Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Model LC Convertible je prvým automobilom v histórii značky Lexus vybaveným látkovou, elektricky ovládanou skladacou strechou. Vyvinúť mäkkú konštrukciu, ktorá by zodpovedala imidžu takého výnimočného auta si vyžiadalo obrovské množstvo práce. Prepracovaný systém umožňuje otvorenie a zatvorenie strechy za 15 sekúnd, a to nielen pri státí, ale aj počas jazdy.

Najskôr bolo vypracovaných množstvo projektov, desiatky prototypov a urobené tisíce testov, ktoré priniesli výsledok v podobe unikátnej strešnej konštrukcie. Strecha modelu LC 500 Convertible zaručuje komfort a odhlučnenie na takmer rovnakej úrovni ako pri verzii kupé. Pomocou počítačových simulácií sa podarilo v látkovej konštrukcii vytipovať miesta, na ktorých sa môže do vnútra vozidla dostať najviac vonkajšieho hluku. Tieto body boli dodatočne utlmené materiálmi absorbujúcimi zvuk. Zbytočný hluk nevytvára ani samotný hydraulický motor, ktorý strechu uvádza do pohybu.

Spoľahlivosť je charakteristickým znakom značky Lexus. Každý prvok sa pri nových modeloch  dôkladne testuje. Inžinieri skúšali mechanizmus strechy tak, že ho 18 000-krát zložili a rozložili. Okrem počítačových simulácií bol systém podrobený aj reálnym skúškam pevnosti, ktorých výsledky hovoria jasnou rečou. Ak by sme predpokladali, že strešný mechanizmus sa bude využívať každý deň, bude bez poruchy slúžiť takmer 50 rokov.

Vlastnosti auta boli preverené aj v priemyselnej mrazničke pri -18°C. Vozidlo malo zloženú strechu, aby sa otestovala odolnosť interiéru voči veľmi nízkym teplotám. Hneď po ľadovej komore ukázalo svoju výnimočnosť v drsných podmienkach na trati. Model LC 500 Convertible v testoch obstál a dokázal, že spĺňa najvyššie nároky v každom ročnom období.

Ľahká konštrukcia a nízko položené ťažisko

Už v štádiu projektovania sa venovalo množstvo pozornosti testovaniu v aerodynamickom tuneli. Skladacia, látková strecha nesmela narušiť aerodynamiku kabrioletu. Výber materiálov bol veľmi dôležitý aj kvôli potrebe znížiť hmotnosť celého mechanizmu. Preto sa zvolila kombinácia hliníka a horčíka.

Inžinierom sa podarilo dosiahnuť skvelé vlastnosti pri jazde s otvorenou aj zatvorenou strechou. Vďaka prelisom karosérie prúdi vzduch okolo nej požadovaným smerom. Po otvorení strechy sa vysunie aj aerodynamický deflektor, ktorý má v prípade luxusného kabrioletu podobu malého priehľadného okienka za chrbtom pasažierov. Ten znižuje turbulencie v interiéri a umožňuje jazdiť aj pri vyšších rýchlostiach v špičkovom pohodlí a tichu.

Atmosférický  motor V8 pod kapotou

Model LC 500 Convertible takisto umožňuje vychutnať si zvuk jedného z posledných atmosférických motorov V8 dostupných na trhu. Pohonná jednotka s objemom päť litrov dosahuje výkon 464 koní a krútiaci moment 530 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 5 sekúnd a maximálna rýchlosť predstavuje 270 km/h.

Lexus LC 500 Convertible z modelového roku 2024 bude vybavený 12,3-palcovým dotykovým HD displejom, informačno-zábavným systémom Lexus Link Pro, inteligentným hlasovým asistentom Hej Lexus, cloudovou navigáciou, bezdrôtovým pripojením smartfónu cez Apple CarPlay® a káblovým cez Android Auto™. Pomocou aplikácie Lexus Link môže vodič na diaľku aktivovať vyhrievanie alebo chladenie interiéru. Balík aktívnych bezpečnostných systémov Lexus Safety System + bol vylepšený o nové funkcie, ktoré pomáhajú predchádzať kolíziám vo viacerých situáciách a poskytujú vodičovi lepšiu podporu.

Na slovenskom trhu je model LC 500 Convertible k dispozícii v 5 stupňoch výbav (Luxury, Luxury Top, Sport+, Bespoke Marina a aktuálne aj limitovanej edícii Ultimate Edition). Zákazníci si môžu vybrať nielen z niekoľkých možností atraktívneho farebného prevedenia karosérie, ale v závislosti od výbavy aj viacerých farebných kombinácií interiéru. Strecha môže byť taktiež v závislosti od zvolenej výbavy béžová, modrá, čierna.  

Značky: