Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Vo Varšave sa tento týždeň koná štvrtý ročník Letnej školy pre líderky v digitálnom veku. Tento program funguje pod záštitou spoločnosti Huawei, v spolupráci s Európskou akadémiou líderstva.
  • Jeho cieľom je posilniť postavenie mladých líderiek, aby viedli Európu k inkluzívnej a udržateľnej digitálnej budúcnosti.

Tento ročník školy sa začal slávnostným otvorením v priestoroch národnej pamiatky Old Orangery vo Varšave, kde vysokopostavené líderky a mentorky, vrátane špičkových manažérok a političiek, inšpirovali študentky k odvahe využiť túto príležitosť. Programu sa rovnako ako každoročne zúčastnila aj študentka zo Slovenska.

Berta Herrero, riaditeľa Letnej školy a vedúca diverzity, rovnosti a inklúzie v spoločnosti Huawei v rámci Európy študentkám pripomenula, že „líderstvo nie je o pocite moci nad ostatnými – je o inšpirácii. Vo svete, kde môžete byť čímkoľvek, buďte osobou, ktorá stavia mosty. Každá prelomová inovácia sa musí začať etickou úvahou a preto potrebujeme líderky, ktoré stelesňujú integritu a zodpovednosť. Buďte staviteľkami budúcnosti, v ktorej technológie slúžia ľudstvu.“.

Ako súčasť odvetvia informačno-komunikačných technológií sa spoločnosť Huawei drží svojho záväzku, že veda a technika musí byť inkluzívna aj pre ženy. Aj preto pozýva a povzbudzuje ženské talenty z celej Európy, aby sa zapojili do budovania digitálnej budúcnosti a to aj prostredníctvom Letnej školy. Zúčastnilo sa jej 29 študentiek z 27 členských štátov EÚ, západného Balkánu a Ukrajiny, ktoré študujú či pracujú v rôznych oblastiach a smeroch vrátane technických, lekárskych, humanitných a v spoločenských vedách, s jednotnou túžbou – priniesť zmenu. Každú z nich vybrala nezávislá porota, ktorá sa riadi mottom „Leave no one behind“, čo v preklade znamená záväzok k poskytovaniu univerzálneho prístupu k príležitostiam každému, bez ohľadu na vek, pohlavie, etnickú príslušnosť, majetok, či miesto bydliska. 

Rečníčky na úvodnom podujatí odkázali študentkám, že technológie sú nástrojom, nie iba cieľom, preto je potrebné vedieť ich správne používať. Vnímanie schopnosti technológií zlepšiť ľudstvo môže pomôcť zlepšiť aj náš život. Podľa rečníčok je tiež dôležité posilniť vzdelávanie v nových technológiách a držať krok so zmenami.

Na účastníčky programu čakal týždeň učenia, zdieľania a rozširovania obzorov v bezpečnom a priateľskom prostredí. Počas týždňa ich čas vyplnili odborné kurzy, debaty a aktivity zamerané na tímovú prácu a na širokú škálu tém, od vplyvu generatívnej umelej inteligencie až po verejné vystupovanie a to všetko prostredníctvom zelených digitálnych zručností, podnikania a základov v oblasti líderstva.

Všetky podrobnosti o Letnej škole pre líderky v digitálnom veku vrátane predchádzajúcich ročníkov v Lisabone (2021), Prahe (2022) a Valencii (2023) si môžete pozrieť tu:  https://www.europeanleadershipacademy.eu/

Značky: