Ikonická torrentová stránka končí, no nie z dôvodu vládnych zásahov.

Ako informoval TorrentFreak, web RARBG bol založený v roku 2008 a odvtedy sa stal jedným z kľúčových hráčov torrentovej scény. Na webe nájdete len oznam, ktorý popisuje celú situáciu. Autori mali zrejme naponáhlo a pripravili pokiaľ možno čo najstručnejšie oznámenie v textovom formáte bez prikrášlenia. Stránka RARBG už neposkytuje žiadne odkazy na torrentové súbory a autori to odôvodňujú viacerými problémami.

Hovoria, že posledné dva roky boli nich veľmi ťažké, aj z dôvodu úmrtí niektorých členov tímu na Covid-19, pričom niektorí trpia následkami dodnes. Spomínajú aj vojnu, v oznámení sa píše: „Niektorí tiež bojujú vo vojne v Európe – NA OBOCH STRANÁCH.“. Okrem toho aj toto je oblasť zasiahnutá vysokými cenami energie a tak inflačné pomery dobehli aj torrentový server RARBG. Zvyšujúce výdavky na prevádzkovanie infraštruktúry nedokázali pokrývať a už vôbec nie z vlastného vrecka. Jednohlasne odhlasovali ukončenie prevádzky tohto servera.

Mesačne navštevovali tento web milióny používateľov z celého sveta. Našli ste tu odkazy na filmy a dokonca aj špeciálne zostavy filmového obsahu s extra vysokou kvalitou bez balastu CAM, ktorý sa vyskytol maximálne v začiatkoch. Teda bez kamerou nakrútených vysielaní v kine, ktoré patrilo medzi nekvalitné, dalo by sa tvrdiť, že až otrasné, nehodné kradnutia ani pozerania.Vypnutie servera RARBG je v pirátskej komunite udalosťou, aká tu často nebýva. Radí sa medzi tak veľké udalosti ako ukončenie prevádzky serverov KickassTorrents, Torrentz a ExtraTorrent v období rokov 2015 a 2016.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.