Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

MESSER Tatragas dnes odovzdal na riaditeľstve Univerzitnej nemocnice na Kramároch dar v podobe 30 nových vozíkov na kyslíkové (a iné) fľaše. Práve zvýšenou spotrebou medicinálneho kyslíka je charakteristická druhá vlna pandémie.

Messer daroval nemocniciam 30 vozíkov na fľaše

Messer daroval nemocniciam 30 vozíkov na fľaše. Zdroj: Messer Tatragas

Aby bola dodávka kyslíka pre pacientov dostatočná a plynulá, Messer Tatragas, najväčší slovenský dodávateľ technických a medicinálnych plynov, v januári vylepšoval okamžitú dostupnosť medicinálneho kyslíka z jeho zásobníkov inštaláciou výkonnejších odparovačov v nemocniciach Bratislava -Kramáre, Bratislava – Ružinov, Trnava, Nové Zámky, Galanta, Bardejov, Michalovce. Inštalácia nových odparovačov sa v najbližších dňoch pripravuje aj v Trebišove, bratislavskom Cinre a v Trenčíne. Nový, väčší zásobník na medicinálny kyslík bol nainštalovaný v Galante. Nemocnica Topoľčany má od Messer Tatragas nový mobilný kyslíkový zásobník.

Čo je odparovač?

Odparovač slúži na zmenu kvapalného skupenstva kyslíka na plyn. Plynný kyslík následne putuje do prístrojov, ktoré pomáhajú pacientom dýchať. Jeden pacient na intenzívnej pľúcnej ventilácii totiž spotrebuje niekedy až 70 litrov kyslíka za minútu. Nové odparovače zjednodušia a urýchlia odber kyslíka zo zásobníkov.

Ako sa vyrába kyslík?

Koncern Messer vyrába medicinálny kyslík pre Slovensko v rakúskej dedinke Gumpoldskirchen nízoteplotnou frakčnou kryogénnou destiláciou skvapalneného vzduchu. Kyslík v tekutej forme sa vyrába skvapalnením vzduchu pri nízkych teplotách okolo  – 194 °C, kedy v podchladenom vzduchu skondenzuje na svetlomodrú kvapalinu.

Medicinálny kyslík sa plní do fliaš – tlakových nádob určených na prepravu a skladovanie medicinálneho kyslíka, z ktorých sa môže pomocou redukčného ventila priamo alebo cez zvlhčovač dávkovať pacientovi. Väčšie nemocnice majú inštalovaný zásobník na kvapalný kyslík. Kvapalný kyslík sa najprv odparí v odparovači, pripomínajúci hliníkový radiátor a následne sa potrubím v plynnej forme privedie na miesta použitia (operačné sály, jednotky intenzívnej starostlivosti, či nemocničné izby a ambulancie).

Technický kyslík sa využíva aj na autogénne zváranie a rezanie kovov. Najväčšie množstvo kyslíka sa spotrebuje v kyslíkových konvertoroch pri výrobe ocele a v ďalších vysokoteplotných procesoch, kde zlepšuje kvalitu horenia paliva a zároveň zvýšením účinnosti palivo aj šetrí.

Ako fungujú nemocnice bez zásobníka kyslíka

Nemocnice, ktoré nemajú nainštalované zásobníky, odoberajú kyslík pre svojich pacientov vo fľašiach, väčšinou 10 a 40 litrových. Jedna 10 litrová kyslíková fľaša vydrží pacientovi v priemere tri hodiny.

Značky: