Naše ratolesti sú tým najcennejším, čo máme, a preto je pochopiteľné, že ich chceme mať pod dohľadom a strážiť ich bezpečie.

Na tento účel je dostupných viacero zariadení, ale aj softvérových riešení a my sme niektoré z nich vyskúšali v praxi. Do testu sme zaradili jedno hardvérové riešenie pre menšie deti (od 4 do 10 rokov) a jedno softvérové riešenie pre staršie deti (od 8 do 15 rokov). Rozmedzie do 15 rokov sme uviedli schválne, nakoľko po tomto roku je potrebné prehodnotiť, ako dieťa chrániť, no pritom výraznejšie nezasahovať do jeho súkromia. A keďže škola je už v plnom prúde, má táto téma ešte väčšie opodstatnenie.

Alcatel MOVE TIME Track & Talk – detské hodinky so SIM kartou a GPS lokalizáciou

Hodinky sú ideálnym zariadením, ktoré vám umožní mať menšie deti pod dohľadom. Samozrejme také, ktoré sú určené pre deti. Smarthodinky od Alcatelu sme testovali na 6-ročnej asistentke, teda v reálnej praxi. Uvedenie hodiniek do prevádzky pozostáva z jednoduchých krokov. Základom je nano SIM karta s dátovým alebo hlasovým programom (paušál/kredit), ktorú je potrebné vložiť do hodiniek. Následne ich zapnete, spustíte aplikáciu Move Time v smartfóne a pomocou IMEI čísla do nej pridáte konkrétne hodinky. Pridať ich môžete aj viacero. Ďalej postupujete podľa informácií v aplikácii, ktorá je v slovenčine.

Hodinky sú jednoduché spracovaním aj ovládaním. Vyhotovenie je z plastu a gumy. Farebné vyhotovenia korešpondujú s ich určením, čo deti ocenia.

Aplikácia Move Time je dostupná zdarma pre iOS a Android zariadenia. V prehľadnom prostredí máte k dispozícii rôzne nastavenia a informácie o stave hodiniek. Základom je zoznam čísiel, na ktoré sa dieťa v prípade potreby dovolá alebo odošle hlasovú správu. Čísiel môže byť až 10. Hlasové správy ako aj hovory je možné realizovať obojsmerne.

Hodinky majú malý monochromatický LCD displej, na ktorom sú zobrazené potrebné informácie – sila signálu, pripojenie na internet, stav batérie, počet prejdených krokov a aktuálny čas/dátum. Disponujú aj 4 tlačidlami a celé ovládanie je veľmi jednoduché. Dieťa sa ich naučí ovládať pomerne rýchlo. Pomocou jednotlivých ovládacích prvkov dokáže dieťa zavolať na uložené čísla, odoslať hlasovú správu na všetky čísla v zozname, regulovať hlasitosť hodiniek a tiež aktivovať núdzové volanie tlačidlom SOS.

Aplikácia Move Time poskytuje podrobný prehľad o stave hodiniek, polohe dieťaťa, a tiež môžete pomocou aplikácie s dieťaťom jednoducho komunikovať.

Po jeho dlhšom stlačení (3 sekundy) sa začnú vytáčať uložené čísla v presnom poradí. Ak ani jedno nereaguje alebo hovor druhá strana zruší, tak nasleduje automatické vytáčanie núdzovej linky 112. Ak dieťa núdzové volanie aktivuje a vy nezareagujete, budete na túto skutočnosť upozornený notifikáciou z aplikácie a následne SMS správou.

Neodmysliteľnou súčasťou je zisťovanie polohy za pomoci GPS. Hodinky odosielajú aktuálnu polohu každé 3, 5, 15 alebo 30 minút – podľa nastavenia. GPS má dva režimy – presný (GPS/LBS/Wi-Fi) alebo normálny (GPS s pomocou LBS). Nechýba ani manuálna lokalizácia, kliknutím na príslušnú ikonu. História polôh je rozdelená podľa dátumov, pričom na mape vidíte, kde sa vaše dieťa pohybovalo. Získané dáta o polohe sa posielajú do zabezpečeného Cloudu a odtiaľ do aplikácie. Určovanie polohy dieťaťa nie je úplne presné, odchýlka je v priemere od 10 do 40 metrov. Veľmi to však neprekáža, nakoľko aj toto postačí na následné dohľadanie presnej polohy dieťaťa.

V ponuke nechýba ani možnosť nastavenia bezpečných zón s rozsahom od 200 do 1000 metrov. Po vstupe alebo opustení bezpečnej zóny dostanete okamžite notifikáciu. Toto funguje veľmi dobre. Taktiež máte k dispozícii informácie o prejdenej vzdialenosti, resp. krokoch. V menu aplikácie môžete nastaviť aj čas stlmenia zvuku hodiniek alebo aktivovať iba vibrácie. Integrovaná batéria s kapacitou 380 mAh sa nabije do hodiny a v priemere vydrží 2,5 dňa. Môže to byť aj viac, to však záleží od konkrétnych nastavení. Krytie IP65 zaručí odolnosť hodiniek voči striekajúcej vode a prachu.

Cena: od 50 Eur

Zapožičal: Alcatel

ESET Parental Control

Druhá možnosť, ako mať deti dobre pod dohľadom, je aplikácia od spoločnosti ESET – Parental Control. Táto možnosť je vhodnejšia pre staršie deti, ktoré vlastnia Android smartfón. Základom je inštalácia bezplatnej aplikácie, pre iOS zariadenia však dostupná nie je. Ak má vaše dieťa Android smartfón a vy iOS, tak môžete všetky nastavenia a prehľad vidieť vo webovom prehliadači. Stačí sa prihlásiť, vytvoriť konto, pridať zariadenie a všetko v okamžiku funguje. Všetky nastavenia môžete vykonávať aj cez zariadenie dieťaťa, v ktorom je dostupný rodičovský profil – po zadaní vami vytvoreného hesla. Všetky funkcie môžete vyskúšať na 30 dní zdarma, následne je potrebné zakúpiť licenciu. 1 rok = 19,90 €, 2 roky = 29,86 €.

Prostredie aplikácie je efektne spracované a hlavne zrozumiteľné

Po inštalácii a pridaní smartfónu vášho dieťaťa do systému je všetko pripravené na používanie a podrobnejšie nastavenie. Aplikácia ponúka zaujímavé možnosti, s ktorými budete mať kompletný prehľad o tom, čo vaše dieťa na telefóne robí, aké aplikácie má/používa a koľko času trávi používaním telefónu. V položke webový strážca máte prehľad o navštevovaných webových stránkach, vrátane presnej adresy, ktorú chcelo dieťa prostredníctvom prehliadača navštíviť. Taktiež tu môžete nastaviť, aké kategórie navštevovať môže a aké nie.

Ak dieťa navštívi nevhodnú stránku, zobrazí sa mu upozornenie so zákazom, cez ktorý neprejde. Dôležitou funkciou je strážca aplikácií. Tá vám zobrazí kompletný výpis aplikácií z telefónu, ktoré môžete zablokovať alebo povoliť. Zmeny môžete vykonávať kedykoľvek. Doplnkom je výpis času stráveného v jednotlivých aplikáciách (aktuálny deň, predošlý deň, posledných 7 dní a posledných 30 dní). Používanie aplikácií môžete prispôsobiť aj tomu, či sú prázdniny (mimoškolské dni, vrátane víkendu) alebo školský rok (školské dni), čo je výhodou.

Na úvodnej obrazovke vás vždy víta položka – správy. Tá má na starosti kompletnú správu „sledovaného“ telefónu. Vidíte, aký čas strávilo dieťa používaním telefónu, aká je intenzita používania, koľko nevhodných stránok alebo aplikácií chcelo spustiť a pod. Všetky informácie máte rozpísané alebo zobrazené v podrobných grafoch.

Ak vás chce dieťa požiadať o povolenie na návštevu nejakej stránky alebo spustenie zakázanej aplikácie, môže tak urobiť aj na diaľku. Vy dostanete žiadosť, ktorej buď vyhoviete alebo ju zamietnete. Veľmi dôležitou súčasťou je sledovanie polohy, teda lokalizácia telefónu na základe informácií z GPS. Ak je GPS na zariadení dieťaťa vypnuté, tak sa presnú polohu nedozviete. Samozrejmosťou je aj tvorba bezpečných zón s ohraničením (od 100 do 500 metrov). Po vstupe, resp. opustení bezpečnej zóny dostanete o tom notifikáciu. Na tejto funkcii sa nám páči naozaj presné určovanie polohy.

Webové prostredie využijú najmä rodičia s iOS zariadeniami. Tu však nemáte k dispozícii okamžité notifikácie a možnosť posielania správ na telefón dieťaťa.

V nastaveniach nechýba ani možnosť zmeny denného limitu, ktorý môže dieťa na telefóne stráviť. Taktiež môžete odoslať na telefón dieťaťa správu, ktorú ak si neprečíta, tak nemôže používať telefón. Máte tak istotu, že vaše správy nebudú nepovšimnuté. Ďalšou funkciou je zistenie polohy bez požiadavky na internet. To sa realizuje pomocou odoslania SMS správy na zariadenie dieťaťa s textom „?“. Dieťa má právo vedieť, aké informácie o ňom zbierate, a preto má tieto položky vypísané priamo v aplikácii. Tam vidí aj zostatok času, ktorý môže využiť na neobmedzené používanie zariadenia, ale aj to, aký čas v ktorej aplikácii už strávilo.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE