Vyskúšali sme si revolučný multimediálny reproduktor. Doteraz výrobcovia ukazovali reproduktory s rozmermi tak akurát do batoha, do stojana na bicykel alebo len tak do ruky. JBL Boombox je trochu iná trieda. Veľmi sa podobá na JBL Xtreme, no výrobca ho ešte viac nafúkol. Výsledkom je rozmerovo väčší reproduktor a neporovnateľne väčšia sila zvuku.

Silný zvuk je to, čo výrobca týmto reproduktorom sľubuje. Stále sa dá prenášať a na to máte pripravený oblúk nad meničom. Je zároveň dizajnovým prvkom a rúčkou na nosenie. Nie je to ale žiadny drobček a s rozmermi 255 × 495 × 196 mm a hmotnosťou 5,25 kg ho radšej niekam položíte. Je dobre vyvážený, stojí len na malej oválnej podstave. Má certifikáciu IPX7.

Nič sa nestane, ak naň bude pršať, postriekate ho z diaľky záhradnou hadicou alebo omylom spadne do bazéna. Povrch kryje látkový poťah presne, ako u ostatných modelov odolnej série reproduktorov od JBL.

Zostavenie a možnosti

Reproduktor je zostavený z dvoch výškových meničov s priemerom 20 mm na prednej strane. Po bokoch sú dva basové meniče s priemerom 100 mm. S vnútrajškom sú chránené gumou presne tak, aby bol reproduktor odolný vode.

Ovládanie je na hornej strane a je tu tlačidlo na párovanie cez Bluetooth, dve na ovládanie hlasitosti, pozastavenie hudby alebo spustenie digitálneho asistenta, tiež tlačidlo na zapnutie a tlačidlo na párovanie s JBL Connect+. To umožní pripojiť 100 reproduktorov k sebe a rozšíriť si tak hudobný zážitok. Na podstavci sú spredu umiestnené biele LED diódy, ktoré signalizujú stav akumulátora. Ten má kapacitu 20 000 mAh a umožní až 24-hodinové prehrávanie cez tohto obra.

Konektory na zadnej strane a prepínač medzi domácim a vonkajším režimom

e sú pod krytom dva USB porty na nabíjanie ďalších zariadení, konektor na externé napájanie cez dodávaný adaptér a konektor na prepojenie audiokáblom. Najpohodlnejšie je však bezdrôtové pripojenie cez Bluetooth. Dá sa spárovať s dvomi zariadeniami.

Prehrávanie bude z toho, ktoré bude posledné prehrávať obsah. Na zadnej časti je ešte jedna funkcia, a to špeciálny režim pre vonkajšie použitie. Reproduktor hrá v jednom z dvoch hudobných režimov, a to domácim a vonkajším. Prepína sa tlačidlom a podľa zvoleného režimu sa rozsvieti domček alebo stromy.

Zvuk

Hudobne je zameraný najmä na produkciu silného zvuku. To znamená, že sa hodí na reprodukovanie vo vyšších hlasitostiach. Nastaviť na ňom nízku hlasitosť je možné len vo väčších krokoch. Rozlíšenie úpravy hlasitosti je tu slabšie, medzi jednotlivými úrovňami hlasitosti sú veľké skoky.

Takže buď hrá veľmi potichu alebo potom o poznanie hlasnejšie. Vyššie úrovne hlasitosti nie sú také skokové. Hlasnejšia reprodukcia vyniká basovou zložkou a vonkajším režimom sa ešte zosilní. Nie príliš, no je zreteľná. Vytvorí dunivejší zvuk so zvýraznením basov aj výšok, ideálne napríklad na ozvučenie väčšieho priestoru pri bazéne, tenisových kurtoch atď.

Basové meniče vytvoria poriadne hutný zvuk

Všetky hudobné zložky budete dostatočne dobre vnímať no je to reproduktor na ozvučenie väčšieho priestranstva. V malej izbe by ste jeho potenciál nevyužili naplno. Má totiž výkon 60 W v režime napájania a mierne nižší 40 W z batérie.

Verdikt

JBL Boombox je reproduktor, akých na trhu v tomto vyhotovení nie je veľa. Má všetky možnosti, ktoré od značky JBL očakávate. Dlhú výdrž na batériu, odolnosť voči vode a dá sa prenášať. Je ťažší a väčší, ale o to práve ide. Zvukovo s ním budete spokojní, nakoľko získate silný a hutný zvuk. Dokáže zabaviť svoje okolie a malé zvukové nepresnosti mu odpustíte.

Hodnotenie
+ odolné telo, odolnosť IPX7, silné basy, dlhá výdrž
– niekedy až príliš dunivý zvuk

Zapožičal: www.jbl.sk
Cena: 499 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.