Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť varujú, že rozvoj ekologickej dopravy môže zabrzdiť podceňovanie kybernetických rizík a nedostatočná ochrana nabíjacích miest.

Kyberzločinci nestrácajú čas, takže rastie počet útokov aj na dopravu a automobilový priemysel. „V kombinácii s nízkym povedomím používateľov a rýchlym vývojom sa kritickým miestom stávajú nabíjacie stanice pre elektromobily,“ upozorňuje Tomáš Valenta, riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti Check Point Software Technologies. „Ak Slovensko ašpiruje na líderskú pozíciu v batériovom ekosystéme a jeho ekonomika sa opiera o automobilový priemysel, kybernertická bezpečnosť by mala byť ich neoddeliteľnou súčasťou. Rečou profesionálov – security by design, čiže bezpečnosť implementovaná v každom kroku vývoja.“

Obavy z kybernetických útokov sú oprávnené a podceňovanie rizika spomalí rozvoj trhu s elektromobilmi. Nezabezpečené nabíjacie miesta budú atraktívnym terčom pre čoraz rafinovanejších hackerov.

Keď totiž používatelia nabíjajú vozidlá, dochádza k dátovému spojeniu medzi vozidlom a nabíjacou stanicou. Stanice pripojené k internetu sú rovnako ako každé iné zariadenie zraniteľné a napadnuteľné. Ak sa útočníkovi podarí získať prístup čo i len k jednej nabíjacej stanici, môže to mať vážne následky vo viacerých oblastiach.

Teoreticky by mohli hackeri prostredníctvom nabíjacieho miesta získať prístup k riadiacemu systému vozidla a ohroziť bezpečnosť posádky, výkon vozidla alebo ho úplne vyradiť z prevádzky. Hackeri by mohli zneužitím jedinej zraniteľnosti v jednom zariadení vyradiť z prevádzky celú sieť nabíjacích staníc.

Ak by útočníci „hackli“ jednu nabíjaciu stanicu, mohli by získať prístup k softvéru pre správu celej siete, zašifrovať dáta a žiadať výkupné. Takto by mohli potenciálne ohroziť aj platobný systém v nabíjacích staniciach a o peniaze by mohli prísť vodiči aj prevádzkovatelia sietí.

Pre kybernetickú ochranu nabíjacích staníc platí to isté, čo pre všetky zariadenia pripojené do internetu. Podobným útokom sa dá zabrániť napríklad už v štádiu výroby tým, že sa do zariadenia implementuje nanoagent, ktorý prípadné hrozby včas zastaví.

Výskumný tím Check Point Research už viacej ako tri desiatky rokov sleduje bezpečnostné trendy, vyhodnocuje anomálie a prináša komunite aktuálne varovania a správy o kybernetických hrozbách. Tvorí ho viac ako stovka analytikov a skúsených výskumníkov, ktorí spolupracujú s bezpečnostnými spoločnosťami, orgánmi na presadzovanie práva a jednotkami CERT.

Spoločnosť Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP) poskytuje riešenia kybernetickej bezpečnosti pre štátnu aj súkromnú sféru a vo svete chráni viac ako 100-tisíc organizácií všetkých veľkostí. Vznikla v roku 1993 a v súčasnosti ju tvorí päťtisíc odborníkov, kde viacej ako 80 percent personálnych kapacít predstavujú inžinieri a vývojári.