Pravidlá v Číne sú odlišné od toho, čo poznáme z Európy alebo Spojených Štátov.

Firmy sa naučili akceptovať vládnucu komunistickú stranu, no nie vždy chcú alebo dokážu uspokojiť jej nariadenia. Ako informovala agentúra Reuters, niečo podobné sa deje Microsoftu. Ide o vyhľadávač Bing a sociálnu siesť LinkedIn, ktorá v Číne končí.

Ak firmy nebudú schopné podnikať v súlade s nariadeniami v Číne, čakajú ich postihy alebo blokovanie. Domáce firmy na výber nemajú, tie vedia, čo musia splniť a aké sú požiadavky na podnikanie. Toto sa ale nepodarilo s vyššie zmieňovanou sociálnou sieťou. Podľa agentúry tak Microsoft končí jej prevádzku v krajine pre „výrazne náročnejšie prevádzkové prostredie a väčšie požiadavky na dodržiavanie predpisov“. Situácia s vyhľadávačom Bing je mierne odlišná.

V prípade Bingu ide o to, že je potrebné dodržať prístup k slobode informácií ale skĺbiť ich s definíciou tohto slova v Číne. Bing tak na 30 dní, na požiadavku vlády, vypne funkciu automatického navrhovania. Tú poznáte aj z Googlu a iných vyhľadávačov a práce Google bol priekopník v tejto oblasti. Vyžadoval sa aj rýchly internet, najmä s nízkou latenciou, aby sa návrhy dali zobrazovať vo vyhľadávacom políčku počas toho, ako zadávate jednotlivé písmená. Microsoft sa vyjadril v zmysle dodržiavania požiadaviek práv daného štátu, viac však nešpecifikoval. Práve zastavenie tejto funkcie na popud či pokyn čínskej vlády nebude úplne v prieniku s deklaráciou o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré tak firma prezentuje.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.