Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Michal Cheben, jeden zo šiestich zakladateľov Slovensko.Digital, sa rozhodol prijať ponuku úradu podpredsedu vlády pre informatizáciu a pripája sa k jeho poradnému tímu.

Ponuku prijal ako súkromná osoba a IT odborník. Členstvo v občianskom združení bude mať po dobu výkonu funkcie pozastavené.

Slovensko.Digital rešpektuje rozhodnutie Michala Chebena prijať ponuku z úradu podpredsedu vlády. “Cieľom každého člena Slovensko.Digital je zlepšovanie štátneho IT. Michal Cheben má predpoklady a skúsenosti dosiahnuť ho aj v roli úradníka a preto chápeme a rešpektujeme jeho rozhodnutie. Tento krok vnímame v prvom rade ako možnosť pre pána Chebena, presadzovať opatrenia a princípy Slovensko.Digital, ktoré pomáhal vytvárať a ktoré vyznáva”, povedal Ján Hargaš zo združenia Slovensko.Digital. Michal Cheben ponuku prijíma ako súkromná osoba a odborník a v novej roli nebude zástupcom občianskeho združenia Slovensko.Digital.

Občianske združenie bude smerom k verejnej správe vystupovať ako doteraz, vrátane transparentnej, odbornej a konštruktívnej komunikácie a plnenia role nezávislého dohľadu. Aby nevznikali pochybnosti o nezávislosti vzťahu pána Chebena a občianskeho združenia Slovensko.Digital, prijali nasledovné opatrenia:

  • pán Cheben bude mať po dobu pôsobenia v úrade pozastavený výkon členstva v Slovensko.Digital a nebude sa podieľať na jeho aktivitách
  • pán Cheben si v rámci úradu zavedie transparentný kalendár stretnutí a vopred ohlási potenciálny konflikt záujmov vyplývajúci z jeho role v Slovensko.Digital

Aj formou týchto opatrení chce Slovensko.Digital isť príkladom v tom, ako si predstavuje transparentné vzťahy tretích strán (občianskej spoločnosti alebo zástupcov firiem) pri spolupráci so štátom.

“Veríme, že pán Cheben v novej roli dokáže presadiť maximum návrhov, ktoré spoluvytváral, úprimne mu držíme palce a smerom k úradu podpredsedu vlády, ale aj k nemu osobne, bude Slovensko.Digital naďalej konštruktívnym partnerom a zástupcom záujmov občianskej spoločnosti a IT komunity” uzavrel Hargaš.