Tzv. cross-platform hranie bude podporovať počítače aj ostatné konzoly.

Jednou z aktuálnych nevýhod konzolového hrania sú uzatvorené platformy. Ak máte Xbox, môžete hrať iba s ostatnými používateľmi tejto konzoly. S kamarátom, ktorý hrá tú istú hru na PlayStatione, sa nespojíte. Niežeby to nebolo technicky možné, ale Microsoft aj Sony sa rozhodli obe platformy uzavrieť.

Microsoft už v minulosti experimentoval s tzv. cross-platform hraním a umožnil prepojenie hráčov na konzole Xbox 360 s majiteľmi počítačov. Fungovalo to v niekoľkých hrách, spomeňme napr. titul Shadowrun. Aktuálne cross-platform podporuje hra Rocket League. Tá umožňuje online hranie v rámci platforiem PS4 a PC, resp. Xbox One a PC. Prepojenie medzi PS4 a Xboxom však nefunguje.

To by sa mohlo čoskoro zmeniť. Microsoft sa totiž rozhodol kompletne otvoriť online službu Xbox Live ostatným platformám. V praxi by to malo znamenať, že každú hru pre Xbox One si budú môcť majitelia tejto konzoly zahrať spoločne s používateľmi, ktorí ju hrajú vo verzii pre PS4 a PC. Respektíve, táto možnosť bude dostupná a záleží iba od samotných vývojárov, či ju zakomponujú do hry alebo nie.

Z pohľadu Microsoftu ide o praktický, ale aj logický krok. Aktuálne trhu dominuje PlayStation 4 s takmer dvojnásobkom predaných kusov oproti Xbox One. To sa podpisuje pod predajné čísla hier pre jednotlivé platformy. A pokiaľ máte skupinu kamarátov, s ktorými chcete hrať najnovší kooperatívny titul, lenže všetci si hru kúpia vo verzii pre PS4, musíte sa prispôsobiť. Aj keď by ste inak preferovali platformu Xbox. Cross-platform hranie by malo tento „problém“ odstrániť.

Zdroj: Business Insider

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit