Ako vnímate vstup menej častých, možno aj starších slov do prostredia IT? Spoločnosť Samsung zaviedla v súvislosti s novými inteligentnými hodinkami pojem luneta. Označuje ním otočný rámček okolo ciferníka hodiniek. Pojem sa celkom ujal, aj keď je trochu netradičný.

Sibyla Mislovičová: Je prirodzené, že pri takom množstve noviniek v oblasti informačných technológií sa používatelia jazyka pokúšajú využiť namiesto anglických pomenovaní jestvujúce domáce slová, prípadne dávno prevzaté výrazy.

Slovo luneta sa používa ako termín vo viacerých oblastiach, napr. v architektúre, vo výtvarnom umení, ale aj v histórii a technike. Novinka nie je ani to, že slovom luneta sa označuje obvodový krúžok na ciferníku niektorých typov hodiniek, napr. potápačských. Ak sa slovom luneta bude pomenúvať súčasť inteligentných hodiniek, je pravdepodobné, že sa v jazykovej praxi zvýši jeho frekvencia. Koniec koncov – aj ja mám na hodinkách taký krúžok, ale má čisto estetickú funkciu a nenazývam ho (zatiaľ) luneta :).

Môžem spomenúť aj iné slová, ktoré v poslednom čase nadobudli „informačnotechnologický“ význam. Napríklad slovo ikona, ktorého starší význam je „kultový obraz pravoslávnej alebo gréckokatolíckej cirkvi na drevenom či kovovom podklade znázorňujúci svätcov, prípadne príbehy z ich života“, sa v informatike používa v novšom význame „malý schematický obrázok predstavujúci akciu alebo súbor, symbol na obrazovke počítača udávajúci určitú informáciu“. Podobne slovo konto s pôvodným významom „záznam o stave a pohybe finančných prostriedkov, účet“ nadobudlo v čase informačných technológií význam „súbor práv používateľa vo vzťahu k viacpoužívateľskému systému, záznam o týchto právach“. Tieto nové významy pozná azda každý, kto používa počítač, a možno ich nájsť aj v najnovšom Slovníku súčasného slovenského jazyka (dostupný aj na www.slovniky.juls.savba.sk).

 

Sibyla Mislovičová, foto: Ramon Leško

Sibyla Mislovičová, foto: Ramon Leško

 

Značky: