V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje a hry pre platformy Android, iOS a Windows 10, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

V tomto vydaní sme sa zamerali na užitočné aplikácie pre systém Android.

Cerberus proti krádeži

cerberus_web2016_3_nowat

Pokiaľ si chcete ochrániť váš telefón pred krádežou alebo stratením, môžete to spraviť dvoma spôsobmi. Využijete zabudovanú funkciu Správca zariadenia Android alebo si zvolíte niektorú z aplikácií tretích strán. Cerberus patrí medzi najlepšie a má výborný pomer cena/výkon. Neplatíte mesačný alebo ročný poplatok, po uplynutí dvojtýždňovej skúšobnej doby zaplatíte jednorazový poplatok vo výške 5 eur a aplikáciu používate naďalej.

Cerberus ponúka nadštandardné funkcie. Sledovanie pomocou Wi-Fi a webového rozhrania je samozrejmosťou. Rovnako tak vykonávanie veľkého množstva povelov, ktoré posielate cez internet. Lenže, Cerberus funguje aj v prípade, že telefón nie je pripojený do internetu, či už cez Wi-Fi alebo použitím mobilných služieb. V takomto prípade je možné posielať príkazy SMS správami a vyžiadať si napr. lokalitu telefónu, čo by v prípade Správcu systému Android nebolo možné.

Cerberus takisto ponúka viacero pokročilých nastavení. Okrem iného dokáže znefunkčniť tlačidlo pre vypnutie zariadenia, pokiaľ je telefón v uzamknutom stave. Vďaka tomu získate výhodu extra času, ktorý by ste inak nemali, pretože nálezca by telefón vypol.

Fotky Google

fotky_web2016_3_nowat

Je veľmi pravdepodobné, že túto aplikáciu máte predinštalovanú vo vašom zariadení so systémom Android. Dnes ide o takmer štandardnú výbavu predinštalovaných aplikácií. Pokiaľ tomu tak nie je, Fotky Google si môžete nainštalovať z obchodu Google Play alebo App Store v prípade iOS zariadení.

Fotky Google odporúčame, pretože kombinujú neobmedzené cloudové úložisko pre vaše fotografie a videá a zároveň ide o dobre navrhnutú aplikáciu so základnými možnosťami úprav. Faktom je, že aktuálne na trhu nájdete lepšie spracovanú službu iba veľmi ťažko a jedinou „nevýhodou“ Fotiek Google je ukladanie vašich dát v dátových centrách Googlu. Nie každý je fanúšikom služieb od tejto spoločnosti.

Dodajme, že v rámci bezplatného priestoru si môžete uložiť fotografie v rozlíšení až 16 MPx. Väčšie fotky sa automaticky zmenšia na spomenuté rozlíšenie, avšak to nepovažujeme za negatívum. Z pohľadu bežného používateľa ide o viac než dobrú kvalitu a pokiaľ nie ste profesionál so zrkadlovkou a extra nárokmi, budete spokojní. Je fajn, že aplikácia umožňuje jednoducho optimalizovať miesto v telefóne alebo tablete, čo oceníte, pokiaľ máte obmedzenú kapacitu úložiska.

Oceňujeme, že Fotky Google vám umožnia aplikovať filtre a robiť základné úpravy aj bez nutnosti inštalácie ďalšej aplikácie. Takisto sa nám páčia funkcie, vďaka ktorým si vytvoríte koláž, video alebo albumy z označených fotiek a videí. Fotky Google to spravia za vás, a to aj automaticky – pokiaľ sa niekoľko dní nachádzate mimo domova a robíte veľa fotiek, aplikácia po vašom návrate domov vie, že ste boli na dovolenke a automaticky vytvorí album. Vy ho môžete následne doplniť o popisy jednotlivých fotiek. V praxi to funguje výborne. A nakoľko Fotky Google môžete používať cez Android, iOS aj webové rozhranie, knižnicu fotiek máte prakticky vždy poruke.

Google Launcher

launcher_web2016_3_nowat

Aplikácia Google Launcher je oficiálny „spúšťač“ od Googlu. Tento typ aplikácií ovplyvňuje to, ako vyzerá domovská obrazovka systému Android a aké má funkcie. Google Launcher často integruje najnovšie novinky od Googlu, ktoré sa inak objavia iba v zariadeniach Nexus a používateľom dáva príležitosť, ako získať pár kozmetických (a niekedy aj praktických) vylepšení novej verzie systému Android ešte predtým, ako výrobca telefónu ponúkne aktualizáciu. Vďaka aplikácii Google Launcher tak môžete využívať funkciu rýchleho panelu, ktorý je súčasťou obrazovky s aplikáciami v systéme Android 6.0. Dôležitou súčasťou tohto spúšťača je aj služba Google Now, ktorej je venovaná samostatná obrazovka na domovskej obrazovke.

IF by IFTTT

if_web2016_3_nowat

O službe IFTTT sme už párkrát písali. Ide o nástroj, ktorý spája viacero iných služieb alebo zariadení a umožňuje vykonávať akcie na základe jasne zadefinovaných podmienok. Môžete si napríklad nastaviť, aby sa fotka, ktorú zdieľate na Facebooku, automaticky zálohovala na váš Dropbox. Alebo, aby sa zdieľaný status na Facebooku automaticky publikoval aj na iných sociálnych sieťach.

IFTTT sme do aktuálneho výberu zaradili z toho dôvodu, že aplikácia dokáže priamo komunikovať aj so zariadením so systémom Android. V praxi to znamená, že si napr. vytvoríte pravidlá, ktoré sa aktivujú v prípade, že sa vaše zariadenie dostane do konkrétnej lokality. My IFTTT využívame na automatické preposlanie SMS správ alebo zmeškaných hovorov, ktoré smerujú na naše záložné mobilné číslo (túto SIM nenosíme ho stále so sebou). Vďaka IFTTT nám príde email so znením SMS správy alebo s informáciou o zmeškanom hovore, vrátane telefónneho čísla aj času a dátumu. Treba však dodať, že SMS správy sa preposielajú na email iba v prípade, že boli odoslané z reálneho telefónneho čísla. Pokiaľ prišli z nejakej SMS brány, IFTTT ich nedokáže správne identifikovať.

Inbox

inbox_web2016_3_nowat

Inbox je alternatívny emailový klient pre službu Gmail. Môžete ho používať aj na počítači, ale popravde, rozhranie mobilnej aplikácie preferujeme viac. Na službe Inbox oceňujeme, že zjednodušuje správu vašich emailov. Tie sú zoraďované chronologicky a zároveň delené podľa kategórií. Áno, do kategórií vám emaily rozdelí aj Gmail, avšak vďaka spomenutej chronológii máte lepší prehľad o tom, aká správa vám kedy prišla a kam patrí. Výsledok je taký, že Inbox dáva do popredia správy od skutočných ľudí, ktoré sú reálnymi konverzáciami a kadejaké reklamy zoraďuje do spoločných zložiek.

Inbox radi používame aj kvôli tomu, že si môžete email odložiť na neskorší termín. To výborne funguje v prípade cestovania, alebo keď idete do kina či divadla. Lístok si odložíte v Inboxe tak, aby sa vo vašej emailovej schránke pripomenul v deň predstavenia. Rovnako to funguje aj v prípade cestovania, Inbox vám pripraví celý itinerár dovolenky. Aplikácia takisto umožňuje vytvárať pripomienky, takže by ste nemali zabudnúť na dôležitý email alebo úlohu. Pripomienky sa totiž neobmedzujú iba na emaily.

Je škoda, že Inbox nepodporuje ďalšie emailové služby, iba Gmail, ale vzhľadom ku konceptu aplikácie je to logické. Takže ak používate Gmail, Inbox by vo vašom zariadení chýbať nemal. Aplikácia je dostupná aj pre iOS.

Keep – poznámky a zoznamy

keep_web2016_3_nowat

Google Keep je jeden z množstva poznámkových blokov. Netvrdíme, že je najlepší na trhu, ale oceňujeme jeho koncept, ktorý pripomína lepiace papieriky. Tie si lepíte na virtuálnu tabuľu a v prípade potreby ich môžete archivovať alebo zmazať. Aplikáciu oceňujeme z toho dôvodu, že má jednoduchý koncept aj rozhranie, čo je vlastnosť, ktorá niektorým konkurenčným riešeniam chýba.

Poznámky môžete doplniť o multimediálny obsah, zdieľať ich so známymi a takisto si vytvoríte aj pripomienky či zoznam na odškrtávanie. Hlavnú výhodu aplikácie Keep však vidíme v už spomenutej jednoduchosti. Mnoho poznámkovačov a pripomienkovačov pôsobí až príliš komplexne, čo možnože využijete v prípade veľkej tímovej spolupráce na dôležitom projekte. Ale pre potreby súkromného poznámkového bloku, kam si ukladáte poznámky, myšlienky, úlohy a pripomienky, je Keep vynikajúco navrhnutý.

Locus Map Free

locus_web2016_3_nowat

Locus Mapy sú jednou z mála aplikácií, ktorú môžu majiteľom Androidu závidieť používatelia ostatných platforiem. Ide totiž o vynikajúce turistické a cyklistické mapy s údajmi, ktoré nenájdete ani v Google Mapách. Pokiaľ teda často chodíte na turistiku, Locus Map je užitočný pomocník, ktorý vám pomôže v prípade, že sa stratíte alebo zleziete z oficiálneho turistického chodníka. Google Mapy sú v takejto situácií niekedy bezradné.

Mapy môžete prezerať v online režime, ale výrazne odporúčame, aby ste si ich stiahli priamo do zariadenia. Vyhnete sa tak problémom. Aplikácia samotná je dostupná zadarmo, za niektoré mapy je však potrebné platiť. Keď si vytvoríte nový používateľský účet, dostanete zopár kreditov zadarmo. V našom prípade sme si pomocou nich stiahli všetky turistické mapy v rámci Slovenska.

PowerDirector Video Editor App

powerdirector_web2016_3_nowat

Ak by sme mali zadefinovať jeden segment aplikácií, v ktorom Android jasne zaostáva za iOS, sú to editory videa. Žiadna aplikácia nedosahuje jednoduchosť a komplexnosť systémovej aplikácie iMovie v prípade iPhonov a iPadov. V rámci aplikácií pre Android sme vyskúšali viacero nástrojov a za jednu z najlepších volieb považujeme PowerDirector. Aj ten však za iMovie zaostáva.

Chýba nám najmä možnosť vkladať ilustračné zábery do hlavnej videolínie pri zachovaní audionahrávky. Respektíve, podpora dvoch videolínií. Toto je obmedzenie, ktoré v niektorých momentoch irituje. Na druhej strane, PowerDirector pre Android má intuitívne rozhranie a ovládanie. Video sa dá strihať jednoducho a môžete doňho rýchlo vložiť zvukovú stopu, predely alebo text. V prípade vkladania krátkeho videoklipu, ktorý nachvíľu prekryje aktívnu videostopu, máte však smolu. Téme mobilných editorov videa sa budeme podrobnejšie venovať v budúcom vydaní magazínu TOUCHIT. PowerDirector však považujeme za jedno z najlepších riešení pre Android, aj napriek spomenutým obmedzeniam.

Snapseed

snapseed_web2016_3_nowat

Ak potrebujete pokročilý editor fotografií, Snapseed je výborná voľba. Aplikácia je dostupná bezplatne a nechýba jej takmer nič. Bez problémov sa môže porovnávať aj s mobilnými Photoshop aplikáciami. Okrem základných funkcií oceníte pokročilé nástroje, ako je možnosť vymazať objekt z fotky. Ide o užitočnú akciu, ktorá funguje veľmi dobre aj v praxi. Samozrejmosťou je bohatá ponuka rôznych filtrov.

Z praktického hľadiska chválime, že máte k dispozícii všetky kroky, ktoré ste v rámci úpravy fotky vykonali, takže sa viete vrátiť napr. o 3 – 4 kroky dozadu a odstrániť vykonané zmeny. Snapseed je v rámci editorov fotografií jeden z najlepších produktov a je škoda, že to takto nie je aj v prípade editorov videa.

Twilight

twilight_web2016_3_nowat

O tzv. modrom svetle, ktoré vyžaruje z displejov počítačových zariadení, sa v poslednej dobe hovorí často. Podľa niektorých výskumov je dôvodom, prečo máte problém zaspať, pokiaľ večer alebo v noci používate telefón či tablet. Zároveň môže ovplyvňovať aj kvalitu spánku. Apple v najnovšej verzii operačného systému iOS 9.3 túto funkciu zakomponoval priamo do systému, používatelia Androidu musia použiť aplikácie tretích strán.

Naším obľúbeným nástrojom je Twilight. Aplikácia je dostupná bezplatne, v prípade záujmu si môžete zakúpiť PRO verziu. Ale svoj účel splní aj v základnej verzii. Twilight môžete manuálne aktivovať alebo si nastaviť, aby sa aplikácia automaticky zapla pri západe slnka, resp. v rámci časovo vymedzeného harmonogramu. My sme si nastavili, aby fungovala od 21:00 do 06:00.

Twilight síce funguje takým spôsobom, že iba upravuje teplotu zobrazovaných farieb, avšak aj to stačí, aby modré svetlo, ktoré je potláčané, negatívne nepôsobilo na váš mozog. Či vám pomôže aplikácia Twilight ľahšie zaspať, posúďte sami. Ako sme spomenuli, základnú verziu si môžete stiahnuť zadarmo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit