Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technologická spoločnosť Huawei uskutočnila v spolupráci s agentúrou NMS Market Research prieskum verejnej mienky zameraný na siete piatej generácie. Z výsledkov vyplýva, že kybernetická bezpečnosť Slovenskej republiky a jej kľúčových sietí je dôležitá až pre 9 z 10 Slovákov. Až dve tretiny opýtaných si technológiu 5G asociujú primárne so spoločnosťou Huawei a taktiež považujú čínske technológie za bezpečné.

Medzi najdôležitejšie výsledky prieskumu patrí zistenie, že Slováci vo veľkej miere vnímajú problematiku kybernetickej bezpečnosti a ich postoje k nej sú takmer jednotné. Kým približne 90 percent opýtaných ju považuje za dôležitú, pre takmer dve tretiny je dokonca veľmi dôležitá. Ženy aj muži to vnímajú veľmi podobne, minimálne odlišnosti sú aj vo vnímaní kyberbezpečnosti medzi rôznymi vekovými kategóriami.

 5G si najviac spájajú s Huawei

Čínsky technologický výrobca je podľa 67 percent Slovákov najznámejším dodávateľom 5G technológie. Na druhom mieste sa umiestnila spoločnosť Nokia, tú si však s novými sieťami primárne spája len 12 percent opýtaných.

Máme obrovskú radosť, že Slováci Huawei nevnímajú len ako predajcu smart telefónov, ale aj ako jednotku na svetovom trhu s 5G sieťami. Je to pre nás veľká motivácia poskytovať našim partnerom kvalitné sieťové riešenia aj naďalej,“ povedal na margo výsledkov prieskumu Colin Cui Yu, riaditeľ Huawei Technologies Slovensko.

Huawei je v súčasnosti najúspešnejším dodávateľom 5G komponentov na svete. Na konte má 91 komerčných zmlúv a viac ako 600-tisíc doručených základňových staníc. Spoločnosť však dlhodobo čelí silnému tlaku zo strany Spojených štátov amerických, ktoré sa snažia naštrbiť reputáciu čínskych spoločností vo svete. Výsledky prieskumu ukazujú, že na Slovensku sú čínske sieťové zariadenia bezpečné pre viac ako 60 percent ľudí.

Najväčší rozmach 5G technológií sa očakáva v roku 2021. Už teraz však na Slovensku prebieha aukcia na kľúčové frekvencie sietí piatej generácie. Ukončená by mala byť začiatkom leta. Jednotliví operátori zatiaľ neuviedli, s kým budú spolupracovať na výstavbe sieťovej infraštruktúry. Podľa všetkého však budú zákazky rozdelené medzi niekoľkých dodávateľov, aby bola zabezpečená spoľahlivosť týchto sietí a taktiež ich technologická neutralita.

Technologickej neutrality sa zo susedných štátov drží napríklad Rakúsko. To oznámilo, že vláda technológie Huawei zakazovať nebude. Veľká Británia, Nemecko, Holandsko a severské krajiny Fínsko, Nórsko a Švédsko si už vybrali spoločnosť Huawei ako ich partnera pri budovaní 5G infraštruktúry.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.