Podvodníci sa snažia vyvolať časový stres prostredníctvom premyslených techník nátlaku.

Medzi týmito formami sú aj časovo obmedzené, výhodné ponuky. Číslo internetových podvodov sa neustále zvyšuje. Podvodníci prichádzajú s novými, vylepšenými taktikami na vylákanie peňazí. K téme sa vyjadril detektív kryptomenovej spoločnosti Binance Jarek Jakubček.

Podľa najnovších štatistík sa počet podvodníkov na rôznych bazároch zdvojnásobil, no výnimkou nie sú ani platformy na obchodovanie s kryptomenami. Podľa detektíva Jareka Jakubčeka podvodníci svoje taktiky recyklujú:

Najskôr obeť zaujmú neodmietnuteľnou ponukou, garantovaným zhodnotením, vybudujú si dôveru zákazníka či už profesionálne spraveným falošným webom, falošnými recenziami, polopravdami alebo potvrdzujúcimi telefonátmi. Potom nastúpi na rad nátlak na využitie časovo obmedzenej ponuky.

detektiv jarek jakubcek binanceZdroj: Agentúra BeeContent

Využitie AI pri podvodoch

Vplyv umelej inteligencie bol podľa detektíva pri obchodovaní s kryptomenami zatiaľ obmedzený, ale ako pri všetkých praktických technológiách vrátane kryptomien, aj pri umelej inteligencii dochádza k jej využívaniu na nezákonné činnosti. Podľa jeho slov  vyšetrovatelia zaregistrovali už niekoľko používateľov, ktorí používajú nástroje AI na obchádzanie systému overovania používateľov. Kuriózny prípad s využitím AI zažili aj zamestnanci spoločnosti Binance. Zaznamenaný bol aj prípad, keď páchateľ vytvoril deepfake zamestnanca Binance a predstieral jeho identitu na videokonferenciách.

Kryptomeny ako výkupné

Najčastejšími prípadmi sú podvody, pri ktorých páchateľ obeť presvedčí, aby investovala. Nie úplne neobvyklé bývajú aj únosy a žiadanie výkupného prostredníctvom kryptomien. Burzy sa snažia o vlastné vzdelávanie a tvoria komplexné platformy, nielen na investovanie. V prípade Binance ide o Binance academy, ktorá poskytuje informácie v slovenskom jazyku.

10 tipov pre zvýšenie bezpečia na internete:

Aktualizujte.

Ak je možné, využívajte automatické aktualizácie. Nezabudnite ich pravidelne monitorovať, najmä v prípade systémov, kde boli vykonané bezpečnostné opatrenia. Hackeri dobre poznajú všetky slabiny a nebudú plytvať časom zbytočnými pokusmi. Najzraniteľnejším systémom je Windows a v prípade mobilných zariadení je to Android.

Buďte obozretní pri odkazoch alebo prílohách v e-mailoch.

Pri e-mailovom podvode sa útočníci snažia doručiť používateľovi škodlivé súbory, ktoré môžu pri spustení spôsobiť zlyhanie systému alebo spustenie špionážneho programu, ktorý bez vášho vedomia posiela hackerovi informácie o vašich aktivitách. Hackeri radi využívajú aj webové stránky, cez ktoré si môžete neúmyselne nainštalovať škodlivý softvér na krádež údajov. Ak dostanete e-mail od neznámeho odosielateľa, ktorý vás žiada o stiahnutie súboru alebo kliknutie na odkaz, pred kliknutím na odkaz si danú osobu preverte.

Bezpečne uchovávajte všetky súkromné kľúče.

Nikdy nepoužívajte počítačovú schránku na kopírovanie kľúčov a nezálohujte svoju peňaženku do žiadneho cloudového softvéru.

Zálohujte, ale na viacerých miestach.

Zálohujte svoje digitálne aktíva a vytvárajte kópie. Tým sa vyhnete riziku ich znehodnotenia, zničenia alebo poškodenia. Odborníci odporúčajú zálohovať údaje na viacerých miestach, aby ste v prípade akejkoľvek nehody neprišli o dôležité dáta.

Zvážte pripojenie na verejnú Wi-Fi sieť?

Verejné bezdrôtové siete a prístupové body nie sú zabezpečené, takže niekto môže počas vášho pripojenia sledovať všetko, čo robíte na vašom notebooku alebo smartfóne. Ak sa už pripájate k verejnej Wi-Fi sieti, obmedzte svoje aktivity. Vyhnite sa prihlasovaniu do účtov, ako sú e-mailové a finančné služby, napríklad obchodovanie s kryptomenami. Ak potrebujete využívať tieto citlivé služby, zvážte použitie virtuálnej súkromnej siete (VPN) alebo mobilného hotspotu. Týmto spôsobom sa môžete pripojiť bezpečne.

Sťahujte opatrne.

„Pirátsky“ obsah často sprevádzajú vírusy a škodlivé súbory. Riziko nebezpečenstva je najvyššie pri sťahovaní seriálov, filmov, hier alebo inak platených softvérov. Ochranu nemusí zabezpečiť ani antivírusový program, najmä ak sťahujete alebo inštalujete tieto veci dobrovoľne. Buďte teda pri sťahovaní opatrní a radšej si službu zaplaťte.

Zdieľajte s opatrnosťou.

Predtým, ako informácie o sebe alebo iných zverejníte, premýšľajte. Čo odhaľuje váš príspevok? Kto ho môže vidieť a aký vplyv môže mať na vás alebo iných? Zdieľanie polohy môže byť mimoriadne nebezpečné. Aj zverejňovanie fotiek z dovolenky môže byť síce lákavé pre priateľov, no pre človeka s nečestnými úmyslami môže poskytnúť informáciu, že váš domov alebo auto sú práve bez dozoru.

Zamyslite sa nad svojou digitálnou stopou a tým, čo dávate zadarmo.

Je pre vás výhodné, že sociálne siete sú zadarmo? V skutočnosti nie sú, pretože v digitálnom svete peniaze nie sú jediným platidlom. Za používanie (nielen) sociálnych sietí často platíme poskytnutím našich údajov, ktoré sú zhromažďované a neskôr zdieľané s tretími stranami na reklamné účely. Ak za produkt neplatíme, stávame sa produktom. Rozmýšľajte aj o tom, kam zadávate svoj e-mail výmenou za zľavový kód.

Zapojte druhý faktor overenia, kde je to možné.

I keď druhý faktor overenia nie je vždy najrýchlejším alebo najpohodlnejším riešením, výrazne zvyšuje bezpečnosť vášho účtu. Druhý faktor predstavuje dodatočnú vrstvu overenia okrem prihlasovacieho mena a hesla. Pri prihlásení do účtu budete potrebovať nielen správne prihlasovacie údaje, ale aj autorizačný kód v textovej správe alebo súhlas v aplikácii, čo už v súčasnosti využívajú viaceré slovenské banky.

Nepoužívajte jedno heslo na viacerých miestach.

Ak sa vaše heslo raz dostane do rúk neoprávneného subjektu, sú ohrozené všetky účty, kde používate rovnaké heslo. Ak máte problémy s pamäťou, radšej si svoje heslá a prihlasovacie údaje zapíšte na papier a uchovajte na mieste, kde ich máte vždy po ruke, napríklad v peňaženke.

Zdroj: Binance

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.