U nás ju zatiaľ príliš nevyužijeme. 

Nová funkcia je síce v Mapách pre Android dostupná aj na Slovensku, ale nebude ju zatiaľ možné širšie využívať kvôli chýbajúcej infraštruktúre, ktorú na fungovanie potrebuje. Na druhej strane, na Slovensku by sme potrebovali mať najskôr postavené viaceré tunely (nielen rozostavané), aby funkcia mala pre slovenských vodičov väčší zmysel. Okrem toho, že existujúce tunely nie sú vôbec komplikované, tak ju najskôr ani nikdy potrebovať nebudeme. Celkom iná situácia je, pokiaľ sa vyberiete k našim južným susedom, pretože pokiaľ sa chcete dostať napríklad popod Alpy, tak tunely sú nielen poriadne dlhé, ale aj členité. Práve v takejto situácii využijete funkciu, ktorú Google sprístupnil pre svoje Mapy.

Nejde však o úplnú novinku, ktorú je odteraz možné využívať na problematických miestach, akými sú spomínané tunely. Mapy Google totižto začali po vzore Waze podporovať Bluetooth majáčiky pre navigovanie v tuneloch. Pokiaľ si otvoríte aplikáciu Mapy, tak túto funkciu si môžete aktivovať v Nastaveniach – Nastavenia navigácie – Majáčiky Bluetooth v tuneli. Keď povolíte túto funkciu, Mapy pre Android požiadajú o povolenie na vyhľadávanie zariadení v okolí. Funkcia nie je však zatiaľ dostupná v aplikácii Mapy pre iOS.

Hoci GPS a ďalšie satelitné systémy umožňujú relatívne ľahko navigovať po zemskom povrchu, tak sú aj miesta, kam sa tento signál nedostane, napríklad tunely. Bluetooth majáčiky pritom nie sú úplnou novinkou. Už spomínaná aplikácia Waze, ktorú vlastní Google, túto funkciu využíva po celom svete nejaký čas. Waze “Beacons” navigujú vodičov v tuneloch bez prítomnosti GPS signálu, čím sú zabezpečené lokalizačné služby, zvýšená bezpečnosť vodiča a lepšia viditeľnosť udalostí v tuneli v reálnom čase. Signál z každého majáka umožňuje používateľom aplikácie Waze pokračovať v jazde a zhromažďovaní dopravných dát v reálnom čase aj v podzemí.

Dobrou správou teda je, že aj Mapy Google konečne pridávajú podporu pre Bluetooth majáky, pretože nové nastavenia navigácie v tuneli sú široko dostupné. Hoci spomínaná funkcia sa na verejnosti prvýkrát objavila už koncom roka 2023, tak až teraz je dostupná pre širokú používateľskú základňu.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.