Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Martine sa uskutoční prvá konferencia o AI, na ktorej si účastníci budú môcť vyskúšať nasadenie tejto prelomovej technológie v praxi. Pozvanie na podujatie AI–klinika prijali viaceré špičkové odborníčky a odborníci na umelú inteligenciu v zdravotníckom sektore.

Už vo štvrtok 27. apríla 2023 sa v martinskom hoteli Turiec uskutoční historicky prvá AI-klinika so zameraním na zdravotníctvo. Podujatie  organizuje AIslovakIA – Národná platforma pre rozvoj umelej inteligencie na Slovensku v spolupráci s Univerzitnou nemocnicou v Martine, Jesseniovou lekárskou fakultou v Martine, Americkou obchodnou komorou, Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Fakultou informatiky a informačných technológií FIIT STU, IT Asociáciou Slovenska, GapData Institute a Roche Slovakia.

Konferencia AI-klinika: Zdravotníctvo bude  zameraná na hľadanie možností využitia umelej inteligencie (AI) v zdravotníctve v oblastiach diagnostiky, liečby, zdravotníckom vzdelávaní a manažérskych procesoch. Podľa výkonnej riaditeľky AIslovakIA Viery Bordoy, AI-klinika predstavuje jedinečný typ konferencie. „Na jednom podujatí sa nám podarilo spojiť  vzdelávanie s  praktickými ukážkami využitia AI na Slovensku a zároveň zapojiť samotných účastníkov. V našej platforme sme už dlhšie hľadali vhodný formát podujatia, ktorý nielenže bude šíriť povedomie o príležitostiach, ktoré AI ponúka, ale umožní záujemcom aj tieto poznatky pragmaticky aplikovať do ich oblasti pod vedením odborníkov. V tej dobe prišiel za nami doktor Murgaš z Univerzitnej nemocnice v Martine. Uvedomujúc si dôležitosť nových technológií pre zdravotníctvo, prišiel s návrhom spojiť sily a poskytnúť svojim kolegom a celému ekosystému príležitosť spoznať a baviť sa o AI, potenciáli, či hrozbách pre naše zdravotníctvo. Nielen o ňom počúvať.“ Ako dodala, AISlovakIA v budúcnosti plánuje  zorganizovať ďalšie AI-kliniky zamerané na využitie AI v oblastiach energetiky, klimatických zmien, verejnej správy a ďalších oblastí a sektorov.

Skúsené expertky a experti na AI z TU KE, FIIT STU a FEI STU poskytnú záujemcom základy AI v úvodnom kurze. Následne budú prezentované slovenské úspechy prepájajúce AI a zdravotníctvo. Program bude pokračovať popoludňajšou praktickou časťou. Počas nej sa odborníci z rôznych sektorov posadia za tematické okrúhle stoly a pod vedením skúsených facilitátorov budú ďalej rozvíjať možnosti AI zapojenia v diagnostike, liečbe, zdravotníckom vzdelávaní, či  manažérskych procesoch v zdravotníctve. Výstupy z tejto časti budú následne prezentované účastníkom v panelovej diskusii odborníkov. Svoju účasť v tejto časti programu potvrdil aj popredný zdravotnícky analytik Martin Smatana, MSc., či doc. MUDr. Dalibor Murgaš, PhD., MHA, námestník riaditeľa Univerzitnej nemocnice v Martine

Aj keď je kapacita pre účastníkov na mieste už naplnená, ešte stále je otvorená registrácia pre záujemcov, ktorí by sa na konferenciu radi pripojili online. Stačí sa bezplatne zaregistrovať na stránke bit.ly/RegisterAIslovakIA.  Otázky bude možné klásť prostredníctvom platformy sli.do po zadaní tagu #AIslovakIA. Viac informácií o podujatí nájdete na stránke https://aislovakia.com/ai-klinika-zdravotnictvo.

Značky: