Takmer po 100 rokoch vypršali autorské práva na používanie tejto postavičky.

Od 1. januára 2024 dostal Mickey Mouse slobodu a zaradil sa do sektora „public domain“, teda ho môžete využívať aj vy a nebudete porušovať autorský zákon, ktorý doteraz chránil spoločnosť Disney. Magazín The Verge priniesol informácie o tejto ikonickej postavičke s odvolaním sa na pôvodný zdroj .

Uvoľnenie autorských práv však ešte nebude znamenať neobmedzené používanie myšiaka. Autorské právo býva komplikované najmä pri veľkých spoločnostiach, ktoré na konkrétnom prvku postavili viacero multimediálnych vizuálov a projektov. Mickey Mouse zostáva aj naďalej registrovanou značkou spoločnosti Disney. Nie je teda možné vytvárať obsah, ktorý by sa dal so značkou zamieňať alebo ju poškodzovať.

Podľa riaditeľky Jennifer Jenkinsovej z Dukeovho centra pre štúdium public domain by mala byť „verejná doména“ finálnym cieľom každého diela. Ide o kompromis, ktorý chráni autorov počas ich života a tvorby na diele ako aj odpovedajúce odmeny, no v dlhodobom horizonte má priniesť možnosti využívania diela pre širšiu spoločnosť.

Príkladom môže byť napríklad počítačová hra s námetom Myšiaka Mickeyho, ktorá sa objavila ako novinka a ťaží práve z prechodu tejto postavičky alebo aspoň časti jej grafických návrhov do kategórie autorského práva verejná doména.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.