Zavádza nové nástroje na jeho ochranu.

Spoločnosť Meta, ktorej patrí aj Facebook alebo Instagram, je dlhodobo tŕňom v oku rôznych regulačných orgánov. Okrem svojského narábania s údajmi používateľov, si kritiku vyslúžila aj kvôli nedostatočnej ochrane súkromia mladistvých. Správa z portálu GSMArena však naznačuje, že spoločnosť sa to chystá zmeniť, a ponúka riešenie.

V snahe zlepšiť súkromie tínedžerov majú pomôcť aj nové filtre vo funkcii Ľudia. Tie okrem toho, že obmedzia viditeľnosti zoznamu priateľov, ktorých „možno poznáte„, dokážu zabrániť aj šíreniu intímnych obrázkov.

Funkcia “Ľudia, ktorých možno poznáte” navrhuje priateľov, ktorí s vami stratili kontakt, a práve tento návrh im dokáže pomôcť ho s vami znovu nadviazať. V tomto prípade sa však nezobrazí podozrivý návrh, ktorý bol nahlásený mladým človekom. V prípade podozrivého Instagramového účtu sa takémuto človeku dokonca znemožní posielanie správ tínedžerom. Táto funkcia sa momentálne nachádza vo fáze testovania.

Jedným z vhodných riešení je nechať Facebook iba na počítači a z telefónu ho odstrániť
Jedným z vhodných riešení je nechať Facebook iba na počítači a z telefónu ho odstrániť

Opačne by to malo fungovať tak, že pokiaľ sa tínedžer rozhodne poslať správu dospelému, tak sa mu zobrazí výzva, či danú osobu pozná v reálnom živote. Na základe odpovede sa následne zobrazí bezpečnostné upozornenie s návrhmi, ktoré zabránia ďalšiemu kontaktu s podozrivou osobou.

Pri nových registráciách tínedžerov na Facebooku budú v ich novovytvorenom profile predvolene nastavené najprísnejšie nastavenia súkromia. Podobné nastavenia sa zavádzajú aj na Instagrame.

Hoci sa nové bezpečnostné funkcie dostávajú k prvým používateľom, tak potrvá ešte nejaký čas, pokým sa dostanú ku všetkým mladistvým.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.