Panasonic výrazne investuje do oblasti fotoaparátov. Jeho rade Lumix sa darí najmä v oblasti proti foto/video ale aj vyberajú si ho aj youtuberi.

Aktuálne Panasonic predstavil širokouhlý objektív LUMIX S 24 mm F1,8 (S-S24), ktorý je tretím prírastkom do radu štyroch objektívov s rovnakou svetelnosťou F1,8. Celkovo štyri objektívy s rôznou pevnou ohniskovou vzdialenosťou a svetelnosťou F1,8 v sérii LUMIX S majú úplne rovnakú veľkosť a rozloženie ovládacích prvkov. Výhodou je tak jednoduché ovládanie a tiež to, že rovnaký ND filter sa dá používať na rôznych objektívoch, nemusíte kupovať rôzne. Rovnako, pri nasadení fotoaparátu na gimbál nemusíte meniť polohu fotoaparátu a môžete tak rýchlo pracovať.

Panasonic S24Zdroj: Panasonic
Za kvalitnou výrobou objektívov v japonskom závode je individuálny prístup

Objektív LUMIX S 24 mm F1,8 obsahuje dvanásť šošoviek v jedenástich skupinách vrátane troch asférických šošoviek, troch šošoviek s veľmi nízkym rozptylom a jednej šošovky s veľmi nízkym rozptylom. Dosiahnete tak výborný bokeh u všetkých objektívov radu F1,8. Novinka je vhodná na rôzne situácie od krajiniek až po širokouhlé snímky.

Objektív LUMIX S 24 mm F1,8 má hladký a tichý chod. Pri nelineárnom nastavení sa zaostrenie pohybuje úmerne rýchlosti otáčania zaostrovacieho krúžku, zatiaľ čo pri lineárnom nastavení sa zaostrenie pohybuje úmerne uhlu otáčania zaostrovacieho krúžku.

Panasonic S 24Zdroj: Panasonic
Objektív Panasonic S 24 sa nebojí vody ani mrazu

LUMIX S 24 mm F1,8 sa dobre uplatní aj pri nahrávaní videa vďaka mechanizmu, ktorý potláča dýchanie obrazu pri zaostrovaní, čo býva veľký problém pri výmenných objektívov.

Objektív je ľahký a kompaktný, určený na mobilné použitie v teréne. Robustná konštrukcia odolná voči prachu a striekajúcej vode vydrží používanie v náročných podmienkach, nevadí mu mráz do -10 °C . Priemer filtra je 67 mm a má kruhovú clonu s 9 lamelami a bajonet je L-Mount.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.