Nový štandard od neziskovej organizácie USB Implementers Forum bol oznámený v posledný májový deň.

Pri slove displej si väčšina z nás predstaví vyžarujúcu obrazovku nášho počítača, tabletu či smartfónu. Nie všetci z nás sú však schopní vnímať rozmanitý internetový obsah prostredníctvom svojho zraku. Je viac ako potešujúce, že na slabozrakých či nevidiacich používateľov nezabúdajú ani populárni technologickí giganti ako Microsoft a Apple. Kým na poli hardvéru i softvéru ide o dlhoročných rivalov, pre dobročinný účel dokážu z času na čas spojiť svoje sily s cieľom spraviť tento svet aspoň o kúsok lepší.

Presne to je prípad nového štandardu USB Human Interface Device (HID), ktorý vzniká práve za podpory spomínaných veľkých hráčov. Ide v podstate o jednotný softvér, ktorého cieľom je uľahčiť nevidiacim a slabozrakým používanie počítačov. Myšlienkou je zjednotiť používanie naprieč viacerými operačnými systémami i rôznym hardvérom a odbremeniť tak používateľov od nutnosti sťahovania rozdielnych programov potrebných k vykonávaniu rozličných úkonov a úloh. Okrem iného by mal odstrániť aj potrebu špecializovaných ovládačov a celkovo zjednodušiť ďalší vývoj. Braillový displej, ktorý prevádza text či obrázky do hmatovej podoby, by sa tak mohol stať určite omnoho efektívnejším a užitočnejším nástrojom na prácu i zábavu.

Braillový displej značky HumanWare

Vidíme príležitosť, ktorú pokrok v oblasti technológií pre zdravotne postihnutých ľudí vytvára a cítime zodpovednosť v hľadaní nových spôsobov, ktoré každému z nás pomôžu dosiahnuť viac. Rozvoj HID  štandardov pre braillové displeje je jedným z príkladov toho, ako dokážeme v našom odvetví spolupracovať s cieľom napredovania v technológiách spôsobom, ktorý prináša prospech celej spoločnosti a v konečnom dôsledku i zmenšuje mieru nezamestnanosti medzi ľuďmi so zdravotným postihnutím„, tvrdí šéf Windowsu pre slabozrakých a nevidiacich Jeff Petty.

Kedy presne sa stane nový štandard realitou, v tejto chvíli nie je známe. Podobné aktivity však jednoznačne kvitujeme a veríme, že prvé plody spolupráce oboch firiem budú môcť používatelia využiť už čoskoro.

Zdroj: Engadget

 

Prečítajte si aj:

Dot Watch sú prvé hodinky pre nevidiacich s Braillovým písmom

 

Značky: