Voyager-EUS2 sa dostal do TOP 10 najrýchlejších superpočítačov sveta.

Je súčasťou cloudovej platformy Microsoft Azure. Používa sa na vytváranie, hosťovanie a škálovanie webových aplikácií prostredníctvom dátových centier spoločnosti. Oproti konkurencii pritom Voyager-EUS2 zaostáva. Rýchlosť tohto počítača je “iba” 30 Pflop/s, čo je oproti čínskemu Tianhe-2A a americkému Summit niekoľkonásobne menej.

Treba však poznamenať, že Microsoft sa so svojim superpočítačom umiestnil v TOP 10 rebríčka High Performance Computing (HPC) TOP500, ako jediný veľký poskytovateľ verejného cloudu. 

TOP500 združuje najrýchlejšie superpočítače sveta. Na čele rebríčka sa nachádza stále neprekonaný japonský superpočítač Fugaku so 7,63 miliónmi jadier a benchmarkom Linpack s výsledkom až 442 Pflop/s, čo je pri porovnaní so superpočítačom od Microsoftu (10. miesto) úctyhodné číslo. Už len pri pohľade na druhé miesto, na ktorom sa nachádza americký Summit so 148,8 Pflop/s, je vidieť obrovský rozdiel a výkon japonského superpočítača.

Superpočítač FugakuZdroj: TheJapanTimes
Japonský superpočítač Fugaku

Microsoft Voyager-EUS2 je pozoruhodný z niekoľkých dôvodov. Prvým je, že na ňom beží Linux, konkrétne Ubuntu 18.04 long term servicing (LTS). Počítač využíva 5280 procesorov AMD EPYC. Každý 48 jadrový procesor má frekvenciu 2,45 GHz a spolupracuje s grafickým procesorom NVIDIA A100 s 80 GB pamäte. 

To, že Voyager-EUS2 nepoužíva Windows asi nikoho neprekvapí. Na Linuxe totižto beží väčšina virtuálnych počítačov v cloude Microsoftu a aj všetky najväčšie superpočítače sveta.   

Zdroj: ZDNet

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.