Ak chcete komentovať priebeh hry, prípadne komunikovať pri multiplayerovej hre s vašimi partnermi, mikrofón určite potrebujete. Hodí sa pri tvorbe videí ale tiež aj pri komunikácii v rámci on-line mítingov. Ideálne sú aj keď chcete nahrávať podcast.

Na test sme mali kompletnú zostavu mikrofónov značky Lorgar. Ponúkajú sa v rôznych výbavách a tiež cenách. Náš článok popisuje ich možnosti a podľa neho sa dá dobre vybrať to, čo naozaj potrebujete.

Lorgar SONER CMT313

Ide o najlacnejší mikrofón z tejto ponuky. Je to kondenzátorový mikrofón so starším USB-B pripojením. Ide o typ mikrofónu Cardioid. Súčasťou dodávky je trojnožka a prepojovací 2,5 metrový USB kábel, ktorý končí portom USB-A. Mikrofón sa dá používať s počítačom/notebookom s operačným systémom Windows alebo Mac, ak máte USB port na Android tablete, dá sa použiť aj tu.

Lorgar C313Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mikrofón Lorgar CMT313

Na tele mikrofónu je potenciometer pre hlasitosť a echo. Kvalita zvuku zachyteného týmto mikrofónom je veľmi dobrá, je v širokom frekvenčnom rozsahu od 80 do 17 000 Hz. Používali sme hlavne nastavenie hlasitosti. Echo je určené na nastavenie dozvuku zvuku a riadenie jeho čistoty, Inštalácia je jednoduchá, stačí mikrofón pripojiť do počítača. Žiadne ovládače sa neinštalujú.

Prevažná časť veka mikrofónu je kovová, vyhotovený je robustne.

Cena: 49,99 eur

Lorger VOICER CMT521

Ide o prémiový mikrofón určený špeciálne na kvalitné zachytenie hlasu. Pripojenie mikrofónu je už cez moderný port USB-C. Frekvenčná charakteristika je od 50 po 18 000 Hz. Inštalácia je v tomto prípade len zapojenie mikrofónu do počítača/notebooku/tabletu.

Lorgar CMT521Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mikrofón Lorgar CMT521

Zvuk zachytáva z každej strany a konštatujeme, že kvalita zachyteného hlasu je vynikajúca. Hlasu je prispôsobená aj frekvenčná charakteristika tohto mikrofónu.

Pripojenie mikrofónu pomocou portu USB-CZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pripojenie mikrofónu pomocou portu USB-C

Okrem nastavenia hlasitosti je tu aj dotykové tlačidlo na okamžité stlmenie mikrofónu. Prepojovací port končí portom USB-A a má dĺžku 2 metre. Súčasťou dodávky je trojnožka. Uhol nastavenie mikrofónu sa dá prispôsobiť.

Cena: 69,99 eur

Lorgar VOICER 721

V tomto prípade je použitý rovnaký kondenzátorový mikrofón cadioidného typu ako to bolo v prípade 521. Voči predchádzajúcemu modulu je však súčasťou dodávky okrem kábla aj lepšia trojnožka, ktorá umožňuje výškové nastavenie mikrofónu. To sa veľmi hodí, na najvyššiu kvalitu zvuku by ste mali hovoriť priamo do mikrofónu.

Lorgar CMT721Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Mikrofón Lorgar CMT721

Súčasťou dodávky je však aj POP filter. Ten veľmi účinne odstraňuje sykavky z reči a poradí si napr. aj hlbokým nádychom. Mikrofón je v potom prípade držaný na statíve tak, aby sa naň neprenášali vonkajšie otrasy. Svojou výbavou je to mikrofón do profesionálneho štúdia, sami sme ho tak úspešne používali pri našich videách na dodatočný hlas. Dotykovým tlačidlom sa dá rýchlo stlmiť prenos zvuku do mikrofónu (Mute).

Cena: 84,99 eur

Lorgar VOICER CMT9313

Toto je najvyšší model z ponuky značky Lorgar. Sami sme ho používali pri realizácii podcastu. Dôvodom je hlavne statív umožňujúci nastaviť mikrofón presne k ústam. Takto získate najkvalitnejší zvuk. Súčasťou dodávky je 2 metrový prepojovací kábel a tiež menšia trojnožka.

Lorgar CMT9313Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Lorgar CMT9313 ako najvybavenejší mikrofón

Samotný mikrofón je rovnaký ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch. Tu je výhoda práve v presnej navigácii priamo k perám. Využiť môžete aj POP filter. Výhodou je práve to, že mikrofón po nastavení nepadá na stojane a tiež pripevnenie k stolu je veľmi robustné.

Pripojenie statívu k stoluZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pripojenie statívu k stolu

Cena: 109,99 eur

Mikrofóny LOrgar sa dajú dobre využiť pri profesionálnej práci. Sú robustné, všetko funguje hneď po zapojení a my sme ocenili pop filter v dodávke ako aj protišokové držanie mikrofónu v statíve (od CMT721 vyššie). S touto výbavou si pripravíte štúdiovú nahrávku.

Lorgar CMT721 pri našom testeZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Lorgar CMT721 pri našom teste

Zdroje: vlastné, Lorgar

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.