Nový kodek bude určite prínosom, nakoľko býva kvalita streamovaného kvalita aj v roku 2020 diskutabilná.

Alliance for Open Media (AOM) je konzorcium založené spoločnosťami Microsoft, Google, Mozilla, Cisco, Intel, Netflix a Amazon v roku 2015. Zameriava sa na vývoj mediálnych formátov, kodekov a technológií novej generácie vo verejnom záujme.

V roku 2018 konzorcium vydalo verejnú a bezplatnú špecifikáciu AOMedia Video Codec 1.0 (AV1) pre rôzne platformy. Poskytne prenos 4K videa cez streamované video s menším objemom dát, konkrétne o 30 % menším ako pri porovnateľných kodekoch. To by okrem iného znamenalo hlbšie farby, jasnejšie zvýraznenie, tmavšie tiene atď. Skrátka, to čo dnes možno vidíte ako farebné „moaré“ spôsobené kompresiou by mohlo z veľkej časti zmiznúť.

V minulom roku sa kodek Microsoft AV1 objavil na Microsoft Store, aby sa dali prehrávať videá, ktoré boli týmto kodekom kódované. Firma najnovšie oznámila, že zavedie podporu tohto hardvérovo urýchľovaného kodeku priamo do Windows 10. Dostanete tak nielen lepšiu kvalitu ale aj nižšiu spotrebu pri sledovaní takéhoto obsahu. Akcelerácia cez GPU spravidla vždy znamená zníženie nárokov na spotrebu.

Ako to už pri nových technológiách býva, potrebujete na ne minimálne niektoré z týchto hardvérových a softvérových komponentov:

  • generáciu procesorov Intel Core s grafickým čipom Intel Iris XE Graphics
  • NVIDIA GeForce RTX 30 series
  • AMD Radeon RX 6000 series
  • Windows 10 1909 a novší
  • Kodek AV1 v systéme
  • Internetový prehliadač s podporou zmieneného kodeku alebo aplikáciu, ktorá ho dokáže využiť
  • Spravidla tomu bude predchádzať aj potreba aktualizovať ovládače niektorej zo spomínaných grafických kariet.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Windows 10: Notebooky HP majú aktualizáciu pre nabíjanie batérie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.