Spoločnosť totiž považuje Slovensko za jednu z vedúcich krajín, kde sa oplatí prinášať nové technológie.

Minulý rok pripravili svoju technológiu a banky na to, aby sa dalo platiť cez mobilný telefón a vybranú peňaženku. Digitalizácia platobných kariet cez tokenizačnú technológiu je priorita na tento rok. Technológia je zatiaľ pripravená zatiaľ iba pre karty Mastercard. Množstvo technológií vrátane napríklad peňaženky pre smartfóny je kompatibilných aj s kartami Visa a iných konkurenčných spoločností.

Miroslav Lukeš, Cluster Manager SK, CZ, AU, hovorí: „Drvivá väčšina peňazí tečie cez plasty.“

Tento rok pripravujú bezpečnú digitálnu platbu v rámci vzdialených platieb (napríklad cez internet). Firma chce čoraz viac rozšíriť svoje možnosti platieb aj do nositeľných zariadení. Mastercard rokuje s výrobcami náramkov, hodiniek a iných zariadení. Výrobcova vítajú takúto možnosť rozšírenia ich gadgetov.

Napríklad športové hodinky Garmin vívoactive 3 alebo Fitbit Ionic podporujú platby s Mastercard. Obavy z toho, že sa bude dať platiť športovým náramkom sú očakávané, no nie sú na mieste. Práve tokenizácia a celá infraštruktúra digitálnych platieb robí z tohto spôsobu ešte bezpečnejší spôsob, ako bežné platenie.

Platforma umožní autentifikáciu cez biometrické zabezpečenie. Takisto príde 3D Secure 2.0, čo je vylepšená verzia pôvodnej služby. Stretnúť ste sa s ňou mohli pri platení na internete. Aj vďaka tomu nebude treba prepisovať kódy z SMS verifikácií a môžete sa nechať verifikovať tvárou, odtlačkom prsta atď.

Novinkou budú možnosti služby Instant Payments. Je možné posielať peniaze z účtu na kartu, medzi rodinnými príslušníkmi a riešenie je vhodné aj pre malých obchodníkov.

Nebudú potrebovať terminál ani žiadny HW. Postačí nálepka s QR kódom. Kód nesie informácie o karte, ktorá bola obchodníkovi vydaná na akceptáciu špecifických platieb. Obchodník dostane peniaze v reálnom čase. Vhodné nielen pre malé kiosky s jedlom ale aj taxikárov, či akékoľvek iné zariadenia prijímajúce platby.

Napríklad služba od Google s názvom Android Pay používa Mastercard ako službu na zúčtovanie transakcii. Android Pay však robí to, že nahradzuje práve tú plastovú časť počas platenia – platobnú kartu.

Martin Dolejš (Head of Commerce Development, Mastercard) hovorí o tom, že spoločnosť rokuje priamo s vládou a jednotlivými mestami, aby mohli prinášať čo najlepšie technológie v danej krajine.

V rámci Slovenska bolo podpísané memorandum za účasti Petra Pellegriniho, podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Mastercard má know-how a môže využiť znalosti z iných trhov. Memorandum, ktoré bolo podpísané, sa týka oblasti zavádzania kartových platieb v organizáciách štátu, tzv. Government Payments ale aj oblasti Smart Cities.

Firma pracuje aj na riešení prenosu lístkov na MHD alebo inej formy prepravy priamo na platobnú kartu. Systém funguje a chcú ho na Slovensku nasadiť v spolupráci so ZSSK. Rokovania prebiehajú nielen v Bratislave ale aj Nitre, Prievidze, Poprade, Banskej Bystrici a Trnave. V prípade hlavného mesta bude technológia cestovných lístkov na kartu integrovaná v priebehu prvého polroka.

Novinky sa týkajú aj programu Priceless Specials prichádza s novinkou získavanie kupónov ako odmena za to, že platia kartou. Odmena bude u všetkých obchodníkov, nielen u tých, ktorý sú v programe Priceless Specials. Do novej verzie kupónového programu sú zatiaľ zapojení Pet Center, Cinemax či napríklad Electrolux.

Prečítajte si aj:

Mastercard umožní platiť pomocou hodiniek Fitbit Ionic a zariadení od Garminu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.