbať nebude verejná Wi-Fi sieť.

Súčasná autobusová stanica bude do náhradných priestorov presťahovaná v nočných hodinách a cez víkend, aby bol minimalizovaný dopad na cestujúcich. Náhradnú stanicu uvedú do prevádzky začiatkom októbra. Náhradná autobusová stanica Nivy sa bude prevádzkovaná niekoľko rokov a po ukončení projektu  Stanica Nivy sa priestory autobusovej stanice vrátia na svoje predchádzajúce miesto..

Nová súťaž láka cestujúcich

Zväz autobusovej dopravy zároveň spúšťa lístkovú lotériu pre autobusových cestujúcich, ktorí budú môcť vyhrať zaujímavé ceny.  „Aj takouto interaktívnou formou chceme motivovať cestujúcich, aby preferovali verejnú dopravu v každodennom živote či pri víkendových výletoch,“ popisuje P. Sádovský, prezident Zväzu autobusovej dopravy.

Súťaž je súčasťou kampane Zväzu autobusovej dopravy pod názvom „Skús bus“, pričom už štvrtý rok podporuje využívanie autobusu ako alternatívy voči osobným autám.

Pre účasť v lístkovej lotérii je potrebné navštíviť web www.skusbus.sk a vyplniť formulár s číslom cestovného lístka jedného z autobusových dopravcov, ktorý je členom Zväzu autobusovej dopravy.  Súťažiaci môže zaslať neobmedzený počet cestovných lístkov, ktoré sú platné v období trvania súťaže, teda od 21. septembra do 14. decembra 2017.

Žrebovanie výhercov lístkovej lotérie prebehne v troch kolách k 15.10.,15.11. a 15.12. Vyžrebovaní cestujúci budú odmenení kreditom na cestovanie autobusom, ktorý je odstupňovaný do výšky 300 eur. Jeden z výhercov získa víkendový wellness pobyt v Zámockom hoteli Galicia Nueva pre 2 osoby.

Značky: