Malé satelity sú dnes žiadané na úkor tých väčších.

Spoločnosť Lockheed Martin otvára novú továreň na výrobu malých satelitov. Ide o fabriku v Denveri v americkom štáte Colorado. Informoval o tom portál SpaceNews.com.

Firma už má s týmto segmentom skúsenosti, keďže desaťročia vyrába pre americkú vládu družice veľkosti školských autobusov. V súčasnosti je však najväčší dopyt práve po malých satelitoch a stále stúpa.

Nová továreň má šesť paralelných výrobných liniek, ktoré majú celkovú kapacitu 180 malých satelitov ročne. Prvá várka satelitov, ktoré sa v zariadení vyrobia, budú určené pre vládnu agentúru U. S. Space Force’s Space Development Agency. Tá plánuje vybudovať sieť stoviek satelitov na prenos údajov a detekciu rakiet na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Na rozdiel od minulosti, keď boli preferované veľké satelity, vývoj v súčasnosti smeruje práve k malým, široko škálovateľným satelitom. Obľúbené sú nielen u vládnych agentúr, ale aj u súkromných spoločností, napríklad SpaceX.

Tá v súčasnosti buduje veľkú sieť malých satelitov Starlink, ktoré majú zabezpečiť dostupnosť satelitného pripojenia prakticky všade na svete. Ich celkový počet má byť okolo 12 000, zatiaľ bola vypustená zhruba štvrtina.

Veľké množstvo takýchto malých satelitov však zároveň znamená pribúdajúce potenciálne kozmické smetie, ktoré už na obežnej dráhe začína byť problémom. Hoci sa objavujú návrhy na možné spôsoby jeho likvidácie, plne funkčné riešenie sa zatiaľ nepodarilo nájsť.

Zdroj: SpaceNews.com, vlastné; ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.