Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mercedes-Benz prostredníctvom novej, plne elektrickej rodiny EQ už dnes pokrýva nároky rôznych cieľových skupín novými, inovatívnymi vozidlami smart EQ, novou interpretáciou vozidla SUV v podobe EQC a veľkopriestorovým vozidlom EQV.

Značka Mercedes-Benz sa teraz posúva o krok ďalej a v podobe elektrickej kolobežky Mercedes-Benz eScooter prináša na trh riešenie, ktoré je bez emisií a špeciálne navrhnuté na presun na poslednom kilometri. Elektrická kolobežka Mercedes-Benz eScooter bola navrhnutá najmä na dlhú životnosť. Použitie vysokokvalitných komponentov a materiálov umožňuje nájazd viac ako 5 000 kilometrov. eScooter možno vďaka nízkej hmotnosti a intuitívnemu mechanizmu skladania bez problémov prepravovať v batožinovom priestore auta, alebo v prostriedkoch verejnej dopravy a boduje vrcholnými hodnotami, pokiaľ ide o dojazd, bezpečnosť a dizajn.

Kolobežka eScooter má štýlový, dynamický a komfortný prejav. Značka Mercedes-Benz ju prináša na trh v spolupráci so švajčiarskym odborníkom na mikromobilitu Micro Mobility Systems AG. Výrobca automobilov zo Stuttgartu tým plní želanie mnohých zákazníkov, ktorí si prajú flexibilné, individuálne riešenia mobility práve v premávke v centrách miest. Špeciálne a doslova na posledných kilometroch úseku cesty dokáže eScooter od značky Mercedes-Benz ukázať celý svoj potenciál. Mikromobilita bez emisií je cenným prvkom na ceste k plnohodnotnejším mestám s inteligentnou kombináciou dopravných prostriedkov, čím prispieva k zlepšeniu kvality vzduchu. Okrem toho dokonale spĺňa požiadavky na moderný mestský životný štýl. Jazdec sa môže kedykoľvek spoľahnúť na ideálny a šikovný produkt obzvlášť pri použití vlastného eScootera. Tento dopravný prostriedok si môže vziať so sebou kamkoľvek, preto nijako nezaťažuje verejný priestor.

Elegantný čierny dizajn so značkou Mercedes-Benz a značka Micro na zadnom blatníku osloví estetikov, ktorí sa chcú odlíšiť od davu a chcú do posledného detailu využiť premyslený produkt. Elektromotor s variabilným výkonom 250 až 500 wattov zrýchľuje eScooter plynule na rýchlosť 25 km/h a akumulátor s kapacitou 7,8 Ah zabezpečuje pri ideálnych podmienkach dojazd až 30 km. Používateľ pritom cestuje nielen rýchlo a obratne, ale aj komfortne a bezpečne. Plocha na státie je široká a má protišmykovú úpravu – poskytuje pohodlný priestor pre obe chodidlá. Elektrická kolobežka Mercedes-Benz eScooter je odpružená vpredu aj vzadu a je vybavená gumenými kolesami s priemerom 20 cm, ktoré si bez problémov poradia aj s nerovným terénom, ako sú napríklad dlažobné kocky.

Tyč riadenia s teleskopickou funkciou možno plynulo nastaviť na telesnú výšku jazdca. Na ergonomicky tvarovaných riadidlách sa vpravo nachádza regulátor plynu, vľavo sa nachádza ručná brzda a integrovaný zvonček. Na displeji v strede sa vždy prehľadne zobrazuje rýchlosť, stav nabitia a jazdný režim.

Brzdenie produktu Mercedes-Benz eScooter zabezpečuje bubnová brzda vzadu alebo nožná brzda na zadnom blatníku. S osvetlením vpredu a vzadu, ktoré spĺňa podmienky pre cestnú prevádzku, ako aj bočnými reflektormi je jazda kedykoľvek možná aj v tme.

Užitočnou prídavnou funkciou je konektivita s aplikáciou Micro. Mercedes-Benz eScooter sa cez rozhranie Bluetooth® spojí s chytrým telefónom, ktorý je možné upevniť v držiaku na tyči riadenia a jazdcovi prostredníctvom aplikácie poskytuje cenné informácie o rýchlosti, vzdialenosti, čase jazdy alebo stave akumulátora. Integrovaný navigačný systém na displeji navyše zobrazuje najkratšiu cestu do cieľa. Prostredníctvom aplikácie možno navyše priamo ovládať rôzne funkcie ako svetlo alebo jazdný režim produktu eScooter.

eScooter dispnuje intuitívnym mechanizmom skladania, ktorý sa ovláda jednoduchým zatlačením nohy. Zložiť možno aj držadlá. Vďaka tomu si nájde miesto aj v malom batožinovom priestore a používateľ si ho môže vziať so sebou do všetkých prostriedkov verejnej dopravy. Ďalšou výhodou je nízka hmotnosť len 12,5 kg.

Technické údaje:

  • Hmotnosť:                            cca 12,5 kg
  • Rozmery:                              dĺžka: 980 mm; výška: 1 096 mm; šírka: 145 mm
  • Rozmery po zložení:          dĺžka: 928 mm; výška: 340 mm; šírka: 145 mm
    Výkon motora a režim:     250 wattov (režim chodec, rýchlostný limit 6 km/h),
    300 wattov (úsporný režim, rýchlostný limit 20 km/h),
    400 wattov (štandardný režim, rýchlostný limit 25 km/h),
    500 wattov (športový režim, rýchlostný limit 25 km/h)
  • Akumulátor:                         7,8 Ah, 36 V, 280 Wh, články LG
  • Dojazd:                                  cca 30 km [1]
  • Max. rýchlosť:                     25 km/h
  • Čas nabíjania:                      3,5 h
  • Rozmery pneumatík:         vpredu 200 mm, vzadu 200 mm
  • Brzdy:                                    3 (1 vpredu a 2 vzadu)
  • Osvetlenie:                           vpredu a vzadu
  • Pruženie:                              vpredu a vzadu
  • Displej:                                  áno

[1] pri normálnych podmienkach (rovný povrch, teplota 20°C, hmotnosť vodiča 75 kg, úsporný režim)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.