Spoločnosť LG prišla na spôsob, ako stanoviť cenu televízora s OLED displejom tak, aby si nebolo treba na jeho kúpu brať pôžičku. V prípade modelu B8 tak nepoužila najnovší videoprocesor Alpha 9, ale o niečo menej výkonný Alpha 7. V čom sa to prejaví?

Naozaj supervýkonný procesor Alpha 9 používa LG vo svojich tohtoročných vlajkových lodiach OLED – W8, C8 a B8. A ten je výkonom určený napr. na najnáročnejšie prepočítanie obrazu, odstránenie šumu v 4 krokoch, zobrazenie obrazu súčasne v HFR (High Frame Rate) aj v HDR. Procesor Alpha 7 nemá taký výkon, stále je to však výborný procesor na spracovanie videa. V prípade zobrazenia napr. obrazu zo športových podujatí si treba vybrať – buď HFR alebo HDR, nie však súčasne ako u Alpha 9.

LG OLED B8 je najlacnejším OLED televízorom od LG

Celkovo však B8 dokáže poskytnúť výborný obrazový výkon a počet funkcií podobný, ako to bolo u OLED TV v roku 2017. Vďaka tomu môžete mať výborný OLED televízor za veľmi príjemnú cenu.

Dizajn bez kompromisov

Samotný displej je mimoriadne tenký – asi tak 3,5 mm, v spodnej časti sa potom televízor rozširuje. Tu je totiž umiestnená celá elektronika. Rám je tenký asi 8 mm na každej strane. Podstavec je efektný, ak chcete, dá sa umiestniť aj na stenu. Jednoducho, na pohľad neexistuje žiadny náznak toho, že je to najlacnejší OLED televízor od LG. Naopak, je to krásavec.

LG OLED B8 pri pohľade zboku

A ani pri konektivite nie sú kompromisy: štyri HDMI porty podporujúce 4K a všetky formy HDR, tri USB porty, Wi-Fi, Bluetooth, optické pripojenie zvuku a Ethernet.

TV na českom a slovenskom trhu obsahuje 2 RF vstupy – teda DVB-T2/C /S2 TUNERY

Smart TV s Magic Remote

Platforma webOS od spoločnosti LG je správnou voľbou pre inteligentný televízor. Základom je pruh v spodnej časti, na ktorom sú umiestnené aplikácie. A nič dôležité tu nechýba – Netflix, YouTube, Voyo, HBO GO, všetko podstatné tu je. K tomu pripočítajte Magic Remote, keď Smart TV ovládate diaľkovým ovládačom ako počítač myšou. Jednoduchá, ľahko čitateľná grafika a poradie aplikácií sa dá prispôsobiť. Na diaľkovom ovládači sú samostatné tlačidlá pre Netflix a Amazon Prime Video.

My sme televízor B8 testovali so službou Netflix a vyberali sme si filmy v 4K rozlíšení a s HDR. A to sú funkcie, ktoré B8 plne podporuje. LG B8 tiež podporuje HDR Dolby Vision, HDR 10 Pro, Advanced HDR by Technicolor, HLG a zvuk Dolby Atmos. Teda všetko to, čo aj vlajkové lode LG.

Kvalita obrazu a porovnanie s drahším bračekom

Použitá je OLED technológia, takže v obraze vidíte vynikajúci kontrast. Ohňostroj na tmavom pozadí je ideálna scéna pre OLED. B9 poskytne nádhernú čiernu, kde nenájdete ani náznak šedej farby, ale trochu šumu tu je. Pleť hercov je zobrazená správne, nič plastické, ale skutočná ľudská koža.

Práve na kvalite čiernej je možné vidieť rozdiel voči oveľa drahšiemu televízoru LG C8 s procesorom Alpha 9. Tento rozdiel sa prejaví aj pri prepočítavaní pôvodne nízkeho rozlíšenia na 4K. Vidieť to na vyššej ostrosti v obraze a drobných detailoch. Konštatujeme však, že bežný používateľ bude s kvalitou obrazu B8 viac ako spokojný.

Keď sme už pri rozdieloch voči C8, tak je to aj v maximálnom jase. C8 má 800 nitov, zatiaľ čo B8 len 680 nitov. Prejaví sa to pri najjemnejších detailoch v mimoriadne svetlých častiach obrazu, napr. na farbe oblakov za slnečného dňa.

B8 je OLED televízor, a tak sa na displej môžete pozerať takmer z akéhokoľvek uhla bez toho, aby obraz stratil kontrast alebo sýtosť farieb. Ani rýchle pohyby („švenky“ po tribúne) nie sú pre B8 problém.

Zvuk

Spomínali sme, že B8 je tenký televízor, a tak sa tu nedá umiestniť nejaký rozmerný systém reproduktorov. Na naše prekvapenie však B8 produkuje hlasný, dynamický a čistý zvuk. Hlavne ak je film v režime Dolby Atmos, potom cítite zvuk vychádzať aj mimo televízora. Naozaj pôsobivé. Basová zložka však trpí rozmerovým obmedzením, na to je ideálny subwoofer.

Verdikt

Hlavnou výhodou LG B8 je to, že ide o OLED displej a pritom je to televízor za nižšiu cenu, než to u tejto technológie býva zvykom. V dizajne, konektivite či spôsobe ovládania rozdiel nehľadajte, ten je v procesore a prejaví sa v jemných detailoch v obraze. Pre bežného používateľa nič podstatné, televízor poskytuje skvelý obraz s obrovským kontrastom. Pri večernom sledovaní vysielania slovenských televízií žiadny rozdiel voči drahším modelom asi nezistíte. Ak preferujete Netflix, máte nad čím premýšľať.

Cena: 1599 EUR pre 55-palcový model, 2399 EUR pre 65-palcový model

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.