Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počas búrky sa veľa vodičov najviac obáva blesku, ale následkom búrky je aj zvýšené riziko šmyku. Nástup zrážok je obzvlášť nebezpečný, keď sa voda zmieša so znečistením na vozovke. Vodiči by mali byť tiež opatrní pri nájazde do stojacej vody na vozovke.

Pozor na nebezpečný šmyk

Pozor na nebezpečný šmyk

Máj sa považuje za začiatok búrkovej sezóny. Búrky sú spojené s mnohými nebezpečenstvami a nástrahami pre vodičov.

Blesky a vietor

„Elektrické výboje vo všeobecnosti neohrozujú ľudí uzamknutých v aute, ale práve v prípade búrky je lepšie zastaviť automobil, a to aj na okraji cesty, a nedotýkať sa jeho kovových častí. Blesky však nie sú počas búrky jediným nebezpečenstvom. Silný vietor môže poraziť vetvy stromov na cestu a v niektorých situáciách vysunúť vozidlo z dráhy,“ hovoria tréneri Renault Safe Driving School.

Ale ani najväčšia búrka neodôvodňuje zastavenie v jazdnom pruhu na diaľnici, čo môže nakoniec spôsobiť kolíziu. V mimoriadnej situácii, keď nie je v blízkosti východ na parkovisko, môžete zastaviť v núdzovom pruhu.

Prvé okamihy dažďa

Mimoriadne nebezpečné sú prudké lejaky a ich následky. Počas búrky sa zrážky vyskytujú náhle, často po dlhom období slnečného počasia. V takejto situácii je dažďová voda zmiešaná s nečistotami na vozovke, ako sú zvyšky oleja a mastnoty. To má negatívny vplyv na priľnavosť kolies. Práve prvé minúty búrky sú najnebezpečnejšie! Po určitom čase sa táto vrstva opláchne z cesty a priľnavosť sa do určitej miery zlepší, hoci cesta je stále mokrá.

Udržujte bezpečnú vzdialenosť

Silný dážď tiež znižuje viditeľnosť, čo by nás malo viesť k zníženiu rýchlosti a zvýšeniu vzdialenosti od ostatných účastníkov premávky. Zvážte dlhšiu brzdnú dráhu a pozorne sledujte cestu, aby ste čo najskôr reagovali na správanie ostatných vodičov.

Pozor na zradné kaluže

„Aj keď búrka končí, vodiči musia dávať pozor na vodu stojacu na ceste. Ak vojdete do kaluže vo vysokej rýchlosti, môžeme skĺznuť do šmyku a stratiť kontrolu nad vozidlom. Okrem toho voda často zakrýva poškodený povrch. Jazda do hlbokej diery môže vozidlo poškodiť. Pri jazde cez veľmi hlboké kaluže existuje ďalšie riziko: prepadnutie motora a vybavenia, a v dôsledku toho k vážnemu poškodeniu. Napríklad, ak pred sebou vidíte časť cesty úplne zaplavenú vodou, je bezpečnejšie otočiť sa a hľadať inú cestu,“ hovorí Adam Knietowski, riaditeľ Renault Safe Driving School.

 

Značky: