Martin Cígler je predseda predstavenstva a CEO spoločnosti SOLITEA so sídlom v Brne. Má za sebou dlhoročnú úspešnú kariéru v IT oblasti a stmelil kolektív ľudí, ktorý funguje vo vzájomnej synergii a spoločne sa podporuje.

Požiadali sme ho o rozhovor na tému profesionálneho a tiež osobného života či prístupu ku technológiám.

Martin CíglerZdroj: Solitea
Martin založil spoločnosť Cígler software v januári 1990 a pod jeho vedením sa firma stala úspešným výrobcom informačných systémov na Slovensku aj v Česku. V roku 2013 stál pri zrode holdingu Solitea a zúčastňoval sa všetkých akvizícií. V júni 2020 doviedol slovenské a české spoločnosti k fúzii, vďaka ktorej sa Solitea stala jedným z najväčších regionálnych výrobcov softvérov. V roku 2017 sa stal Martin v Česku IT osobnosťou roku a v roku 2019 dostal ocenenie Fakulty informačných technológií VUT Brno za rozvoj informačných technológií v Českej republike.

Čím vás pred rokmi zaujala IT sféra tak, že ste sa rozhodli venovať svoju energiu práve do tohto odvetvia?

Mojim veľkým vzorom bol môj dedko, strojár, zaoberal sa leteckými motormi, ktoré dokonca vyučoval na vojenskej akadémii. Takže od svojich šiestich rokov som jednoducho chcel byť strojárom. Išiel som na strojnícku priemyslovku a potom som logicky pokračoval na strojníckej fakulte. No a tam som si v prvom ročníku po prvýkrát sadol k počítaču, vtedy sálovému ADT4500 a kreslenie prevodoviek ma odvtedy jednoducho prestalo baviť.

Na programovaní ma fascinovalo, ako rýchlo môžem vidieť výsledok svojej práce. V strojníctve musíte výrobok nakresliť, potom vyrobiť prototyp, vyskúšať a až potom vidíte, či je všetko v poriadku, či výrobok funguje, vydrží záťaž atď. Pri programe stlačíte klávesu, pustíte program a môžete testovať jeho funkcie prakticky ihneď.

Máte za sebou dlhšie obdobie pôsobnosti, dokonca ste IT systémy sám programovali. Dnes teda môžete dobre sumarizovať. Čo sa v tejto brandži najviac posunulo dopredu a čo sa zmenilo najviac?

Zmenilo sa úplne všetko. Od programovacích jazykov, ktoré sa používajú až po používaný hardvér. Máme tu internet, ktorý nám dáva úplne iné možnosti. Vznikli celkom nové obory, ako napríklad UX/UI – v dobe, kedy obrazovka bežala v dvoch farbách v textovom režime, sa používateľské rozhranie vlastne neriešilo. Dnes je dizajn možno najdôležitejšou súčasťou softvéru. Na druhej strane, niektoré veci sa tak trošku v kruhu vracajú naspäť. Svojim spôsobom cloud pracuje vzdialene, podobne ako historický sálový počítač – máte mnoho koncových zariadení, ktoré používajú rovnaké dáta (smiech).

IT nástroje, ktoré predávate niektorí ľudia považujú za veľkú investíciu a vlastne sa jej skôr obávajú . Ako ich presvedčíte, že sa im vynaložené investície vrátia a kto je typický používateľ, pre ktorého takéto nástroje vyrábate?

Myslím, že doba kedy sme museli ľudí presviedčať, že investícia do IT sa im vráti je už dávno za nami. Posledným príkladom môže byť pandémia covidu, ktorá doslova boostovala trh IT. Zoberte si napríklad len rozvoj internetových obchodov v poslednom roku. Aj tí skalní nepriatelia IT, ktorí chceli predávať pochopili, že mať iba kamennú predajňu znamená v dnešnej dobe prakticky koniec ich podnikania. Takže dnes už naozaj nemusíme nikoho presviedčať. Dnešnou témou je skôr adopcia cloudu a vysvetľovanie výhod, ktoré cloud našim zákazníkom môže priniesť.

Samotná Solitea je pekným príkladom, kde je potrebné riešiť každodennú pracovnú agendu a legislatívne povinnosti. Ktoré vaše vlastné systémy používate v Solitea?

Bohužiaľ skoro všetky (smiech). Nie vážne, naším problémom je, že v rámci akvizícií sme si nakúpili mnoho výrobcov ERP systémov (pozn. redakcie ERP – Enterprise Resource Planning) a tí logicky používali svoj vlastný systém na riadenie svojich procesov. Veľmi často prísne upravené na mieru, napríklad v oblasti CRM (pozn. redakcie CRM – Customer relationship management).

A tak si dnes užívame interný prechod na centrálny Solitea ERP systém, a vôbec to nie je jednoduchá vec. Skoro by som sa nebál povedať, že pod lampou býva najväčšia tma – dosť často to u nás končí pri vete „dnes na to nemám čas, zákazník je dôležitejší“. A do toho tým, že Solitea je dnes naozaj veľká firma, musíme niektoré veci jednoducho robiť interne inak, aby sme si udržali prehľad, informovanosť a aby sme mali funkčný controlling.

Skúsme teraz trochu viac osobnejšie. Ste evidentne fanúšikom moderných technológií, zo strojárstva ste prešli k programovaniu a neskôr k manažmentu. Čo vás mimo IT softvérov z moderných technológií najviac teší a čo osobne používate?

Vo voľnom čase som fotograf, takže je to napríklad kvalitný foťák a dron od DJI, ktorý mi dáva trošku iný pohľad na svet. Je to až neuveriteľné, ako technológie menia vnímanie fotografovanie. Nebavím sa len o prechode z filmov na pamäťové karty. Ale napríklad o zaostrení, o rozpoznávaní objektov a podobne.

Skúsme aj z druhej strany, čo je podľa vás zo sveta technológií skôr zbytočnosť alebo ešte lepšie čo je doslova preceňovaná skutočnosť?

Popravde si občas pripadám ako otrok technológií. Jeden príklad za všetky: od kolegu som dostal k Vianociam fľašu na vodu. S USB portom v uzávere. Fľaša vám zmeria, koľko ste toho už vypili, stráži, aby ste mali svoju dennú dávku tekutín. A ja stále premýšľam, či toto skutočne potrebujeme. Podobných technológií, ktoré vám len berú čas a priestor okolo seba dnes nájdete mnoho.

Zostaňme ešte pri technológiách všeobecne. Bez ohľadu na ich cenu a reálnu dostupnosť, čo by ste chceli využívať z technológií najviac, ak by sa to dalo?

Mám taký veľký sen: že si do GPS v aute zadám cieľ cesty, natiahnem si nohy a počkám, až mi auto povie, že za 15 minút doň spoločne dorazíme. Šoférujem veľmi rád, ale 2× týždenne šoférovať na českej diaľnici D1 naozaj nechcete. Nehľadiac na ten stratený čas.

Je koniec roka a to je dobrá príležitosť na tak trochu vizionársky pohľad z vtáčej perspektívy. Aké trendy vidíte v roku 2022 a kam bude IT svet ďalej smerovať?

Bude to znieť trošku ako klišé, ale nie je to klišé. Bude sa zrýchľovať adopcia cloudu. Výhody, ktoré cloud poskytuje sú zrejmé. V IT sfére sme dnes konečne naplno pochopili, že softvér nepredávajú ich funkcie, ale ich UX/UI, teda pôsob ovládania a vzhľad. Používateľ nechce ležať v manuáloch, ale chce, aby bol softvér natoľko príjemný v ovládaní, aby používateľa viedol. Bude sa rozvíjať adopcia umelej inteligencie (príkladom je prekladač Deepl), AI sa bude dostávať aj do oborov, kde by ste ju nečakali. Ruka v ruke s týmto trendom pôjde strojové učenie (Machne Learning).

Martin CíglerZdroj: Solitea
Martin Cígler

Množstvo výrobcov televízorov, smartfónov, fotoaparátov či dokonca zvukových systémov dnes používa na vylepšenie zážitku umelú inteligenciu. Či si myslíte o tejto technológii a bude ju využívať v rámci Solitea?

Už sme to načali v predchádzajúcej odpovedi. AI nie je lacná technológia, a tak sa skôr uplatní napríklad v automobiloch Tesla než v ERP systémoch. Ale výrobcovia softvéru už dnes pracujú na implementácii AI do ERP softvéru, napr. na pomoc v oblasti controllingu, finančných analýz, či strojového čítania dokladov.

Prezradíte nám, aké nové produkty chystá Solitea?

Nie. (smiech). Aktuálne musím byť tajomný, ale určite sa všetko včas dozviete.

Musíte byť predovšetkým dobrým manažérom na riešenie takto veľkej firmy. Kde nabíjate telesnú batériu a čo vás dokáže inšpirovať k lepším výkonom?

Snažím sa aspoň raz za rok poriadne vypnúť. Jednoducho si urobím digitálny detox. V posledných piatich rokoch som sa zúčastňoval Rally Dakar. A na nej naozaj nemáte tri týždne čas sa venovať čomukoľvek inému, než riadeniu auta, rýchlemu jedlu a krátkemu spánku. Jasné, väčšina práce na vás počká po návrate, to poznáme všetci. Ale ja si pritom vždy krásne vyčistím hlavu, prídem na nové nápady. Toto jednoducho odporúčam každému manažérovi, aby občas úplne vypol. Nielen hlavu, ale aj firemný e-mail a telefón.

Za TOUCHIT sa rozprával Ondrej Macko

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.