Microsoft je tu s nami už takmer polstoročie.

Presne 4. apríla 1975 bola založená technologická spoločnosť Microsoft, ktorá v nasledujúcich desaťročiach zásadným spôsobom ovplyvnila svet a dodnes patrí k niekoľkým najväčším firmám svojho odvetvia. Jej príbeh načrtol portál Neowin.com.

V meste Albuquerque v Novom Mexiku ju založili Bill Gates a už zosnulý Paul Allen. Obaja novej firme obetovali štúdium na vysokých školách, keďže jeden z nich odišiel z Harvardu a druhý z Washingtonskej univerzity.

Ešte pred založením Microsoftu rozbehli Gates a Allen spolu s ďalším spoločníkom, Paulom Gilbertom, v Seattli v štáte Washington spoločnosť s názvom Traf-O-Data. Gates a Allen pre ňu vyvíjali softvér a Gilbert zostrojil počítač. Jej zameraním bolo spracovávanie údajov o intenzite premávky, na základe čoho mohli príslušné úrady rozhodovať o najpotrebnejších úsekoch komunikácií na opravu a dopravné zmeny.

Traja zakladatelia na tomto podnikateľskom modeli zarobili isté peniaze, ale ich biznis sa pomerne rýchlo skončil, keď štát Washington začal tieto údaje pre mestá na svojom území spracovávať zadarmo.

Softvér pre prvý mikropočítač

V roku 1974 si Gates a Allen prečítali článok v časopise Popular Electronics o prvom mikropočítači na svete, Altair 8800. Vyvinula ho firma Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) práve v Albuquerque. Obaja technologickí nadšenci sa ta teda presťahovali, pretože sa preň rozhodli vyvinúť verziu jazyka BASIC.

Vďaka tomu založili spoločnosť, ktorá sa v počiatkoch nazývala Micro-Soft, teda mala v názve spojovník. Bol Allenov nápad, pretože bol presvedčený, že je to dobrá kombinácia slov „mikropočítač“ a „softvér“.

Gates a Allen založili Microsoft v izbe hotela Sundowner pri legendárnej ceste Route 66. Hotel Sundowner sa tam stále nachádza, hoci v roku 2014 bol prestavaný na nízkonákladové byty. Neskôr v roku 1975 Gates a Allen presunuli firmu do skutočnej kancelárskej budovy v Albuquerque. V roku 2006 bola na tomto mieste osadená pamätná tabuľa.

Microsoft napokon Abuquerque opustil, keďže predsa len nebolo najlepším miestom na nábor ľudí do rastúcej technologickej spoločnosti. Gates a Allen sa preto v roku 1979 rozhodli vrátiť do blízkosti svojho rodného mesta v Redmonde v štáte Washington. Tam Microsoft sídli dodnes.

Od DOS-u k Windows

V 80. rokoch Microsoft dodával operačný systém pre prvú generáciu osobných počítačov IBM PC, ktorým nebolo nič iné, než známy MS DOS.

V roku 1983 vydal Microsoft prvý Windows, vtedy však ešte nešlo o samostatný operačný systém, ale o program, ktorý do DOS-u pridával grafické rozhranie. Mimochodom, práve túto udalosť a aktuálny nástup umelej inteligencie označuje Gates za dve ukážky technológie, ktoré mu pripadali ako revolučné.

V 80. rokoch Microsoft uviedol ešte Windows 2.0 a v roku 1990 pridal i kancelársky balík Office. Skutočne obrovským a zlomovým úspechom bolo ale až uvedenie operačného systému Windows 95 v polovici 90. rokov, ktorý ovplyvnil ďalšie verzie až do súčasnosti. Nasledovali rôzne viac či menej úspešné verzie Windows, pričom do tej lepšej skupiny patrili Windows XP a Windows 10.

Hoci si široká verejnosť dodnes Microsoft podvedome spája práve s Windows, zameranie spoločnosti je už oveľa širšie a veľkú časť z príjmov vo výške desiatok miliárd dolárov má redmontská spoločnosť z cloudových služieb a predplatného Office.

Microsoft výročie neoslavuje veľkými fanfárami, ale na svojom oficiálnom účte na Twitteri si tento deň pripomína logom v retro štýle. Väčšie oslavy budú zrejme o dva roky pri okrúhlom jubileu.

Zdroj: Neowin.net, vlastné

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.