Značka LG má široké spektrum produktov a prichádza s novým segmentom luxusných spotrebičov pre domácnosti.

Na takomto predstavení sme boli v Budapešti. Akcia s názvom InnoFest 2016 ukázala dizajnové a technologické kúsky v oblasti práčiek, chladničiek alebo aj vysávačov a mikrovlniek.

Centrum System

Nové funkcie a vlastnosti spotrebičov v luxusnej sérii majú označenie Centrum System. Je to súbor funkcií v spotrebičoch, ktoré siahajú od technologického základu až po dizajn. Ide tak napríklad o invertný lineárny kompresor, na ktorý dáva až LG 20-ročnú záruku. Rovnako tak aj na motor Direct Drive v prípade najvyšších modelov svojich práčok. Komplexné funkcie pokrývajú aj energetickú náročnosť pri praní. Vyberať si môžete nielen úsporu spotrebovanej vody, ale aj elektrickej energie. Podľa toho, ako potrebujete prať.

Chladničky

Nové funkcie naprieč chladničkami poskytujú vždy vlastnosti odpovedajúce vybraným modelom. Rozšírená funkcionalita sa týka viacerých modelov. Máte na výber medzi rôznymi typmi chladničiek, vrátane tzv. amerických. Chladnička s mrazničkou v spodnej časti má spomínaný invertný lineárny kompresor a výrobca naň dáva záruku 20 rokov. Chladnička má zvýšenú celkovú fyzickú odolnosť. Tiež obsahuje technológiu, ktorá zamedzuje tvorbe námraz. Rozmrazovanie tak nebude pri tomto modeli vôbec potrebné. Energetická trieda je A+++.

Medzi ďalšie funkcie patria napríklad NatureFRESH Cooling. Ide o systém cirkulácie studeného vzduchu rovnomerne všetkými zásuvkami a policami. FRESHBalancer udrží odpovedajúcu vlhkosť vo vnútri chladničky.

Medzi ďalšie špeciality sa zaraďuje model Dual Door-in-Door, ktorý má už z názvu vyplývajúce dvojité dvere. Umiestnením potravín, ktoré vyberáte z chladničky najčastejšie do dverí ušetríte stratu vychladeného vzduchu až na úrovni 41%.

Modely sa líšia aj svojou šírkou, je teda pravdepodobné, že si nájdete taký, ktorý bude zapadať do vášho priestoru.

Hoci chladničky nie sú vyslovene hlučné zariadenia, LG svojou technológiou kompresora a účinnosti chladenia znížilo hlučnosť ešte zhruba o štvrtinu. Porovnáva medzi sebou dva svoje modely.

Servisný zásah je v prípade týchto zariadení výrazne zjednodušený tým, že má v sebe technológiu Smart Diagnosis. Používateľ bude vedieť priamo telefonicky povedať v call centre, čo zariadenie hlási. Technici vďaka tomu budú vedieť diagnostikovať chybu už na diaľku.

Práčky

Práčka s funkciami Centrum System a náklonom bubna v uhle 17°

Práčka s funkciami Centrum System a náklonom bubna v uhle 17°

Tento segment má v LG svoju popularitu práve pre inteligentné funkcie a špeciálne konštrukčné prvky. Práčky majú špeciálne uchytený motor, ktorý ponúka rôzne režimy otáčok a prania. Oblečenie sa totiž len neotáča, ale sa ním aj trasie v rôznych smeroch. Minimalistický dizajn výrobca dosiahol umiestnením funkcií na jeden kruhový ovládač. Všetky informácie o programoch a praní potom vidíte na displeji. Na rozdiel od niektorých iných výrobcov tu máte programy slovne popísané. Pri sporadickom využití niektorých z nich tak viete, aký program použijete. Slovný popis ako Hygiene, Easy Care alebo Sports Wear či Silent Wash napovie určite viac ako ikona nohavíc alebo detskej košieľky. Tu sú zároveň popísané nielen typy oblečenia, ktoré je vhodné prať, ale aj pracie programy.

Extra spotrebičom v oblasti prania je model práčky so systémom TWINWash, ktorý prakticky zlučuje dve práčky do jednej. Tá vyššia je štandardná a má napríklad povolenú hmotnosť vloženého oblečenia do 10 kg. Druhá pračka pod ňou je nezávislá a je vhodná na príležitostné pranie. Pri potrebe prania jednej košele alebo niekoľkých menších kusov oblečenia je vhodná táto menšia verzia. Obe môžu bežať naraz alebo využijete len tú, ktorú práve potrebujete. Tento koncept je odpoveďou nielen pre tých, ktorí potrebujú častejšie oprať malé kúsky oblečenia ale aj pre zábudlivcov. Obvykle si spomeniete na niektorý kus oblečenia, keď vám desať minút beží hlavný prací program.

Vydanie práčky v najvyššej triede LG Signature má ešte jednu zaujímavú vlastnosť. Je to 17° náklon, takže lepšie uvidíte do vnútra bubna.

Mikrovlnky a vysávače

Vysávač HOM-BOT Turbo+

Vysávač HOM-BOT Turbo+

V segmente mikrovlniek je kladený dôraz najmä na minimalizmus. Ten však nijako nebráni istému maximalizmu. Pri rovnakých rozmeroch s porovnateľným spotrebičom je vo vnútri rozmernejší. To je konštrukčná vlastnosť. Po technickej stránke nás oslovila najmä funkcia efektívneho rozmrazovania. Mikrovlnka rovnomerne rozmrazí jedlo na rôznych výkonových stupňoch. Tiež umožní aj rozpúšťanie čokolády a masla. Maximálny výkon je 1200 W a nové mikrovlnky LG majú antibakteriálny poťah. Jedlo sa tam nezachytáva a nie je potrebné žiadne drhnutie. Podľa výrobcu postačia tri utretia a okrem kúskov jedla odstránite aj 99,99 % baktérií. Na vnútorné osvetlenie je použitá LED lampa, ktorá je energeticky aj svetelne účinnejšia ako bežná žiarovka.

Vysávanie v podaní LG môže byť ručné alebo robotické. Nás zaujímalo najmä to robotické a model HOM-BOT Turbo+. Aj tu je použitý invertný motor pričom má aj funkciu Home Guard na stráženie domácnosti. Pri detekcii pohybu vysávač pošle používateľovi päť za sebou idúcich snímok zo stráženej miestnosti. O zmapovanie oblasti sa stará trojica kamier a celý vysávač sa dá ovládať cez mobilnú aplikáciu.

Dostupnosť produktov

Zatiaľ nie je ešte presne stanovená. V našom regióne je plán na september. Tieto produkty uvidíme aj na výstave IFA a následne sa budú dať reálne zakúpiť aj u nás.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Nevyhnutné náklady na cestu hradila spoločnosť LG Electronics.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.