Podpora Windows 10 je minimálne do roku 2025.

Microsoft mal od nového systému veľké očakávania. Časy, kedy ľudia čakali v rade na to, aby si kúpili škatuľu s Windows 95 sú dávno preč. Jednak preto, že sa systém distribuuje cez internet, no už to nie sú také zmeny, aby nás nútili prejsť. BetaNews hovorí o tom, že len malé percento používateľov používa Windows 11. Poďme sa na to pozrieť detailnejšie.

Zdroj: Softpedia

Na získanie prehľadu o používaní systému je tu server StatCounter. Ten na základe svojich meraní ukazuje, že k októbru 2022 klesol trhový podiel Windows 10 z približne 80 % spred roka na 71,26 %. Windows 11 stúpa, ale len veľmi jemne. Jeho podiel je 15,45 %. Systém a jeho rozširovanie je závislé najmä na prechode aktuálnych používateľov Windows 10 a kúpe nových počítačov, kde je Windows 11 už predinštalovaný. Podľa zistení z minulosti sa ukázalo, že odrezanie starého hardvéru od podpory Windows 11 nebude motivačný faktor na kúpu nových zariadení. Nie na to, aby ste na nich mali nový systém.

windows statisticZdroj: StatCounter

Windows 7 zaznamenáva pokles, čo je prirodzené. Jeho podiel je na úrovni 9,62 %. Tento systém ide do stratena, podobne ako Windows XP. Jeho štatistiky sledujeme len pre zaujímavosť. Faktom je to, že Windows 11 má podobné problémy ako Windows 10 a nedá sa tvrdiť, že by ste sa zbavili problémov ako pri Desiatkach.

Skrátka máte novší systém s podporou nových zariadení, ktorý vyzerá inak, no mnoho používateľov s prechodom ešte váha. Zatiaľ Microsoft nijako neobmedzil možnosť upgradu na vyšší systém. Aj to môže byť jeden z dôvodov, reálne sa totiž nemáte kam ponáhľať.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.