Ale keď musíš, tak musíš.

Operačný systém Windows 10 obsahuje nastavenia, ktoré umožňujú zmeniť predvolený prehliadač a ďalšie aplikácie. Po prvom nainštalovaní systému sa automaticky zvolí prehliadač Microsoft Edge, čo sa nepáčilo spoločnosti Mozilla.

Microsoft sa v pripravovanej preview verzii s označením 10568 rozhodol otestovať ešte agresívnejší prístup. Keď sa v nastaveniach pokúsite zmeniť predvolený internetový prehliadač, objaví sa správa s výzvou, aby ste „dali prehliadaču Microsoft Edge šancu„. Zároveň sa zobrazí výpis kľúčových informácií, ako je integrácia Cortany (táto funkcia u nás nie je dostupná) alebo možnosť robiť si poznámky priamo v prehliadači. Okno takisto obsahuje veľké tlačidlo, ktorým potvrdíte, že zmenu nechcete vykonať a druhé, o poznanie menšie, pomocou ktorého si vyberiete novú aplikáciu.

Ide o pomerne atypický prístup a ak sa objaví aj vo verzii, určenej koncovým spotrebiteľom, výrobcovia konkurenčných prehliadačov určite nebudú nadšení. Microsoft Edge považujeme v redakcii za dobrý prehliadač. Chýbajú mu však niektoré funkcie (napr. podpora rozšírení), bez ktorých si už dnes nedokážeme predstaviť používanie prehliadača. Microsoft by teda mal radšej pracovať na tom, aby tieto funkcie doplnil. Dávnejšie ich implementáciu prisľúbil.

Takéto okno sa zobrazí, ak sa pokúsite zmeniť predvolenú aplikáciu internetového prehliadača. Zatiaľ iba v preview verzii, uvidíme, či sa "funkcia" dostane aj do finálnej verzie systému (Autor: The Verge)

Takéto okno sa zobrazí, ak sa pokúsite zmeniť predvolenú aplikáciu internetového prehliadača. Zatiaľ iba v preview verzii, uvidíme, či sa „funkcia“ dostane aj do finálnej verzie systému (Autor: The Verge)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit