Inteligentné domácnosti sú každým dňom populárnejšie (rozprávali sme sa o nich aj v našom podcaste DOTYK), pričom rôzne nové prvky a zariadenia pribúdajú každým dňom.  

Niekedy ide iba o malé vylepšenia existujúcich zariadení, inokedy o revolučné prvky, ktoré „menia hru“. Jedným z tých revolučných prvkov v rámci inteligentnej domácnosti je lietajúca bezpečnostná kamera od spoločnosti Ring, ktorá je v tomto segmente zariadení dobre známa. Ak by ste náhodou nevedeli, tak spoločnosť Ring patrí od roku 2018 pod Amazon, ktorý ju odkúpil. Ring zariadenia sú známe predovšetkým v sekcii inteligentných zvončekov, resp. vrátnikov s integrovanou kamerou.

Ring

Ring

Tentokrát je všetko úplne inak a už čoskoro bude svetu predstavená úplne nová bezpečnostná kamera – Always Home Cam, ktorá lieta! Áno, dobre čítate. Toto zariadenie je v podstate domáci, resp. interiérový dron s prepracovaným systémom lietania, ktorý čaká na uvedenie do činnosti v dokovacej stanici. Podstatou tohoto zariadenia je kontrolovať vašu domácnosť keď nie ste doma. Buď sa uvedie do činnosti manuálne, cez aplikáciu, ak budete chcieť niečo skontrolovať alebo automaticky, keď bude na základe iných zariadení indikovaný alarm a pod.

Tento dron s kamerou v spodnej časti priletí na „miesto činu“ a skontroluje, či je všetko v poriadku. Samozrejme, obraz z kamery môžete sledovať aj vzdialene, odkiaľkoľvek na svete. Funkčnosť zariadenia veľmi pekne imituje nasledovné video. Úplne si vieme predstaviť ten výraz zlodeja, ktorý by niečo takéto v dome spozoroval :).

Ring Always Home Cam má plne kryté vrtule, čiže je maximálne bezpečný. Najdôležitejšou časťou inštalácie zariadenia bude mapovanie priestoru, podobne ako v prípade robotických vysávačov. Ak v úvode všetko dobre nastavíte a zmapujete, tak získate veľmi zaujímavý bezpečnostný prvok. Samozrejme, dron je vybavený všetkými modernými senzormi, takže náraz ani poškodenie zariadení v domácnosti nepripadá do úvahy (jedine, že by áno 🙂, predsa je to len stroj). Dodajme, že Ring Always Home Cam bude disponovať Full-HD kamerou a chýbať by nemalo ani nočné videnie (možno IR prisvietenie).

Môžem si ho kúpiť? Zatiaľ nie, toto zariadenie je síce takmer hotové, ale ešte stále pretrváva vývoj, ktorý by mal byť ukončený niekedy v budúcom roku. Trvá to trošku dlhšie, ale ide o veľmi špecifické zariadenie, ktoré musí pracovať maximálne precízne. Predpokladaná cena by sa mala pohybovať v okolí 250 USD, teda 215 eur.

Kúpili by ste si takéto zariadenie do vašej domácnosti/kancelárie?

Prečítajte si aj:

Podcast Dotyk: Naše skúsenosti s inteligentnou domácnosťou

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE