Tmavá je nová čierna.

Za posledné roky sme si zvykli, že mnohé aplikácie (zrejme dokonca väčšina) umožňujú používateľom prepnutie do tmavého režimu, ktorý je pre mnohých pohodlnejší pri používaní. Jednou z tých, ktoré túto vymoženosť zatiaľ oficiálne nemajú, je napríklad známy Skicár vo Windows, ale aj to sa už mení.

Tmavý režim nechýba ani prehliadaču Edge od Microsoftu, ktorý firma začala testovať už pred zhruba piatimi rokmi a koncom roka 2019 ho definitívne do prehliadača implementovala. V roku 2022 ho ešte vylepšila a pridala napríklad plynulejšie prechody zo svetlých na tmavé scény či tmavé kontextové okná.

To, že táto funkcionalita je pre Microsoft dôležitá, dosvedčuje aj aktuálna správa, podľa ktorej spoločnosť testuje ešte tmavší režim. V tejto súvislosti nadšenec pre prehliadače a leakster Leopeva64 na Twitteri zverejnil, že redmondský gigant teraz testuje túto novú tému v skúšobnej verzii Edge Canary.

Ide o plne čierne pozadie pre pás kariet, panel nástrojov, panel obľúbených položiek, vertikálne karty aj bočný panel. Zatiaľ však nie je jasné, či Microsoft v budúcnosti úplne nahradí terajší tmavý režim týmto „čiernym“, alebo pre používateľov ponechá možnosť výberu z obidvoch.

V súčasnosti je v prehliadači Edge možné zvoliť tmavý alebo svetlý vzhľad, prípadne nechať možnosť automatického nastavenia podľa farebnej témy systému Windows. K dispozícii je aj viac ako desať farebných motívov.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.

Komentáre sú uzavreté