Na oficiálnom blogu spoločnosť informovala, že začala pracovať na obrazových snímačoch s rozlíšením až 600 Mpx, čo je viac, ako dokáže ľudské oko vnímať.

Kórejský technologický gigant bol medzi prvými spoločnosťami, ktoré začali vyrábať a v smartfónoch používať 108 Mpx ISOCELL kamerové senzory. Aj toto rozlíšenie je ďaleko od limitov ľudského oka. Predpokladá sa, že ľudské oko je schopné pracovať s rozlíšením až 500 Mpx. 

Samsung Isocell

Samsung Isocell, Zdroj: interesting engineering

Aby sa Samsung dostal na očakávanú úroveň 600 Mpx, vyvíja spôsoby, ako “vtesnať ” veľké množstvo megapixelov do malých senzorov. Spoločnosť pri tom používa technológiu Nonacell, ktorá používa štruktúru 3 × 3 pixely.

Nanocell kombinuje deväť pixelov, čo by mohlo umožniť fungovaniu deviatich 0,8 μm pixelov ako jeden 2,4 μm pixel. To zvyšuje mieru absorpcie svetla, ktorú sú pixely schopné zachytiť, a zároveň zlepšuje výkon snímačov pri slabom osvetlení.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Senzory chuti a vône

Okrem senzorov s vysokým počtom megapixelov spoločnosť Samsung tiež skúma senzory, ktoré dokážu detekovať vlnové dĺžky mimo možnosti ľudského oka: napríklad pomocou ultrafialového žiarenia detekuje rakovinové bunky alebo infračervené senzory pre fotografovanie v tmavom svetle. 

Zatiaľ najšialenejším projektom je vývoj senzorov, ktoré môžu zaznamenávať aj vôňu alebo chuť. Možnosť monitorovania zápachu sa má dokonca objaviť v ďalšej generácii Apple Watch.

Galaxy S20 Ultra má najväčšie možnosti pri zoomovaní aj fotení nových fotiek

Galaxy S20 Ultra má najväčšie možnosti pri zoomovaní aj fotení nových fotiek

Očakávame, že 600 Mpx senzory nebudú určené (ak vôbec) iba pre smartfóny. Samsung bude svoje aktivity smerovať aj k autonómnym automobilom, bezpilotným lietadlám a internetu vecí, kde môže tieto senzory dodávať.

Kedy ich môžeme očakávať?

Spoločnosť Samsung zatiaľ neinformovala, kedy by sme mohli tieto senzory vidieť v praxi, alebo ako by prekonala problémy s dosahovaním tak vysokého počtu megapixelov. Vývoj nezastavíme.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Samsung predstavil aplikáciu na meranie krvného tlaku pre inteligentné hodinky Galaxy Watch

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.