Vývojári dnes riešia problémy vo všetkých odvetviach a organizáciách na svete. To je dôvod, prečo tohtoročná konferencia Microsoft Build odkazuje na ich vyššiu efektivitu.

Na konferencii Build predstavil Microsoft viac ako 50 nových produktov a funkcií. Preberané oblasti:

  • Vplyv umelej inteligencie (AI) a vývoj softvéru poháňaného umelou inteligenciou
  • Vývoj nových hybridných aplikácií využívajúcich umelú inteligenciu pre koncové zariadenia bez ohľadu na konkrétnou platformou.
  • Nové nástroje automatizácie

Vplyv umelej inteligencie a jej rozvoj

Medzi hlavné prezentované novinky patrí sprístupnenie služby Copilot na platforme GitHub. Microsoft minulý rok predstavil testovaciu verziu Copilot.

GitHub Copilot je virtuálny sprievodca programátora tvorený umelou inteligenciou, ktorý poskytuje návrhy pre celé bloky programového kódu odvodeného z predtým napísaného kódu a komentárov. Teraz je Copilot k dispozícii širokej komunite vývojárov.

Microsoft Dev Box mením predstavu, že ste pripútaní k fyzickému počítaču. Microsoft Dev Box umožňuje vývojárom vytvoriť virtuálny počítač (VM) a ho umiestniť do cloudu.

Hybridné aplikácie vyvinuté pomocou AI pre nové typy koncových zariadení

Vývojári sú často nútení písať kód určený pre konkrétne ekosystémy a napísať kód pre každý jednotlivý čipset, aby mohli používateľom ponúknuť funkčnú aplikáciu. Microsoft umožňuje prekonať tieto obmedzenia pomocou sady nástrojov dostupných v cloude.

Microsoft prináša výkonné riešenie na vývoj multiplatformových aplikácií poháňaných AI. Skladá sa z ONNX Runtime a Azure Machine Learning, doplnených radom nástrojov umelej inteligencie. Okrem toho pripravovaný projekt Volterra, ktorá bude vybavená neurónovým procesorom.

Project Volterra
Project Volterra

Éra umelej inteligencie a automatizácie pre všetkých

Nástroje na vykonávanie každodenných úloh jednoduchým, efektívnym a inteligentným spôsobom by uvítal každý používateľ. Preto Microsoft predstavil nástroje využívajúce umelú inteligenciu a automatizáciu, ktoré môže používať každý :

  • Microsoft Power Pages je platforma, ktorá umožňuje navrhovať, konfigurovať a publikovať webové stránky pre počítače a mobilné zariadenia v jednoduchom vizuálnom prostredí.
  • Expresný Design v Power Apps, riešenie, ktoré vám umožní nahrať súbor PDF, Microsoft PowerPoint alebo dokonca aj ručne kreslený náčrt, ktorý Express Design skonvertuje na funkčnú aplikáciu v priebehu niekoľkých sekúnd.
  • Zhrnutie textu v Dynamics 365 pre pracovníkov zákazníckej podpory.

Inovácie pokračujú…

To všetko je len začiatok, pokiaľ ide o nové funkcie a produkty, ktoré sa predstavia počas konferencie Build. Medzi ďalšie zaujímavé novinky patria:

  • Cloudové vývojové prostredia a DevSecOps, vrátane nového vývojového používateľského rozhrania pre multiplatformové aplikácie .NET, známe aj ako .NET MAUI
  • Cloudové aplikácie, ktoré poskytujú novú úroveň škálovateľnosti a výkonu spolu s vyššou spoľahlivosťou, vrátane Azure Container Apps
  • Microsoft Intelligent Data Platform, ako nová integrovaná platforma zjednocujúca databázy, analytiku a správu
  • Microsoft Store Ads, vývojárom poskytuje pomoc tým, že aplikácie alebo hry sa dostanú k správnym zákazníkom v správny čas.
  • Nová funkcia Live Share pre aplikácie v Teams, ktorá ponúka interaktívny zdieľaný zážitok v rámci schôdze v službe Teams.
  • Metaverzum kde zákazníci môžu efektívne modelovať, automatizovať, simulovať a predpovedať zmeny vo svojom priemyselnom prostredí.

Generálny riaditeľ Satya Nadella odštartoval výročnú vývojársku konferenciu Microsoft Build 2022 virtuálnou prezentáciou zameranou na stratégiu Microsoftu. Cieľom je umožniť vývojárom väčšiu agilitu, bezpečnosť a inovácie . Prezentácia je k dispozícii tu. Najdôležitejšie novinky a materiály ku konferencii nájdete na Microsoft News Centre.

Zdroje: Build

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.