Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Systém komunikácie s inými vozidlami a infraštruktúrou testuje Lexus v Austrálii. Nová technológia má predovšetkým znížiť počet nehôd a zlepšiť plynulosť dopravy. Práce na systéme vstúpili do ďalšej etapy. 

Experimentálne autá značky Lexus sú vybavené piatimi novými riešeniami.  Inteligentné vozidlo  upozorní na to, že iný vodič v premávke začal núdzovo brzdiť, hoci ešte nie je v dohľade.  Ďalší systém  informuje o rýchlostných obmedzeniach, vrátane tých, ktoré sa menia.  Okrem toho upozorní vodiča, aby stiahol nohu z plynu, keď sa v ťažkých poveternostných podmienkach blíži k nebezpečnej zákrute.

Nový komunikačný systém využíva aj kamery umiestnené na križovatkách informujúce o chodcoch a cyklistoch prechádzajúcich  cez cestu.  Testovacie autá sú vybavené systémom, ktorý tiež vystríha vodiča, keď sa do križovatky rúti veľkou rýchlosťou auto a pravdepodobne prejde na červenú. Ďalší systém vyvinutý spoločnosťou Lexus upozorní aj na vozidlo, ktoré zastavilo na ceste, alebo sa pohybuje extrémne pomaly, čo je užitočné najmä v kopcovitom teréne a pred zákrutou.

Nielen bezpečnosť

Nová technológia poslúži nielen na zvýšenie bezpečnosti na cestách. Systém prepojených vozidiel  zvýši aj plynulosť premávky, komfort cestovania,  zníži spotrebu paliva a emisie výfukových plynov.

Na testovanie komunikačných systémov využíva Lexus dve hybridné  SUV, modely RX 450h F Sport s celulárnou konektivitou. Dodatočné vybavenie im umožňuje rýchlo si odovzdávať najdôležitejšie informácie o tom, čo sa deje na ceste.  Vozidlá sú zároveň vybavené dobre známym balíkom bezpečnostných systémov Lexus Safety System +.

Ďalšia fáza testovania

„Podstatou testov prepojených automobilov je posilnenie schopností vodiča spojením zručností človeka a vozidla,” vysvetľuje Scott Thompson, generálny riaditeľ divízie Lexus Australia.

Lexus má už za sebou jazdy na testovacej dráhe na predmestí Melbourne a začína testy  na cestách štátu Victoria. Na vývoji systému spolupracujú spoločnosti VicRoads, Transport Accident Commission a Telstra.

 

Značky: