Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vykúzliť si doma nádhernú vianočnú atmosféru môžete pomocou najrôznejších dekorácií, čo by to ale boli za Vianoce bez nádhernej vône čerstvo upečených koláčov? Pokiaľ na vašom sviatočnom stole ležia každý rok stále tie isté dobroty, nastal najvyšší čas upiecť si niečo nové – originálne koláče podľa receptov Nutella®!

Lahodné rohlíčky, maslové sušienky alebo sviatočná štóla, v každom kúsku pocítite spolu s chuťou Vianoc aj svoju obľúbenú lieskovo orieškovú nátierku s kakaom. Tú si môžete dopriať vo veľkom 1kg balení s veselým sezónnym obalom, a k menšiemu baleniu navyše vo vianočnej edícii získate aj veselé šablóny a tematické ozdoby, s ktorými si svoje vlastnoručné výtvory dozdobíte akokoľvek podľa svojej fantázie. Dodajte Vianociam jemnú chuť podľa našich receptov a vychutnajte si tento jedinečný čas do poslednej omrvinky!

Medovníky s nátierkou Nutella®

Na 20 medovníkov potrebujete:

  • 60 g mäkkého masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 60 g medu
  • 1 vaječný žĺtok
  • 190 g hladkej múky
  • 2 g zmesi korenia na medovníčky
  • 2,5 g jedlej sódy
  • štipka soli
  • 120 g nátierky Nutella®
  • 50 g cukru múčka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:

V miske vymiešame maslo s cukrom a medom, potom pridáme žĺtok. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, korenie a sódu bikarbónu. Múčnu zmes pridáme do maslovej a približne 1 minútu spracovávame. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 1 hodinu chladiť. Potom z neho vyvaľkáme plát hrubý 4 mm a vykrajujeme rôzne vianočné tvary, ktoré vkladáme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 8-9 minút na 160 ° C. Vychladnuté perníčky potrieme nátierkou Nutella® a po dvoch zlepujeme. Na cukrovú polevu vymiešame preosiaty práškový cukor s citrónovou šťavou a vychladnuté perníčky na záver ozdobíme.

Zlepované maslové sušienky

Na 20 sušienok potrebujete:

  • 170 g hladkej múky
  • 55 g cukru
  • 100 g rozpusteného masla
  • štipka soli
  • ¾ lyžičky (1,5 g) zmesi korenia na medovníčky
  • 100 g nátierky Nutella

Postup:

Do misy preosejeme múku, pridáme ostatné ingrediencie, okrem nátierky Nutella®, a vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie, na plát hrubý asi 4 mm a dáme na 30 minút odležať do chladničky. Potom pomocou šablón vykrajujeme z cesta vianočné tvary, ktoré dáme na 30 minút schladiť do chladničky, a následne ich pečieme 10 minút v predhriatej rúre na 160 ° C. Po vychladnutí zlepujeme jednotlivé sušienky nátierkou Nutella®, s ktorou môžeme hotové sušienky dozdobiť.

Sušienky Spekulatius s nátierkou Nutella®

Na 25 sušienok potrebujete:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 250 g hnedého cukru
  • 150 g nátierky Nutella®
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia
  • štipka soli
  • jedlé guličky na ozdobenie

Postup:

Večer pred pečením preosejeme trochu múky so soľou a sušeným droždím. V ďalšej miske vareškou zmiešame maslo, vajcia, hnedý cukor a korenie. Zmes nalejeme do misky  so zmiešanou múkou a zo vzniknutého cesta vytvoríme guľu. Necháme odpočívať aspoň 12 hodín v chladničke. Potom z cesta vyvaľkáme 3mm plát a vykrajovátkami rôznych tvarov z neho vykrojíme 25 sušienok. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C po dobu 12 minút a po vychladnutí potrieme nátierkou Nutella®. Ozdobíme jedlými guličkami.

Štóla Nutella®

Na 10 porcií potrebujete:

Na cesto:

  • 7 g čerstvého droždia
  • 110 ml mlieka
  • 220 g hladkej múky
  • 20 g cukru
  • ½ čajovej lyžičky (3 g) soli
  • šťava z polovice citróna
  • 100 g zmäknutého masla

Na ovocnú zmes:

  • 150 ml jablkovej šťavy
  • 100 g hrozienok
  • 20 g pražených lieskových orieškov, nasekaných
  • 40 g kandizované pomarančovej a citrónovej kôry, jemne nasekané

Na dokončenie:

  • 150 g nátierky Nutella®
  • 30 g rozpusteného masla
  • práškový cukor

Postup:

Povaríme jablčnú šťavu a následne do nej namočíme hrozienka. Vo veľkej mise zmiešame droždie, mlieko, preosiatu múku, cukor, soľ, citrónovú šťavu a vytvoríme cesto. Spracovávame asi 10 minút, kým nie je hladké a elastické. Zapracujeme do neho maslo a opäť 5 minút miešame. Namočené hrozienka zlejeme a zmiešame s orieškami a citrónovou kôrou. Ovocnú zmes pridáme do cesta, všetko preložíme do misy a necháme 2 hodiny kysnúť. Na 1 hodinu vložíme do chladničky. Kysnuté cesto jemne rozvaľkáme na štvorec 20×20 cm, ktorý preložíme. Rúru predhrejeme na 200 ° C a potom štólu pečieme 40 minút na 180 ° C. Po upečení necháme vychladnúť. Následne štólu pozdĺžne rozpolíme, spodný diel potrieme nátierkou Nutella® a priklopíme späť. Povrch potrieme maslom a ozdobíme práškovým cukrom.

Vanilkové rohlíčky s nátierkou Nutella®

Na 16 rohlíčkov potrebujete:

  • 45 g cukru
  • 120 g zmäknutého masla
  • 1 vanilkový struk
  • 60 g mletých mandlí
  • 140 g hladkej múky
  • 120 g nátierky Nutella® 

Postup:

Do misky nasypeme cukor, pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a semienka z vanilkového struku. Vymiešame do peny, vmiešame mleté mandle a múku a vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút podchladiť v mrazničke. Potom cesto rozdelíme na 16 dielov a modelujeme z nich rohlíčky. Plech s rohlíčkami vložíme do rúry vyhriatej na 170 ° C, pečieme 15 minút a následne necháme vychladnúť. Nátierku Nutella® dáme do malej misky, malý kastról naplníme 500 ml vriacej vody a misku s nátierkou asi 5 minút ohrievame nad hrncom. Nakoniec rohlíčky namáčame v zmäknutej nátierke Nutella®.

Značky: