Nová verzia ponúkne väčšiu slobodu pri inštalácii veľkých aktualizácií.

Ďalšia veľká aktualizácia systému Windows 10 sa nazýva Windows 10 May 2019 Update a k dispozícii bude koncom mája. Tento dátum vydania môže prekvapiť, predchádzajúce polročné aktualizácie vychádzali vždy v apríli.

Microsoft v novej verzii ponúkne novú svetlú tému, podporu pre emotikony Kaomoji, spúšťanie aplikácií v režime sandboxu a tiež oddelenie virtuálnej asistentky Cortana od funkcie vyhľadávania. Sandbox režim ocenia vývojári, ktorí si budú môcť otestovať ich programy vo virtuálnej verzii operačného systému.

Nová veľká aktualizácia s číselným označením 1903 však prinesie aj funkciu, ktorá dá používateľov väčšiu slobodu pri inštalácii veľkých aktualizácií. Teraz to funguje tak, že Microsoft automaticky zaktualizuje všetky kompatibilné zariadenia so systémom Windows 10 na najnovšiu verziu. Od májovej aktualizácie sa však budete môcť sami rozhodnúť, či si chcete novú verziu stiahnuť alebo nie – a v oboch prípadoch budete mať k dispozícii najnovšie bezpečnostné aktualizácie, ktoré Microsoft vydáva každý mesiac.

Microsoft takisto umožní používateľom verzie Home a Pro úplne pozastaviť aktualizácie a to až na obdobie 35 dní. Novinkou bude aj inteligentnejšia detekcia používania počítača, takže operačný systém by sa už nemal aktualizovať vtedy, kedy na počítači pracujete. Toto v minulosti iritovalo množstvo používateľov.

Májová aktualizácia je už dokončená a testeri ju začnú používať už budúci týždeň. Microsoft sa však rozhodol venovať viac času testovaniu, aby sa neopakovali problémy z minulého roka. Aj preto bude pre verejnosť sprístupnená o mesiac neskôr, ako sa pôvodne očakávalo.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Októbrová aktualizácia pre Windows 10: Prepojte svoj telefón s počítačom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit